• 瀏覽: 12,938
  • 回覆: 250
導演:延藝
編劇:李夢
主演:張魯一/段奕宏/李乃文/朱珠/辛柏青
類型: 歷史/古裝
集數: 78
單集片長: 45分鐘

大秦賦的劇情簡介 · · · · · ·
《大秦帝國》系列收官之作《大秦帝國之天下》改名拆分成《大秦賦之東出》(40集)和《大秦賦之天下》(38集)。講述了秦始皇嬴政在呂不韋、李斯、王翦等的輔佐下平滅六國、一統天下,建立起中華歷史上第一個大一統的中央集權國家的故事。
戰國晚期,紛亂五百餘年的華夏大地仍戰火不息、生靈塗炭。彼時六國勢弱、秦國獨強,天下統一之勢漸顯。巨商呂不韋攜時在趙國為質的嬴異人逃歸秦國,幼小的始皇帝嬴政被棄留邯鄲,屢遭生死劫難,也目睹戰爭帶給百姓的痛苦與絕望,心中天下凝一之志由此而生。此后嬴政歸秦,在咸陽政治漩渦中經歷精神陣痛,蛻變成一個真正王者。為抓住一統天下的時機和力量,實現一統天下的理想抱負,精心謀劃,暗中行動,終于平定嫪毐之亂,親政,罷相,收復王權。此后又剷除宗室復辟勢力,為東出滅國掃清障礙。在李斯、王翦、蒙恬等一般文臣武將的輔佐下掃滅六國,建立起中華歷史上第一個大一統的中央集權國家。

https://youtu.be/gNMozdgmCpo

12月1日接檔央8《隱秘而偉大》。

想睇,但集數太長喇

引用:
原帖由 dinomum 於 2020-11-27 09:51 PM 發表

12月1日接檔央8《隱秘而偉大》。

想睇,但集數太長喇
佢分上同下  上40集下38集

吾知系咪連住播

引用:
原帖由 kanyuetat 於 2020-11-27 09:53 PM 發表

吾知系咪連住播
無分別,都係長篇

引用:
原帖由 dinomum 於 2020-11-27 09:54 PM 發表

無分別,都係長篇
轉換想法  當睇2套40集既劇者  吾多呀

引用:
原帖由 kanyuetat 於 2020-11-27 09:58 PM 發表

可以,呢個想法舒服好多
最重要係拍得好,78集呢個集數睇到令人勸退

引用:
原帖由 kanyuetat 於 2020-11-27 09:58 PM 發表

係唔係講到mi月(太后)那part?

記得全套有6部.

引用:
原帖由 dinomum 於 2020-11-27 10:03 PM 發表

可以,呢個想法舒服好多
最重要係拍得好,78集呢個集數睇到令人勸退
正劇水平的

吾同 于媽出品拍果D 假野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kanyuetat 於 2020-11-27 09:53 PM 發表

吾知系咪連住播
三年前嗰套軍師聯盟,集數仲多,都係分上下,但太多優秀嘅演員,睇吓睇吓又唔覺其實係有80+集。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stophy 於 2020-11-27 10:11 PM 發表

係唔係講到mi月(太后)那part?

記得全套有6部.
其實之前的我都沒睇過

直接睇依套有沒問題?

引用:
原帖由 kanyuetat 於 2020-11-27 10:13 PM 發表

其實之前的我都沒睇過

直接睇依套有沒問題?
這部係第四部, 記得還有兩部未拍, 共6部.
第一部(大秦帝國之裂變)已n年前了. 講商鞅.

引用:
原帖由 stophy 於 2020-11-27 10:16 PM 發表

這部係第四部, 記得還有兩部未拍, 共6部.
第一部(大秦帝國之裂變)已n年前了. 講商鞅.
我知
都好高分
9.3分   9.2分   8.5分

引用:
原帖由 kanyuetat 於 2020-11-27 10:17 PM 發表

我知
都好高分
9.3分   9.2分   8.5分
check番
mi月傳=第三部
蘭皓傳=第四部

引用:
原帖由 stophy 於 2020-11-27 10:27 PM 發表

check番
mi月傳=第三部
蘭皓傳=第四部
吾系
大秦帝國之縱橫

大秦帝國之崛起?

引用:
原帖由 kanyuetat 於 2020-11-27 10:30 PM 發表

吾系
大秦帝國之縱橫

大秦帝國之崛起?
大秦帝國之裂變(2008) 講 商讓
大秦帝國之縱橫(2012) + 大秦帝國之崛起(2017) 講 mi八子
大秦帝國之天下(2020) 講呂不偉,趙姬

對?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]