• 瀏覽: 10,528
  • 回覆: 120
  • 追帖: 2
我好鍾意食牛脷,但咁耐以嚟都唔敢整,怕處理過程核突,更怕麻煩

早幾日行過牛肉檔,突然無啦啦問佢有冇牛脷,佢話有,不過要等一陣⋯⋯

我想縮沙都嚟唔切

牛脷嚟啦,我嚇咗一跳!

體積大概由我膊頭到手㬹咁大

喺廚房望住佢,我一籌莫展⋯⋯

上網搵吓資料之後,我將佢分成三部份,雖然係一條牛脷,但我已經feel到三種質感

我當下就技癢要處理,先攪掂最近喉嚨果part, 因為覺得最易攪

飛水之後用些少香料炆吓比啲底味先,與此同時,我會用街邊辣魚旦果隻醬汁去享用,再加兩條牛筋,牛脷比較快淋,但牛筋就煩咯!

淨係隻醬都攪到我一頭煙,D材料重多過家鄉雞,又推又炒⋯⋯

第一擊,牛筋加牛脷托配車仔咖哩汁⋯

食到我笑咗出嚟,咖哩汁直情係街邊果隻味,呢個組合冇得頂!牛脷托原來咁嫩口,絕對好過襯土魷同魚旦,呢堆嘢食足兩日,撈飯撈麵同淨食

第二擊,燒烤

當中分做鹽燒同汁燒,再細分到薄切同厚切
終於動用到一條牛脷用嫩滑嘅部份,起咗件皮之後,估唔到牛脷都有油花

燒烤零技巧,但食到震撼嘅口感,有和牛嘅感覺,油香四溢但唔漏,鹽燒汁燒味道不分高下,不過當燒夜唔敢食太多

聽日可能會試吓香煎,然後配番車仔咖哩同卷餅

剩返脷尖部份,放喺冰箱,過兩日炆埋佢⋯

回覆 引用 TOP

勁啊

回覆 引用 TOP

掂呀!
燒同咖喱正!

回覆 引用 TOP

有冇睇阿dee 識食

嘩,自己整好勁👍🏻

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

多謝樓主真心分享,否則我都未見過牛脷係點樣

有心機整食物嘅人,係好有魅力😆

真係要食好多餐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2020-11-27 10:51 PM 發表

我好鍾意食牛脷,但咁耐以嚟都唔敢整,怕處理過程核突,更怕麻煩

早幾日行過牛肉檔,突然無啦啦問佢有冇牛脷,佢話有,不過要等一陣⋯⋯

我想縮沙都嚟唔切

牛脷嚟啦,我嚇咗一跳!

大隻兄果然有返咁上下嘅煮功

命裡有時終需有,
命裡無時莫強求。
引用:
原帖由 plain6pcheese 於 2020-11-27 11:40 PM 發表

有冇睇阿dee 識食
有參考過呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siutatbo 於 2020-11-28 12:00 AM 發表

大隻兄果然有返咁上下嘅煮功
有排攪⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2020-11-27 10:51 PM 發表

我想縮沙都嚟唔切

牛脷嚟啦,我嚇咗一跳!

想問下師兄街邊辣魚旦醬汁配方。

引用:

我想縮沙都嚟唔切

牛脷嚟啦,我嚇咗一跳!

上網搵吓資料之後,我將佢分成三部份,雖然係一條牛脷,但我已經feel到三種質感

我當下就技癢要處理,先攪掂最近喉嚨果pa ...
師兄d大製作夠晒震憾撼
上海買唔買到大孖魚蛋醬,有佢唔洗咁煩

人要表現柔弱、不要剛強
人要表現愚蠢、不要聰明
人要無為、無我、無欲、居下、清虛、自然

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右