• 瀏覽: 1,242
  • 回覆: 5
本人係痕生申請左idrp,欠債差唔多七十幾萬,疫情前,大概搵3-4萬一個月,佣金制。每月還款$20000,從來冇遲還。
依兩年,零售業經濟低迷,一年前,已經收入大不如前,打去痕身申請減少還款額至每月$10000,到今年11月,為期一年。
現在一年後,每月收入$14000,條數還剩$180000左右,合約寫要供返$20000一個月,打去痕身問,佢話只可申請一次減少還款額,叫我每個月儲到$20000先打去叫佢扣數。好困擾,其實點每個月儲到$20000,都係2個月合埋一個月還。
問題:我的idrp 會唔會因此失敗呢?
銀行會唔會打俾我追我還錢?

求助。感謝🙏🏼

引用:
原帖由 Myname2 於 2020-11-28 01:29 AM 發表

本人係痕生申請左idrp,欠債差唔多七十幾萬,疫情前,大概搵3-4萬一個月,佣金制。每月還款$20000,從來冇遲還。
依兩年,零售業經濟低迷,一年前,已經收入大不如前,打去痕身申請減少還款額至每月$10000,到今年11月,為期一年。
現在一年後,每月收入$14000,條數還剩$180000左右,合約寫要供返$20000一個月,打去痕身問,佢話只可申請一次減少還款額,叫我每個月儲到$2000 ...
如果真係做唔到,而真係有心還,銀行都仲係會傾。如果條友話唔到事,咁就表示真係還唔到,想同銀行再傾。有心還錢,銀行會俾生路

以上分析純粹本人斷估
並沒有任何理性或非理性根據
請勿隨意跟隨或參考
投資或投機可升可跌,可導致虧損或盈利
投資或投機前可參考所謂專家意見
專家對各下的投資盈虧並沒有任何責任
如有需要,可高聲呼叫『唔好』向大戶救助
引用:
原帖由 hahakit 於 2020-11-28 06:38 AM 發表

如果真係做唔到,而真係有心還,銀行都仲係會傾。如果條友話唔到事,咁就表示真係還唔到,想同銀行再傾。有心還錢,銀行會俾生路
多謝師兄回覆。
疫情期間,銀行都唔可以通融下😔
完全冇舒困措施。

引用:
原帖由 Myname2 於 2020-11-28 09:33 AM 發表

多謝師兄回覆。
疫情期間,銀行都唔可以通融下😔
完全冇舒困措施。
你還攪唔掂,我就唔信佢由得你拖數
你反大佢,係咪想我走數先

以上分析純粹本人斷估
並沒有任何理性或非理性根據
請勿隨意跟隨或參考
投資或投機可升可跌,可導致虧損或盈利
投資或投機前可參考所謂專家意見
專家對各下的投資盈虧並沒有任何責任
如有需要,可高聲呼叫『唔好』向大戶救助
引用:
原帖由 hahakit 於 2020-11-28 11:01 PM 發表

你還攪唔掂,我就唔信佢由得你拖數
你反大佢,係咪想我走數先
佢叫我每個月最少入返$10000入去先,之後有錢再打去叫佢扣數。
咁點可能每個月會突然嘔多一萬出嚟呢。
之後佢話:只可以係咁,冇辦法🤷🏻‍♀️

回覆 引用 TOP

由七十幾萬還剩18萬已經好叻!
事在人為!
同恆生再傾下,也試試去其他公司問

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]