• 瀏覽: 4,498
  • 回覆: 75
  • 追帖: 1

洗衣機一排水就倒流,請問有咩方法解決?是不是洗衣機排水一定要用U型?我直接將U型拆咗,直入會有影響嗎?如下圖

引用:
原帖由 qing2min 於 2020-11-28 02:45 PM 發表

做乜拆咗條直喉?一定嘔晒水啦。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 qing2min 於 2020-11-28 02:45 PM 發表

樓主似用上去水洗衣機  我都有同樣問題 應該係圖中黑膠圈老化漏水  去配一個全新膠圈吧   U型管係防回氣   拆咗會有氣味  細菌回湧

接喉方法好大問題
出口太近必定嚴重漏水
要咁接法就要配件接駁死條喉
不是插喉
插喉接喉方法就要首先長直喉

http://h50178.www5.hp.com/support/EM921PA/solve/112920.html?jumpid=reg_R1002_TWZH
http://h50178.www5.hp.com/support/D8150A/faqs/54626.html
引用:

洗衣機一排水就倒流,請問有咩方法解決?是不是洗衣機排水一定要用U型?我直接將U型拆咗,直入會有影響嗎?如下圖
你將條洗衣機喉一路伸入去條白膠喉橫身位置,既是要過咗轉曲位試試再有無漏水。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-11-28 02:54 PM 發表

做乜拆咗條直喉?一定嘔晒水啦。
圖一系會倒流

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2020-11-28 03:07 PM 發表

接喉方法好大問題
出口太近必定嚴重漏水
要咁接法就要配件接駁死條喉
不是插喉
插喉接喉方法就要首先長直喉

類似這樣嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ngming13 於 2020-11-28 03:07 PM 發表

樓主似用上去水洗衣機  我都有同樣問題 應該係圖中黑膠圈老化漏水  去配一個全新膠圈吧   U型管係防回氣   拆咗會有氣味  細菌回湧
多謝師兄指教

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fman123 於 2020-11-28 03:22 PM 發表

你將條洗衣機喉一路伸入去條白膠喉橫身位置,既是要過咗轉曲位試試再有無漏水。
我會試試,多謝師兄指教

回覆 引用 TOP

引用:

條喉最少一尺長/高

引用:
原帖由 哪singh 於 2020-11-28 04:50 PM 發表

條喉最少一尺長/高
最少60CM高

回覆 引用 TOP

根本係去水可能有小小塞所以去水慢便會倒流,千萬不要拆隔氣又或改死喉,因冇隔氣會在洗衣機漏氣,試試通一通條去水喉才是正路!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qing2min 於 2020-11-28 03:30 PM 發表

圖一系會倒流
冇咗條2呎企喉作緩衝,水一定去唔切,裝返之後就會冇事。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事

回覆 引用 TOP

多謝咁多位師兄,感激不盡。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]