• 瀏覽: 8,675
  • 回覆: 92
  • 追帖: 18
十月到今個月見左就黎11份工 最長既見工時間 係一小時多,唔計test. 計埋都3小時先走得。
Background: 萬分唔想既情況下要離開舊公司,因為完左份約,冇得續。係好無奈既因素之下要搵工,咁係依個月收到見工+Phone interview 都有,不過我自己去見就十份多,因為有時腥完份cv再睇其實未必岩自己,又未必岩時間去見,(我失業左就兩星期)。因為見左幾份,俾人問既野實在可以寫番篇文,又想知你地俾人問咩問題多🙈
我唔係做左好多年野,但算係個jumper, 但冇諗過今年又要搵工,上年都搵左個半月...btw如果請見工達人 我真係會做 伊幾年見既工實在唔少...但都唔太多 不過自己好似唔識太sell自己

問題如下:-
1. 自我介紹
2. 點解上年啲份工做左一年走?
3. 公司冇得續約?點解唔續既?(做Contraction project 有味繼續做 冇味冇囉,你估我好想走)
4. 有冇內部轉職?有冇睇過公司有冇請類似位? (你問依條問題 想我答你啲咩?)
5. 自己想做邊一行業?想做咩位, 想聽真話 見到岩既行業味講真話🤔
6. 點解離開左個行,做左幾年,有咩原因令你離開個行,去左做同上一行冇關既工作?
7. 你將來想點發展你既事業?有咩planning?
8. 你覺得自己係個點樣既人?
9. 你覺得自己有咩優點 / 能勝任依個位?
10. 你前老闆點樣睇你?有咩好同唔好?
11. 你點樣同同事建立關係? (你想我點答你?)
12. 你覺得以前既工作有咩困難之處? 點解決
13. 你中意自己一個人做野定一班人做野?
14. 你點解裸辭?
15. 你平時份工做啲咩?
16. 你知唔知伊份工做啲咩?
17. 你有冇係以前既工作做過leader? 管下屬?
18. 你覺得有咩因素可能令人留係公司耐?(我上間公司係個好例子,公司發展空間、老闆、同事、自己對依個職業既興趣,但唔知啲interviewer 中唔中意聽)
19. 你有冇見其他工?
20. 點解唔留耐啲係上一個行業?
21. XX工作最重要係咩?
22. 有咩興趣?
23. 點解唔讀XX科當年?轉左科?(我一畢業試過俾人問點解讀依間中學 可能佢知間野麻麻)
24. 情景境: 我地公司有XX咁多野要處理,你會點處理?
25. 你覺得自己 stable ma?
26. 你有依啲Skill ma? 勝任到嗎?
27. 你點處理機密既野? 大家都係同事
28. 點解想申請依份工?
29. 點解對我地公司有興趣?
30. 你點睇依啲工作?係味唔岩你?所以轉行?
31. 你離開左XX行,唔覺得哂左?唔發展落去?
32. 做左XX and XX行 你自己中意邊行多啲?邊份工多啲?

我暫時見左9份,一個月內,見工見到前晚頭痛,唔知真感冒定見工好累...唉真係唔想再見...好多好多好多問題

你地俾人問啲咩問題?同埋QnA 你地會問啲咩問題?

我仲俾人問過政見既野,好保守咁答,最後有second in 不過冇去到
Btw我自己想係番公營機構到做如果問我想係邊行做

回覆 引用 TOP

點解我要請你

即係你有啲優點/個人之處/工作experience 可以勝任到份工作

引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-28 06:52 PM 發表

即係你有啲優點/個人之處/工作experience 可以勝任到份工作
樓主,你都in左咁多間,其實有冇諗過d公司衹想攞料,唔係想請人。你in落去都衹係等,你會越in越灰,問題唔係佢會問咩問題,而係佢地想知人地公司d野而去in人。你自已都話jumpy,市場上大把stable既人都唔請,點解會叫你見工呢?停一停諗一諗先,你做個行係咪仲有得做? 有就keep住揾,唔肯定你就睇下出面行情先。

迷糊婆婆
引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-11-28 10:36 PM 發表

樓主,你都in左咁多間,其實有冇諗過d公司衹想攞料,唔係想請人。你in落去都衹係等,你會越in越灰,問題唔係佢會問咩問題,而係佢地想知人地公司d野而去in人。你自已都話jumpy,市場上大把stable既人都唔請,點解會叫你見工呢?停一停諗一諗先,你做個行係咪仲有得做? 有就keep住揾,唔肯定你就睇下出面行情先。
套料🤔🤔 個啲問題都係問我個人係點同埋做唔做得耐(我覺得)我之前份工個行仲有得請人喔,我暫時見個啲公司都算中型

不過點講都好 唉 真係愈見愈灰

引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-28 10:56 PM 發表

套料🤔🤔 個啲問題都係問我個人係點同埋做唔做得耐(我覺得)我之前份工個行仲有得請人喔,我暫時見個啲公司都算中型

不過點講都好 唉 真係愈見愈灰
咁樣問你已經套料啦,人地唔一定要知公司料、有d係想知出面有d咩人揾工,但咁問得你,已知唔會請。唔好再亂去見工啦,見得多比人踩得多,連信心都冇埋。

迷糊婆婆
引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-11-28 11:47 PM 發表

咁樣問你已經套料啦,人地唔一定要知公司料、有d係想知出面有d咩人揾工,但咁問得你,已知唔會請。唔好再亂去見工啦,見得多比人踩得多,連信心都冇埋。
邊啲問題令你覺得佢套我料🤔🤔🤔🤔
咁應該咩工叫做安全可以去見?政府?

引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-29 02:14 PM 發表

邊啲問題令你覺得佢套我料🤔🤔🤔🤔
咁應該咩工叫做安全可以去見?政府?
好簡單,佢問你點解唔做上一份工,點解比人裁,你答佢佢已經攞到料,個d僱主衹想做市場調查,睇下咩人揾工咋。你in得耐你就feel到,唔洗答得咁誠實。
呢個時勢冇咩工叫安全,衹係提醒你唔好嘥車錢去比人玩。
政府工好多人去爭,不過佢會請人先出post既

迷糊婆婆
點解辭職先最難答

引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-11-29 02:26 PM 發表

好簡單,佢問你點解唔做上一份工,點解比人裁,你答佢佢已經攞到料,個d僱主衹想做市場調查,睇下咩人揾工咋。你in得耐你就feel到,唔洗答得咁誠實。
呢個時勢冇咩工叫安全,衹係提醒你唔好嘥車錢去比人玩。
政府工好多人去爭,不過佢會請人先出post既
講起俾人玩...我試過有份約好面試日期 之後去到表都填緊 差少少,個責任人話今日個interviewer 出左去..之後話再約,又話想快啲收番份表格 個次真心哂錢!!!

除左份工係合約/政府工 其他都好難唔問點解轉工😅 當然唔會答公司啲問題野啦 答個人既野...
我聽日上下晏都有工 唉 好想online interview

引用:
原帖由 hoiyiu0011 於 2020-11-29 05:50 PM 發表

點解辭職先最難答
係既 點答都答唔岩
做一年又俾人問 做夠三年又俾人問 做夠十年更加俾人問

引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-29 08:44 PM 發表

講起俾人玩...我試過有份約好面試日期 之後去到表都填緊 差少少,個責任人話今日個interviewer 出左去..之後話再約,又話想快啲收番份表格 個次真心哂錢!!!

除左份工係合約/政府工 其他都好難唔問點解轉工😅 當然唔會答公司啲問題野啦 答個人既野...
我聽日上下晏都有工 唉 好想online interview
有d公司仲賤,表面上叫人去見工,實質做免費勞工,由下午見工見到夜晚10點幾,叫人去覆email, 畫圖,開埋單當test. 我in 完鬧返個agent 有冇搞錯呀,佢洗乜請人,叫人去見工,每個做半日已經慳好多,間公司長期請人,唔識個d咪做義工lor.

迷糊婆婆
引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-29 08:45 PM 發表

係既 點答都答唔岩
做一年又俾人問 做夠三年又俾人問 做夠十年更加俾人問
我聽人講咁問,做開嗰間公司點解唔做還是公司唔要你?你以前公司幾錢人工而家要求幾多錢人工?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]