• 瀏覽: 8,642
  • 回覆: 92
  • 追帖: 18
引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-11-29 10:34 PM 發表

有d公司仲賤,表面上叫人去見工,實質做免費勞工,由下午見工見到夜晚10點幾,叫人去覆email, 畫圖,開埋單當test. 我in 完鬧返個agent 有冇搞錯呀,佢洗乜請人,叫人去見工,每個做半日已經慳好多,間公司長期請人,唔識個d咪做義工lor.
下?見工見到十點?有啲工你想夜晚6點見 ,佢地都唔中意,不過我以前個行係可以,因為同行會就時間。但其他公司 啲HR要收工囉🤨

引用:
原帖由 LU001 於 2020-11-28 06:41 PM 發表

點解我要請你
因為你可日日返工爆石上鄉土?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-29 11:10 PM 發表

下?見工見到十點?有啲工你想夜晚6點見 ,佢地都唔中意,不過我以前個行係可以,因為同行會就時間。但其他公司 啲HR要收工囉🤨
d公司係叫人做義工,in 都冇in, 叫人話做test,根本係幫手開工而唔比$

迷糊婆婆
引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-11-29 11:22 PM 發表

d公司係叫人做義工,in 都冇in, 叫人話做test,根本係幫手開工而唔比$
你見到咁做咩仲幫佢地做 唔即問?
咩行業黎?小公司?
有時見有啲工要你寫proposal 成個半中 個啲我都唔想做

引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-30 09:41 AM 發表

你見到咁做咩仲幫佢地做 唔即問?
咩行業黎?小公司?
有時見有啲工要你寫proposal 成個半中 個啲我都唔想做
初初比我做個時冇為意,以為真係TEST, 因為其他公司都有,但做到咁上下, 發現D野係呢兩日D客資料要覆,D圖冇人畫
之前做GARMENT TRADING,個間中形公司, 做到10點幾都未做晒,先發現做到咁晏,未做晒就走左了

迷糊婆婆
而家咁嘅時勢,每份工都好多人爭,你只能夠keep住嘗試,不斷提升自己表現,有能力嘅總有人會請你嘅

引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-11-30 10:23 AM 發表

初初比我做個時冇為意,以為真係TEST, 因為其他公司都有,但做到咁上下, 發現D野係呢兩日D客資料要覆,D圖冇人畫
之前做GARMENT TRADING,個間中形公司, 做到10點幾都未做晒,先發現做到咁晏,未做晒就走左了
但你做test, 冇set 時間俾你?多數冇時間觀念既HR 最後都會收卷😂 做到夜晚真係有啲誇張。其實你咁講都係想套料,又想知以前公司啲架構係點,你做既人工,又想你幫手做埋佢個份😅
Btw u also looking for new job?

引用:
原帖由 Vder 於 2020-11-30 10:52 AM 發表

而家咁嘅時勢,每份工都好多人爭,你只能夠keep住嘗試,不斷提升自己表現,有能力嘅總有人會請你嘅
承你貴言🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-30 11:53 AM 發表

但你做test, 冇set 時間俾你?多數冇時間觀念既HR 最後都會收卷😂 做到夜晚真係有啲誇張。其實你咁講都係想套料,又想知以前公司啲架構係點,你做既人工,又想你幫手做埋佢個份😅
Btw u also looking for new job?
佢明叫你幫佢義工,邊會SET時間呀,佢話做晒CALL INTERCOME比佢
HR 我未到佢已收左工啦,邊會開OT
一直做邊有睇時間, 做到咁上下先睇錶; 之後咪醒LOR

迷糊婆婆
冇樓主咁多見工機會
已經搵左4個幾月工
有D見工傾左好耐, 基本上咩問題都會問到, 但都係冇offer
轉行又唔知讀D咩好

能重做時光只需倒流一句話就足夠 - 林家謙 Terence Lam
引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-30 11:54 AM 發表

承你貴言🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Btw, 其實你有咁多面試機會證明你CV都幾靚仔,已經比好多人優勝... 而且好多工唔係見啱即刻請,都要等一兩個星期見晒所有candidates先決定請邊個,所以唔駛咁快打定輸數~
個人覺得,interview唔駛太重視一兩條問題點答先叫好,好多時interviewer係透過你點答去feel下你係個咩人,你不妨真誠啲,面試時show到你性格同能力上嘅優點就ok(我做左HR好多年所以可以share下心得)~

引用:
原帖由 Vder 於 2020-11-30 01:53 PM 發表

Btw, 其實你有咁多面試機會證明你CV都幾靚仔,已經比好多人優勝... 而且好多工唔係見啱即刻請,都要等一兩個星期見晒所有candidates先決定請邊個,所以唔駛咁快打定輸數~
個人覺得,interview唔駛太重視一兩條問題點答先叫好,好多時interviewer係透過你點答去feel下你係個咩人,你不妨真誠啲,面試時show到你性格同能力上嘅優點就ok(我做左HR好多年所以可以share ...
唔靚仔架 但學到好多野囉
因為我每年都轉工😂😂😂😂
當然真正原因係為錢同啲老闆超chur
但其實今年伊份真係唔想走x1000000000000000000 冇諗過要找工

我上個月9號有份見完 上上星期HR打黎問我有冇見工 話我係consider list 但佢地仲要繼續見 因為仲有啲程序要做 可能下星期有結果 之後我上星期打俾佢借wfh arrangement ask them 個結果 佢話因為wfh 啲人仲未見哂 但希望會有結果

聽完我都放棄左再諗佢 等啲大公司 特別係公營野 都唔知等到幾時先番工

引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-11-30 12:37 PM 發表

佢明叫你幫佢義工,邊會SET時間呀,佢話做晒CALL INTERCOME比佢
HR 我未到佢已收左工啦,邊會開OT
一直做邊有睇時間, 做到咁上下先睇錶; 之後咪醒LOR
佢收左工?你又未到間公司?但佢收左工?之後叫你做哂打俾佢?唔明喔
就算佢地走左 都有人following up?
其實佢俾你留到咁夜 對間公司都好危險喔

引用:
原帖由 小神貓二 於 2020-11-30 12:50 PM 發表

冇樓主咁多見工機會
已經搵左4個幾月工
有D見工傾左好耐, 基本上咩問題都會問到, 但都係冇offer
轉行又唔知讀D咩好
做左幾多年野?點解今年想走既🤔

有時多工見都唔一定好 寧願下個電話收到offer

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]