• 瀏覽: 8,665
  • 回覆: 92
  • 追帖: 18
引用:
原帖由 小神貓二 於 2020-11-30 12:50 PM 發表

冇樓主咁多見工機會
已經搵左4個幾月工
有D見工傾左好耐, 基本上咩問題都會問到, 但都係冇offer
轉行又唔知讀D咩好
讀facilitates management lol
幾好搵 唔怕冇野做
如果你係男仔又中意工程 可以試

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-30 05:25 PM 發表

佢收左工?你又未到間公司?但佢收左工?之後叫你做哂打俾佢?唔明喔
就算佢地走左 都有人following up?
其實佢俾你留到咁夜 對間公司都好危險喔
係個dept head in架,佢地間公司10點幾d人係未走。我在一間房仔度做,度門會見到我做乜
唔會危險,大把人開緊工

迷糊婆婆
引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-11-30 07:00 PM 發表

係個dept head in架,佢地間公司10點幾d人係未走。我在一間房仔度做,度門會見到我做乜
唔會危險,大把人開緊工
可能間公司啲人習慣PT 又大?因為一間公司有陌生人黎都會睇咩事仲要留到咁遲,最後有冇請你?我係你就2個中內走人

引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-30 07:34 PM 發表

可能間公司啲人習慣PT 又大?因為一間公司有陌生人黎都會睇咩事仲要留到咁遲,最後有冇請你?我係你就2個中內走人
發現做到10點幾即走啦,個堆野要做1日架,就係冇睇時間,有睇一早走左。間房1張枱、櫈、電話,乜都冇。後來check 返,個個去in都做幾個鐘,做哂都唔會請

迷糊婆婆
引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-30 05:23 PM 發表

唔靚仔架 但學到好多野囉
因為我每年都轉工😂😂😂😂
當然真正原因係為錢同啲老闆超chur
但其實今年伊份真係唔想走x1000000000000000000 冇諗過要找工

我上個月9號有份見完 上上星期HR打黎問我有冇見工 話我係consider list 但佢地仲要繼續見 因為仲有啲程序要做 可能下星期有結果 之後我上星期打俾佢借wfh arrangement ask them ...
你應該做過啲大公司/機構?應該係你張CV有啲好靚嘅brand大家先會爭住in🤔再唔係就係你放左張好靚仔/靚女嘅相上去,大家都想見下你真人🤣
Contract end無辦法啦,但如果同公司同事保持良好關係+你做嘢ok,之後有合適嘅位搵番你都唔奇嘅...
謀事在人,成事在天,好多時一間公司請唔請你唔係在於你in成點,而係在於其他candidates有冇好過你嘅... 所以其實唔駛太在意自己表現,老套啲講句,盡左力就ok啦

引用:
原帖由 Vder 於 2020-11-30 08:39 PM 發表

你應該做過啲大公司/機構?應該係你張CV有啲好靚嘅brand大家先會爭住in🤔再唔係就係你放左張好靚仔/靚女嘅相上去,大家都想見下你真人🤣
Contract end無辦法啦,但如果同公司同事保持良好關係+你做嘢ok,之後有合適嘅位搵番你都唔奇嘅...
謀事在人,成事在天,好多時一間公司請唔請你唔係在於你in成點,而係在於其他candidates有冇好過你嘅... 所以其實唔駛太在意自己表現,老套 ...
🤔我得兩間係大間既公司 但我做開專業既行業(以前)不過我覺得有時啲人都冇睇清你份cv 就叫見工...
有冇好過我既🤔 但搵唔到工真係好煩
In到冇哂表現積極上進既感覺了
其實我有offer 係上年見 但份工做既野要輪班 同我以前既野唔同
所以仲係到搵工 伊啲係味叫自找煩惱?
因為好中意上份工 真係冇哂動力想見工

引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-11-30 08:13 PM 發表

發現做到10點幾即走啦,個堆野要做1日架,就係冇睇時間,有睇一早走左。間房1張枱、櫈、電話,乜都冇。後來check 返,個個去in都做幾個鐘,做哂都唔會請
咁誇張😂😂😂😂 係味好高級既post? 要test好耐
我之前做auto typing 中英文 淨中文都做左成個中 因為成萬字 英文打唔哂俾人催要交

引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-30 09:14 PM 發表

咁誇張😂😂😂😂 係味好高級既post? 要test好耐
我之前做auto typing 中英文 淨中文都做左成個中 因為成萬字 英文打唔哂俾人催要交
低級post.個份新單要開,要畫圖、寫點做、尺寸表、覆客email. 間野明揾笨 ,佢keep住長請人,在agent揾人

迷糊婆婆
引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-11-30 09:28 PM 發表

低級post.個份新單要開,要畫圖、寫點做、尺寸表、覆客email. 間野明揾笨 ,佢keep住長請人,在agent揾人
下次小心點囉
有工番都好既

引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-30 11:34 PM 發表

下次小心點囉
有工番都好既
冇工番,揾緊,等到好攰

迷糊婆婆
引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-30 09:11 PM 發表

🤔我得兩間係大間既公司 但我做開專業既行業(以前)不過我覺得有時啲人都冇睇清你份cv 就叫見工...
有冇好過我既🤔 但搵唔到工真係好煩
In到冇哂表現積極上進既感覺了
其實我有offer 係上年見 但份工做既野要輪班 同我以前既野唔同
所以仲係到搵工 伊啲係味叫自找煩惱?
因為好中意上份工 真係冇哂動力想見工
做過兩間大公司都好唔錯啦... HR睇CV都真係會睇公司branding,喺大公司做過係會吃香啲嘅~
你咁心急搵工係等錢用要養家?定純粹心急?
抗疫有抗疫疲勞,見工見得多都有見工疲勞嘅,呢樣我好明白... 你有冇話搵開啲咩工?如果乜都做下CV太散,好難build到你career㗎...

引用:
原帖由 Vder 於 2020-12-1 12:40 AM 發表

做過兩間大公司都好唔錯啦... HR睇CV都真係會睇公司branding,喺大公司做過係會吃香啲嘅~
你咁心急搵工係等錢用要養家?定純粹心急?
抗疫有抗疫疲勞,見工見得多都有見工疲勞嘅,呢樣我好明白... 你有冇話搵開啲咩工?如果乜都做下CV太散,好難build到你career㗎...
岩先走左兩星期咋對上工但搵左一個月到期當然唔會個個星期見工。
琴日又炒人永安,上個月又國泰....好怕好耐都搵唔到工 而我永無止境咁見
伊啲環境之下好令人擔心
我仲開始緊番pt 真係冇咁多精神見工

我每年走都有原因但唔知點解啲人唔滿意
轉行又唔滿意 唔知點答先滿意

引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-11-30 11:36 PM 發表

冇工番,揾緊,等到好攰
又點解今年走🙈🙈 捱埋到過年嘛
我就冇得stay 姐

引用:
原帖由 雨~ 於 2020-12-1 09:03 AM 發表

又點解今年走🙈🙈 捱埋到過年嘛
我就冇得stay 姐
我個行全港大部份已摺埋,大公司裁淨幾個人吊命中,之後都冇得返生

迷糊婆婆
引用:
原帖由 雨~ 於 2020-12-1 09:02 AM 發表

岩先走左兩星期咋對上工但搵左一個月到期當然唔會個個星期見工。
琴日又炒人永安,上個月又國泰....好怕好耐都搵唔到工 而我永無止境咁見
伊啲環境之下好令人擔心
我仲開始緊番pt 真係冇咁多精神見工

我每年走都有原因但唔知點解啲人唔滿意
轉行又唔滿意 唔知點答先滿意
擔心就緊有,但我見你都好多面試機會丫,兩個月見左11份工,有得見即係有機會先啦~
如果你唔係好等錢駛,我建議你唔好返咁多PT,始終學你話齋,返PT都會攰會影響你冇精神見工,無謂因小失大丫...
其實如果你走嘅原因係make sense嘅,我覺得直接講都無妨丫(當然唔好破口大罵前僱主),反而有時講啲太虛嘅理由interviewer仲會猜度你,覺得你有嘢隱瞞可能身有屎... 你通常會點答丫?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]