• 瀏覽: 37,983
  • 回覆: 312
  • 追帖: 10
幫朋友問幫朋友睇 真係得閒

引用:
原帖由 風和日麗小白兔 於 2020-11-29 04:46 PM 發表

其實我認為,精神健康身體健康的話,可做工至45歲,否則,有290萬,又有父母居所,冇兒女,隨時可退休,自己量入為出便可。用退休時間鍛練身體,加強身心健康,得益更多。

錢財是多有多用,少有少用,兩老可申請老人金,而你自己可多用政府設施,少買衣服,將錢用作食物為主,每天計數,我相信可以到老。
真可隨時可退休?但居所是父母的啦,可能將來留給其他人(如兄弟)。

引用:
原帖由 FASST 於 2020-11-29 04:54 PM 發表

幫朋友問幫朋友睇 真係得閒
俾意見啦,師兄。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 66823 於 2020-11-29 03:56 PM 發表

why Japan?
Japan 衣食住行好高質

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 66823 於 2020-11-29 04:55 PM 發表

真可隨時可退休?但居所是父母的啦,可能將來留給其他人(如兄弟)。
可能留給樓主,或可兄弟同分資產。現今世代,我認為精神健康最緊要,人在世只一次,不用太辛苦的,錢用在自己身上才是自己的,太多人很早便上天堂,辛苦工作的錢財都用不到,實在可惜。所以我也提早退休,享受生活,鍛鍊身體,做美食,約家人朋友飲茶,每天都快活地過。

引用:
原帖由 風和日麗小白兔 於 2020-11-29 05:03 PM 發表

可能留給樓主,或可兄弟同分資產。現今世代,我認為精神健康最緊要,人在世只一次,不用太辛苦的,錢用在自己身上才是自己的,太多人很早便上天堂,辛苦工作的錢財都用不到,實在可惜。所以我也提早退休,享受生活,鍛鍊身體,做美食,約家人朋友飲茶,每天都快活地過。
你當時預了多少錢提早退休?

有物業嗎?

回覆 引用 TOP

有物業亦有足夠退休金,完全財務自由下退休。但提早退休亦是因不想工作了,去到一個地步,唔再享受工作便退下來。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 66823 於 2020-11-29 12:06 PM 發表

朋友個案,俾D意見。
近來朋友工作壓力極大,睡得不好,只想提早退休,拋開世俗一切。

年齡:約38
股票、現金加埋約240萬
保險單總值15萬
MPF36萬
成副身家約290萬
無物業、單身,

月入$45000,
支出:(家用$5000, 個人零用$2000)
退休去大灣區,贊成。

回覆 引用 TOP

退啦,越早越好

回覆 引用 TOP

得2球幾
食唔到30年
可能15年都洗哂

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 66823 於 2020-11-29 04:03 PM 發表

現寄住父母家。
或以股息交租,可以嗎?
240萬,當你買哂股票,每年派5厘息,即12萬元一年,平均每月1萬元收入,距現時45000元收入相距甚遠,必定影響生活質素。如去下旅行,或不幸染病需付五六萬醫藥費,將影響投資本金。

或者找份較低收入但較開心的工,影響較少。

壓力大嘅話咪轉工囉。又唔使話退休嘅。佢副身家唔夠退休喎。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 66823 於 2020-11-29 12:06 PM 發表

朋友個案,俾D意見。
近來朋友工作壓力極大,睡得不好,只想提早退休,拋開世俗一切。

保險單總值15萬
MPF36萬
成副身家約290萬
無物業、單身,

月入$45000,
有樓之後再有290萬還可以考慮靠股息過活提早退休,冇樓唔洗諗,除非你屋企人有樓留比你

回覆 引用 TOP

引用:

朋友個案,俾D意見。

保險單總值15萬
MPF36萬
成副身家約290萬
無物業、單身,

月入$45000,
5000就可以租屋住?

回覆 引用 TOP

退休去泰國芭提雅第六街有上千條靚女,租公寓式酒店,唔要求高嘅一個月六千珠,約千五港元,去超市買嘢自己煮好便宜,去餐廳都係一日 $60搞掂,中午去海灘游水溝女,日日Steven (食,吊、瞓)!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]