• 瀏覽: 4,873
  • 回覆: 29
  • 追帖: 2
政府財赤,其實可以請n仔做ACO/ca位。因為二者都係做d手板眼見工夫,n仔點解唔得先?可以慳人工、慳成本。

我呢度ca只負責收信、派信。有meeting就布置吓conference room, 擺吓水牌,開完就收返。呢d嘢,掃地阿嬸都識啦。用n仔絕對可以勝任。

引用:
原帖由 andylau2014 於 2020-11-29 12:28 PM 發表

我呢度ca只負責收信、派信。有meeting就布置吓conference room, 擺吓水牌,開完就收返。呢d嘢,掃地阿嬸都識啦。用n仔絕對可以勝任。
你講呢d
我見過係 aco ps2 做

彩虹憍再會, 延續未完情
領養請在面書搜尋Olausen Lisa
引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-11-29 12:42 PM 發表

你講呢d
無陰功,當年老董凍結公務員,
未過試用期嘅,一律唔過試用期,俾張 N 仔合約佢。

換轉依家,
即係一個 ACO,本來滿左兩年幾,拎緊 MPS 5,即係 17675,
如果凍結公務員人手,喺佢到 3 年之前,
可能會出信話佢知,依家因凍結編制之類,所以俾唔到佢過試用,
之後俾張 N 仔合約,優惠啲,俾夠 18K,但係 MPS 6,係 18795 囉。

啲傻人講乜 L 嘢做滿 12 年有 30K?
sor9ry,無架喇,第日解凍果陣,再考過啦,由 MPS 3 開始計喎。

btw 關我蛋治,我過左試用好多年了。

我都想搵返張新圖⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-11-29 12:42 PM 發表

你講呢d
ACO ps2 呢個職系又係部分重疊,又係聽電話、影印文件,print吓嘢, n仔完全做得掂

回覆 引用 TOP

我呢度aco日常工作倧搵文件、收e-mail, 再派去EO、SEO房。其實呢樣嘢n仔完全勝任,但政府要洗3皮野請個aco去做。btw, 部門現時係有n仔, 但平時只係負責派文具!

引用:
原帖由 andylau2014 於 2020-11-29 01:59 PM 發表

我呢度aco日常工作倧搵文件、收e-mail, 再派去EO、SEO房。其實呢樣嘢n仔完全勝任,但政府要洗3皮野請個aco去做。btw, 部門現時係有n仔, 但平時只係負責派文具!
係呀,本來你有得做 ACO,有望 30K 再加綠表一張,
依家俾份 N 仔合約你,月薪 15K,約滿酬金都慳返。
祝你美夢成真。

我都想搵返張新圖⋯⋯
一個agency 請返來n仔每月人工只係1皮,絕對係廉價勞工,但有大部分學歷都有,因為aco只是要求中學程度、你大學畢業去考唔係唔得,冇人阻你。

回覆 引用 TOP

抗議政府當n仔係亷價勞工勞工

回覆 引用 TOP

依條友應該考唔到公X員,所以成日針對住.HAHA

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andylau2014 於 2020-11-29 12:25 PM 發表

政府財赤,其實可以請n仔做ACO/ca位。因為二者都係做d手板眼見工夫,n仔點解唔得先?可以慳人工、慳成本。
N仔當然可以做CA/ACO工作,政府又無叫N仔唔去考CA/ACO,請隨便投考,仲有部門有些工作確實係臨時性的,聘請N仔確實有臨時必要的。

回覆 引用 TOP

根本ACO同CO甚至CA都係養懶人。

好提議

回覆 引用 TOP

幫政府慳錢

你不如叫政府請多D 2級工人同CA 
唔洗請ACO未得 而家CA都大把大學生爭住去見工
咁樣可以節省開支 一舉兩得

[fly]有著杰倫的聲音...[/fly]

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]