• 瀏覽: 17,386
  • 回覆: 149
  • 追帖: 3
咁你如果輸錢呢?你有冇計?真係好笑 有啲人總係諗住自己投資贏梗,輸到你甩褲嗰陣仲唔返工去乞食呀?!

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-11-30 07:04 PM 發表

學下D呀婆,幾疊樓係手都推車汁紙皮
好慘咯!不過我知有真人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KAZ327 於 2020-12-6 02:24 PM 發表

除俾你睇下囉
1000萬 / 10萬首期 = 100倍
500萬 / 10萬首期 = 50倍

你就覺得我冇少量股票揸手?
9988未爆升前入左,爆跌前個日走左了

搵錢都分唔同既渠道,事業做得好升職係會越來越容易
飛輪效應下經驗越來越多,對手越來越少人工越來越高
買層樓保護自己既購買力(靠工作能力預支的),呢D都係乜都唔使做就甩你成條街

先做左D風險低成功率高既基礎, ...
點呀 100倍定50倍姐
吹夠未?不如100億倍

只係比首期唔使供成層樓係你?其他使費呢?

回你都費事

引用:
原帖由 limax 於 2020-12-6 04:51 PM 發表

點呀 100倍定50倍姐
吹夠未?不如100億倍

只係比首期唔使供成層樓係你?其他使費呢?

回你都費事
好明顯你係冇買過啦,樓住10年只需要供120期
收租樓租客COVER晒所有成本,仲有錢落袋

本金係自己的,加按就可以拎返出黎
自住樓大概俾左50萬利息,入面有一半轉按回贈左返黎

佣金印花稅律師費夾埋都唔夠20萬,係你以為好多咋
(2009年係$100印花+萬幾蚊佣金)

但係我唔買樓10年就要交100萬租,使費?你識唔識計數?
你唔好回呀,其他人睇得明就得

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 trosterama 於 2020-12-6 02:44 PM 發表

咁你如果輸錢呢?你有冇計?真係好笑 有啲人總係諗住自己投資贏梗,輸到你甩褲嗰陣仲唔返工去乞食呀?!
到時動力又會返黎

引用:
原帖由 limax 於 2020-12-6 05:37 PM 發表

到時動力又會返黎
到你D動力返黎,機會已經遠你而去

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

打工只係過下日晨

回覆 引用 TOP

So true😀,三十歲果年已經覺得自己捱夠(儲蓄夠3,4年洗)係時候要休息下!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 limax 於 2020-11-30 02:35 PM 發表

即係咁 你份工年薪係四十萬 但投資回報每年過百萬 你會更勤力投資而份工會冇咁有動力
兩樣也會,人工只是解決生活所需,投資是致富。

引用:
原帖由 Newpopcorn2 於 2020-11-30 10:01 AM 發表

唔返工更失去動力啦, 返工接觸多D人, 唔會同社會脫節
條~藉口 冇錢就冇錢拉
你又唔見王思聰同社會脫節

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥肥白白V.2 於 2020-12-1 10:10 PM 發表

我兩年前已唔返了,唔返工可去旅行,專心研究自己投資。自由自在,我唔明點解你仲要浪費人生。
投資股定樓?@@

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wsp 於 2020-12-5 01:42 PM 發表

有咩問題?

兩位舊同事投資有成
一位辭職將主力放在做義工
另外做part-time維持專業資格,技術和聯繫
另一位則專心資產管理和吃喝玩樂
佢地不知幾爽
羨慕死我哋
佢地幾歲??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 martinipsir 於 2020-12-7 12:10 AM 發表

兩樣也會,人工只是解決生活所需,投資是致富。
除非係做高端專業人士 或者C乜O 唔係到幾難打工致富

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]