• 瀏覽: 15,735
  • 回覆: 134
  • 追帖: 51
本主題由 冬天的冰雪 於 2020-12-5 05:00 PM 提升
引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-29 10:39 PM 發表

冇難度,有旅行社搞簽證批文,你準備幾十萬路費和車就得啦😀
十幾年前上海有退休兩公婆揸部福士去德國,經過福士總廠,廠家免費同部車做全保養,後來一直揸到嬰蟈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cykan 於 2020-11-29 11:14 PM 發表

樓主 可以推介吓15W人仔汽車選擇?
五菱宏光,神車!!

自從之前珠鋒大營有曱甴荷屎、而家康港人仲入到去嗎?

有無遇到係西藏無人區比人截停要充電寶?

引用:
原帖由 LolototoXxx 於 2020-11-30 08:59 AM 發表

自從之前珠鋒大營有曱甴荷屎、而家康港人仲入到去嗎?
港人入西藏一直沒有問題啊,珠峰大本營道路封閉與港人無關,是環境保護理由。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2020-11-30 09:02 AM 發表

有無遇到係西藏無人區比人截停要充電寶?
冇試過,我去的無人區,除了同車隊的人,再冇其他人,只有動物。

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-30 09:04 AM 發表

港人入西藏一直沒有問題啊,珠峰大本營道路封閉與港人無關,是環境保護理由。
之前聽當地導游話唔批外國人入珠大營

引用:
原帖由 j14 於 2020-11-30 06:23 AM 發表

請問這些期間有無試過爆呔, 車有問題或如何找人救車?
爆胎是經常有的,一般找同行的友伴換,自己一個的話,就去路邊搵人卸胎,比一兩百蚊。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 今天浪漫的美人 於 2020-11-30 04:00 AM 發表

會唔會帶多一份地圖
怕一收唔到Gps
帶部衛星電話最有用,大陸不時有信號空白地區。

引用:
原帖由 LolototoXxx 於 2020-11-30 09:06 AM 發表

之前聽當地導游話唔批外國人入珠大營
封了路啊,所有人都入唔到。

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-30 09:11 AM 發表

封了路啊,所有人都入唔到。
唔係封路,係正字問題、我地都入到去,見到絨布寺全都是大陸人.問下地倍話唔批外國人.係前年事18年

附件

IMG_20201130_091947.jpg(152.56 KB)

2020-11-30 09:20 AM

引用:
原帖由 LolototoXxx 於 2020-11-30 09:20 AM 發表

唔係封路,係正字問題、我地都入到去,見到絨布寺全都是大陸人.問下地倍話唔批外國人.係前年事18年
舊年開始的,好似是不準自駕車進去,是環保理由。西藏有幾個地區都不準車入,珠峰,雙湖。西藏新疆某些地方對持回鄉證的人有限制是事實,我現時都用居住證不用回鄉證了。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-11-30 08:39 AM 發表

可惜我嘅車牌過咗期,要重考
祝你好運🥺

回覆 引用 TOP

勁  !  要再細看內容。。

回覆 引用 TOP

補充一下大陸揸車遇彎位注意要點,凡是有貨車行走的道路,遇到急彎,提早在彎前留意有否轉彎貨車,留心有否響安的車,如有,一定不要過線,並且盡量在彎前靠邊走,因為貨車會占用對線轉彎,佢不夠位轉,車尾掃到你的小車真是可大可小。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]