• 瀏覽: 15,727
  • 回覆: 134
  • 追帖: 51
本主題由 冬天的冰雪 於 2020-12-5 05:00 PM 提升
引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-29 09:52 PM 發表

開車時最重要的事:

集中精神
集中精神
集中精神

不要和車內乘客熱烈傾偈,眼睛注視前方,不時觀察後鏡側鏡,不要玩手機,筆者就因為一次在高速公路看手機,將一部越野車撞到報廢。

高速篇:

1: 盡量不要在左線慢速,會導致其他車插隊,增加潛在危險。
2: 有些盲毛車神上身,鐘意由右邊貼住左線你的車頭攝位,能讓就讓,或者提早加速封死對方空位。
3:見到有大貨車一部跟著一部走 ...
寶貴經驗分享,支持

回覆 引用 TOP

國內咩品牌既車較耐用+易搵地方整?

CMU
Hollywood Badgers
引用:
原帖由 johnso56 於 2020-11-30 12:21 PM 發表

國內咩品牌既車較耐用+易搵地方整?
非國產車,易修理,零件齊,維修費低,一定是Toyota;國產車五菱量大易修,吉利都幾好,國產越野車有長城最新出品坦克300,裝備齊全。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-29 11:57 PM 發表

高德地圖有一個車主服務,裡面的團油,可以搜索50公里內最平油價,最平可以超過一蚊一升,油品冇問題,不要聽那些只有中石油中石化才好,其他都是垃圾油的講法。
我就算在廣州市區都系用"易加油"和"團油"兩個微信小程序加油,基本0.8到一文,一般加開一兩間熟悉的,就固定果間

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 louishk 於 2020-11-30 04:40 AM 發表

不用帶多一份地圖,只要你望得到個天空,就會收到全球衛星定位系統導航訊號,包括GPS(美國),Glonass(俄羅斯),北斗(中國),GALILEO伽利略(歐盟),GPS(美國)只是其中一個全球定位系統(Global Positioning System)而已,就算毛左GPS(當尾國打緊其它國家或地區時會關閉當地民用GPS等你用唔倒),我地仲有現時全世界最先進嘅北斗,放心。
建議下載好離線地圖,全國地圖下載完,需要20幾G,一般我去那個省,就下沿途幾個省的高精度地圖,就算沒手機信號,一樣通過GPS和北斗導航,其實離開城市,越是高山,GPS越準確,因為沒建築物遮擋,反而城市不准,要靠基站LBS

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-29 11:42 PM 發表

新車的話,最近長城出了一款新車,坦克300,價錢由15萬到21萬,有大梁的越野車,內籠闊,通過性能好,好多適合長途穿越的配件。國產車的耐用和可靠性,我不清楚,但用這價錢買到這種車,真的超值。你要自駕,最好不要買細車,太矮,走長途,你落車時會腳軟的😁
我都睇中架坦克300, 不過依家上唔到去睇20個配自齊睇落唔差,諗住用三個月時間,開車游中國一外圈,尤深圳出發廣西雲南一路上,行一圈係福建行廣東反深圳行完都20萬公里有多,行完就放反架車出去😁😁

行大運
賀大壽😎

回覆 引用 TOP

突破2K 👍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-11-30 08:48 AM 發表

五菱宏光,神車!!
點「神」法?

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-30 09:05 AM 發表

冇試過,我去的無人區,除了同車隊的人,再冇其他人,只有動物。
驚唔驚?

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-30 09:09 AM 發表

帶部衛星電話最有用,大陸不時有信號空白地區。
請教你係邊買衞星電話呢?

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-30 12:03 AM 發表

當天氣涼爽的季節,大家自駕,可以嘗試在城市的公園,山頂,海邊,草原,或自駕營地露營,有水源和廁所,帶一個沖涼帳蓬和煮食工具,夜晚嘆下茶,飲下酒,睇下星星,睇下日出,試下呢種到處為家的自駕,比住酒店更有另一番的享受
其實我都有睇幾個國內YOUTUBER嘅片,有房車同電單車嘅,有人以此謀生,唔知樓主有冇拍開片?

引用:
原帖由 今天浪漫的美人 於 2020-11-30 05:34 PM 發表

驚唔驚?
專門去穿越無人區,點會驚呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方純情的妹妹 於 2020-11-30 01:21 PM 發表

我都睇中架坦克300, 不過依家上唔到去睇20個配自齊睇落唔差,諗住用三個月時間,開車游中國一外圈,尤深圳出發廣西雲南一路上,行一圈係福建行廣東反深圳行完都20萬公里有多,行完就放反架車出去😁😁
三個月行20萬km ?一日行兩千幾?有難度喔。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andyyyy 於 2020-11-30 05:40 PM 發表

其實我都有睇幾個國內YOUTUBER嘅片,有房車同電單車嘅,有人以此謀生,唔知樓主有冇拍開片?
我純粹玩,沒有拍片。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]