• 瀏覽: 15,731
  • 回覆: 134
  • 追帖: 51
本主題由 冬天的冰雪 於 2020-12-5 05:00 PM 提升
引用:
原帖由 今天浪漫的美人 於 2020-11-30 05:35 PM 發表

請教你係邊買衞星電話呢?
所有大網站都有得買,香港電器鋪好似都有賣。衛星電話民用好耐了,市面上都買得到。

回覆 引用 TOP

真係好羨慕.
我都喺度諗緊好唔好退休賣家房車同屋企人行大江南北.

回覆 引用 TOP

和大家分享大陸路上撞車黨的問題。先從我自身經歷講起。

1: 在鹽田海鮮街,倒車時,後面有車話我撞到佢,我睇到呢部車,泵把位置各種傷痕,明白是故意在我倒車時頂上來的,只好比了兩百蚊。

2:在瀋海高速陽江段,一部寶馬走到我車前急剎車,我也急剎輕微碰到對方車尾,對方落車開口要六千,我話報警,對方就走了,後來報警,警察問對方是否落了高速,我話系,警察話多數就是撞車黨。

3: 德馬高速下藏鄉段,一部眾泰車,一直在我車前後出現,時快時慢,後來直路時又是急剎,司機更將break燈整熄,因此我是正常行走忽然發現前車慢了,我大腳剎車,響胎之下貼住對方車尾避過。這部車後來在前面掉頭走了。後來我明白,呢部車一直在我前後走,是在觀察,然後擇機落手。

假如比人話你撞到佢地,一定要報警,鎖好車門,不要落車講數,等警察來決定,如果是撞車黨,多數會走人。大陸已立法打擊撞車黨。

提防撞車黨的方法:

1: 高速公路:如果有車不正常的慢,阻路,可能一部,可能兩部一前一後,你想爬頭就要拉開距離再轉線;有用彈弓打車話你撞到佢的,停車報警,不要落車理論;如果發現有車跟蹤,特別你是外地車牌的,一旦對方走到你車前方,注意佢急剎引你撞車,你拉開距離或提早轉線。

2:普通公路:除了以上的手段,,還多了用單車做案的,手法是用車阻路,引你轉線,然後有單車經過,跟著跌倒,屈你賠醫藥費,一定要報警,唔好由你送醫,一定等白車送。因此見到路面受阻,附近(包括車的四方八面)又有單車出現,就要警惕了。

另一種是將拉杆箱,挨住你車放,你一移動拉杆箱,即刻有人出來話箱裡面的古董爛左,呢個好絕,警察都幫你唔到。

還有幫飲酒司機代駕屈錢的,大家可以上

回覆 引用 TOP

大陸撞車黨手法,大家上網可查到帖文,撞車黨喜歡搞外地牌,覺得外地人路過一般都怕報警麻煩,也喜歡撿女司機下手。回國內自駕,一定要警這種犯罪手法。

引用:
原帖由 今天浪漫的美人 於 2020-11-30 05:33 PM 發表

點「神」法?
好多驢友行川藏線會喺成都買一部二手五菱宏光麵包車揸去玩,返嚟後再賣出去,呢部車平,襟用,容量大,去百度搵下好多資料

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-29 08:56 PM 發表

我在2020年,已走了8萬多公里,去了兩次西藏,一次新疆,其他省份無數次,我寫這個帖文,絕不是來炫耀的,而是經過多年的大陸自駕,走遍了中國大小道路,深知路上處處兇險,希望藉此文章,分享心得。

中國是地球上,最佳自駕的國家,地形豐富,四季分明,道路網完善;在胡耀邦年代發起的村村通計畫,將最偏遠的山村都鋪上水泥路,因此,你幾乎可以開車去到任何你想去的地方。

所謂風景在路上,在中國自駕, ...
西藏墨脫縣有冇去過?
全國唯一冇公路的縣。

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-30 07:06 PM 發表

大陸撞車黨手法,大家上網可查到帖文,撞車黨喜歡搞外地牌,覺得外地人路過一般都怕報警麻煩,也喜歡撿女司機下手。回國內自駕,一定要警這種犯罪手法。
以我多年的自駕游經驗來說,你所說的情況我是很久很久以前聽說的了,現在這種情況極其罕見。原因如下:一般發生刮擦事件,走保險,處理的速度非常之快,打完電話后,司機根本不需要多話。其次,國家打擊黑惡勢力雷霆萬鈞,警方對此很重視。 最后,搞這些事的人隨便做些什么正當的事,性價比遠遠比這個高,沒有必要如此。

引用:
原帖由 海棠 於 2020-11-30 08:39 PM 發表

以我多年的自駕游經驗來說,你所說的情況我是很久很久以前聽說的了,現在這種情況極其罕見。原因如下:一般發生刮擦事件,走保險,處理的速度非常之快,打完電話后,司機根本不需要多話。其次,國家打擊黑惡勢力雷霆萬鈞,警方對此很重視。 最后,搞這些事的人隨便做些什么正當的事,性價比遠遠比這個高,沒有必要如此。
哈哈。。。我都希望是以前。我帖文里那個德馬高速例子,是今年10月底發生的。你去得多大陸,走的地方多你就明白,呢種事日日發生。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-11-30 07:28 PM 發表

好多驢友行川藏線會喺成都買一部二手五菱宏光麵包車揸去玩,返嚟後再賣出去,呢部車平,襟用,容量大,去百度搵下好多資料
咪搞啦,🤣🤣 呢部車系個啲預算低的人,冇得檢只好買呢種車,佢新車時已經好低配,仲要二手,想象一下會系有幾差😁😁
呢種車唔用到殘都唔會賣走,一系就出過車禍。大陸車主在撞車後,絕大多數都會賣走。
香港人咪搞呢啲啦,又唔系窮到窿😀,窮都冇錢去玩啦,搞啲安全系數低,又唔好坐,又冇力的車去跑長途,自虐咩。何必呢。
你講既,已經系舊時的事啦,連大陸的人都唔會甘做啦😂😂

引用:
原帖由 87er 於 2020-11-30 08:20 PM 發表

西藏墨脫縣有冇去過?
全國唯一冇公路的縣。
墨脫通公路好耐啦,去呢度要邊防證,我懶得搞所以冇去過。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-29 10:37 PM 發表

可可西里無人區我去過,但我相信你要揸車去是不可能,那種路和氣候,你搞唔掂的。批文就不要想了,除非你識最大那幾位老頂幫你搞😁😁。有包團去四大無人區的,10日全包,你搭車,每人3萬4千人仔。
全包指包食住行?幾多人先包到?

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-29 10:37 PM 發表

可可西里無人區我去過,但我相信你要揸車去是不可能,那種路和氣候,你搞唔掂的。批文就不要想了,除非你識最大那幾位老頂幫你搞😁😁。有包團去四大無人區的,10日全包,你搭車,每人3萬4千人仔。
十日去曬4大無人區?莫非是走馬看燈?

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-29 11:42 PM 發表

新車的話,最近長城出了一款新車,坦克300,價錢由15萬到21萬,有大梁的越野車,內籠闊,通過性能好,好多適合長途穿越的配件。國產車的耐用和可靠性,我不清楚,但用這價錢買到這種車,真的超值。你要自駕,最好不要買細車,太矮,走長途,你落車時會腳軟的😁
十年前我買左架長城哈佛H3 2.5柴油車去拉薩,結果上到海拔4000米就極度冇力,所以我對長城的車有保留

引用:
原帖由 ibmha6 於 2020-11-30 10:36 PM 發表

十年前我買左架長城哈佛H3 2.5柴油車去拉薩,結果上到海拔4000米就極度冇力,所以我對長城的車有保留
柴油車去高原系冇力的,你揸部柴油rover去一樣冇力,和長城車冇關。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ibmha6 於 2020-11-30 10:31 PM 發表

十日去曬4大無人區?莫非是走馬看燈?
10日夠啦,再耐啲你都唔想留底😁😁
去呢啲真正🈚人區,好辛苦好自虐。
10日行程約1500公里,走完全程了。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]