• 瀏覽: 15,734
  • 回覆: 134
  • 追帖: 51
本主題由 冬天的冰雪 於 2020-12-5 05:00 PM 提升
引用:
原帖由 limax 於 2020-11-30 10:24 PM 發表

全包指包食住行?幾多人先包到?
所有包晒,有廚師跟著,食住行全包,還有批文費用(呢個都幾貴下),你帶衫褲行李就去得。

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-30 09:31 PM 發表

咪搞啦,🤣🤣 呢部車系個啲預算低的人,冇得檢只好買呢種車,佢新車時已經好低配,仲要二手,想象一下會系有幾差😁😁
呢種車唔用到殘都唔會賣走,一系就出過車禍。大陸車主在撞車後,絕大多數都會賣走。
香港人咪搞呢啲啦,又唔系窮到窿😀,窮都冇錢去玩啦,搞啲安全系數低,又唔好坐,又冇力的車去跑長途,自虐咩。何必呢。
你講既,已經系舊時的事啦,連大陸的人都唔會甘做啦😂😂
事關成年無旅行

回覆 引用 TOP

贊,學下野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-11-30 07:28 PM 發表

好多驢友行川藏線會喺成都買一部二手五菱宏光麵包車揸去玩,返嚟後再賣出去,呢部車平,襟用,容量大,去百度搵下好多資料
五菱新車時要從廣西運過去要成千公里

反而無人買當地出的長安微面?

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
三級警司
華陸高速開通鳥

4.6K

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-30 10:53 PM 發表

所有包晒,有廚師跟著,食住行全包,還有批文費用(呢個都幾貴下),你帶衫褲行李就去得。
師兄你好,真心想請教,我來緊去隔離

準備12月中,川藏線國道318自駕遊,我非常之擔心揸著回鄉証有無得就咁揸車入拉薩,唔會有啲政府人員,臨時先阻著我,唔比我西入藏,咁到時就真係企係度,再加上又疫情,情況又多變,希望師兄可以分享下相關經歷

樓主係C姐,勁!

5K

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-29 08:56 PM 發表

我在2020年,已走了8萬多公里,去了兩次西藏,一次新疆,其他省份無數次,我寫這個帖文,絕不是來炫耀的,而是經過多年的大陸自駕,走遍了中國大小道路,深知路上處處兇險,希望藉此文章,分享心得。

中國是地球上,最佳自駕的國家,地形豐富,四季分明,道路網完善;在胡耀邦年代發起的村村通計畫,將最偏遠的山村都鋪上水泥路,因此,你幾乎可以開車去到任何你想去的地方。

所謂風景在路上,在中國自駕, ...
勁啊!有錢!有時間!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-30 12:03 AM 發表

當天氣涼爽的季節,大家自駕,可以嘗試在城市的公園,山頂,海邊,草原,或自駕營地露營,有水源和廁所,帶一個沖涼帳蓬和煮食工具,夜晚嘆下茶,飲下酒,睇下星星,睇下日出,試下呢種到處為家的自駕,比住酒店更有另一番的享受
我信,
我最近都有睇自駕旅遊房車,
好過引,有浴室,馬桶,床,柴油暖風機,太陽能發電....

引用:
原帖由 ibmha6 於 2020-11-29 09:11 PM 發表

想問下師兄有冇去過可可西里無人區?要申請什麼手續才可進入無人區?謝謝
還是不要冒險去無人區了,每年都有人死在無人區。今年也有這種新聞,真的太危險了。如果真的要去,要做好防護措施並且與多名成年男子一起組隊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cykan 於 2020-11-29 11:11 PM 發表

我以為二零W攪掂 多謝樓主回覆
敦煌~格爾木,
敦格公路的風景好靚,
入到大沙漠後有條大直路,
一條直路望唔到盡頭,
個幾二個鐘唔使轉向,
又可望到雪山。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-29 11:06 PM 發表

西寧-群加藏族鄉,走213省道,壯麗風景。
德令哈-德馬高速-九治(也可選走國道,風景更好),經過瑪多縣,這段路非常開闊,有草地,有雪山,再下去經過阿尼瑪欽雪山,德馬高速號稱中國最美高速,車非常少,是青海-四川之間最快公路,最適合廣東去西藏青海,不需走蘭州。但該路翻越阿尼瑪欽,常年有雪,十月開始已有風雪,雖有剷雪車,但對于不熟悉雪地開車的香港人,還是有難度的。
久治-阿壩:高速到此結束,轉為國 ...
敦煌~格爾木,
敦格公路的風景好靚,
入到大沙漠後有條大直路,
一條直路望唔到盡頭,
個幾二個鐘唔使轉向,
又可望到雪山。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yat69 於 2020-12-1 06:44 PM 發表

我信,
我最近都有睇自駕旅遊房車,
好過引,有浴室,馬桶,床,柴油暖風機,太陽能發電....
房車自駕真係好過癮,吾使住酒店又可以係河邊煮飯

引用:
原帖由 你地吹我吾脹 於 2020-11-29 09:53 PM 發表

全中國最冇品司機,個人覺得東莞話自己第二,冇人認第一
其他省揸過車你就會覺得廣東省司機還算守規矩。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]