• 瀏覽: 15,732
  • 回覆: 134
  • 追帖: 51
本主題由 冬天的冰雪 於 2020-12-5 05:00 PM 提升
引用:
原帖由 深圳港農 於 2020-12-12 08:04 PM 發表

多謝樓主賜教!

小弟部錢7係汽油車,會在出發前去做個大保養同埋話俾車房知睇下使唔使換另一款機油同玻璃水。
至於中途過夜酒店,要睇睇到時行邊條高速。
換返原廠機油就得,如果在大陸換,不要貪平,假野一定有,商家一定叫你換佢地推薦的,唔想原廠,你自帶機油一定要去信得過的鋪頭攞貨。大陸的汽修太多黑暗面,本人多年領過各種各樣的教訓,你最好全程睇實佢地換油水,監督螺絲要上緊,唔好盡信個班工仔會盡心做好份工,我親身經歷,亦見過其他人,半路螺絲鬆脫

你帶家人長途往返,一定要小心。過年時,路上非常多盲毛,更多新牌仔揸車返鄉下威威,總之過年揸車一定小心,你會遇到好多怪人怪事,千祈不要發脾氣,能讓就讓。

引用:
原帖由 片刻Cute高峰 於 2020-12-12 10:13 PM 發表

建議你裝返個高德地圖or百度地圖,可以提早了解&規劃行程,我個人比較慣用高德。

深圳到青島全程行高速都要21個小時,你帶一家大細兩日會好趕好辛苦下,3日時間會比較合適,沿途入油、休息&食住你最好喺返APP度了解返,見圖。

偈油其實汽修廠、美容店都可以換,驚假嘅可以自己先帶定畀佢換都可以。青島全年氣溫最低都喺零下三度左右,玻璃水用返自來水其實都冇咩問題。
多謝高峰兄賜教。

我本身就有用開高德,每日返工放工都會用來睇路況避開塞車。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-12-12 10:41 PM 發表

換返原廠機油就得,如果在大陸換,不要貪平,假野一定有,商家一定叫你換佢地推薦的,唔想原廠,你自帶機油一定要去信得過的鋪頭攞貨。大陸的汽修太多黑暗面,本人多年領過各種各樣的教訓,你最好全程睇實佢地換油水,監督螺絲要上緊,唔好盡信個班工仔會盡心做好份工,我親身經歷,亦見過其他人,半路螺絲鬆脫

你帶家人長途往返,一定要小心。過年時,路上非常多盲毛,更多新牌仔揸車返鄉下威威,總之過年揸車一定小 ...
樓主,

我都係大陸開咗接近12年車,差不多有20萬公里。
最記得之前喺汕頭放工時間開車,喺燈位俾成百部電單車圍住的情景。

引用:
原帖由 深圳港農 於 2020-12-12 11:18 PM 發表

樓主,

最記得之前喺汕頭放工時間開車,喺燈位俾成百部電單車圍住的情景。
👍👍多多交流😀😀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 深圳港農 於 2020-12-12 11:18 PM 發表

樓主,

而家多咗單車同助力車,一樣咁墟冚

回覆 引用 TOP

龍湖區😼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-30 09:32 AM 發表

舊年開始的,好似是不準自駕車進去,是環保理由。西藏有幾個地區都不準車入,珠峰,雙湖。西藏新疆某些地方對持回鄉證的人有限制是事實,我現時都用居住證不用回鄉證了。
如果深圳租嘅車, 俾唔俾揸去西藏拉薩?

引用:
原帖由 Trioneschan 於 2020-12-14 03:22 AM 發表

如果深圳租嘅車, 俾唔俾揸去西藏拉薩?
可以,全國各地租的車都可以,西藏不限外地車,但你要睇下租車公司條款,看清楚是否有特殊限制或額外付費。

回覆 引用 TOP

貼兩張圖,是最近大陸發生的交通事故,呢兩款事故,尤其是涉及電單車的,發生概率非常大,發生範圍遍及全國大小城市鄉村。

截圖呢個電單車,由最右轉去左邊,視頻所見,司機轉線時,連頭都冇轉去看路況,就一手呔轉去泥頭車前面,泥頭車身高根本睇佢唔到,結果電單車兩人當場死亡。大人斷兩節,細路斷頭,非常慘烈。泥頭車司機都幾慘,跟本避唔到的事故,但大陸法律偏向弱者,而電單車被視為弱者,就算大車法律上不擔責,都要賠錢。
香港人北上自駕,一定不要奢求路上所有使用者都是守法自愛的,好多時行為形同自殺,還連累周圍的人。
對付呢種事情,方法就是時刻觀查前方和後鏡,離遠見到摩托車,就要時刻注意,必要時用喇叭,直到離開摩托。

附件

Screenshot_20201214_114857.jpg(147.19 KB)

2020-12-14 12:13 PM

回覆 引用 TOP

另一單事故發生在貴州省某高速路上,有車可能錯過出口,于是就地掉頭,結果一堆車撞埋一齊。睇落好搞笑,但呢種錯過高速出口,然後倒車,或者突然橫跨三線直走去出口造車事故的,經常發生。香港司機在大陸高速路上,臨近出口時,如果你不是出去,最好不好走在最右線,免得被盲毛突然在你前面橫走去出口,你避不切就自撞或撞其他車。

附件

Screenshot_20201214_121934.jpg(127.6 KB)

2020-12-14 12:20 PM

回覆 引用 TOP

雖然未有國內牌,但係睇樓主分享都十分精彩 !

引用:
原帖由 畢耀民 於 2020-12-20 05:57 PM 發表

雖然未有國內牌,但係睇樓主分享都十分精彩 !
香港牌可以在深圳免考攞證,不過睇來要等通關先得囖!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 片刻Cute高峰 於 2020-12-12 10:13 PM 發表

建議你裝返個高德地圖or百度地圖,可以提早了解&規劃行程,我個人比較慣用高德。

深圳到青島全程行高速都要21個小時,你帶一家大細兩日會好趕好辛苦下,3日時間會比較合適,沿途入油、休息&食住你最好喺返APP度了解返,見圖。

偈油其實汽修廠、美容店都可以換,驚假嘅可以自己先帶定畀佢換都可以。青島全年氣溫最低都喺零下三度左右,玻璃水用返自來水其實都冇咩問題。
由於河北疫情爆發,各地都建議留在本地過年,老婆家人亦說學校要求學生申報假期期間有否接觸外來人。
故此只好打消過年自駕返青島的念頭,留在深圳過年。等到夏天疫情緩和再作安排。

回覆 引用 TOP

多謝師兄的經驗,對以後想大陸自駕遊既我好有幫助

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]