• 瀏覽: 27,823
  • 回覆: 291
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 902chok 於 2020-11-30 02:35 PM 發表

你下次先招呼真正買嘢嗰啲人
正解 , 人多的時候 要分到購買力作優先服務次序

引用:
原帖由 davidlee2 於 2020-11-30 07:27 PM 發表

正解 , 人多的時候 要分到購買力作優先服務次序
係呀,猛講等陣等陣等極都唔去

回覆 引用 TOP

係香港太多刁民

道德經
第八章
上善若水。水善利萬物而不爭﹐處眾人之所惡﹐故幾於道。
居善地﹐心善淵﹐與善仁﹐言善信﹐政善治﹐事善能﹐動善時。夫唯不爭﹐故無尤。

回覆 引用 TOP

「窮山惡水,潑婦刁民」呢幾隻字寫極都寫唔厭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cupidchukara 於 2020-11-30 12:30 AM 發表

做零售業,近期可能疫情影響到大家都心情唔好,令到啲西客沒有更西只有更西!成日少少事走去投訴,博有著數比佢,其實D人知唔知sales 依家咁嘅市道都好慘,人工已經低,仲要受西客氣,又冇途徑表達我哋嘅心聲,我地受完氣忍氣吞聲,扮冇事繼續接待下一位客人,求下大家去買嘢,對sales 多一份同理心呀,大家都係經歷緊個困難時期,點解仲要咄咄逼人為難人哋?係你買嘢你係俾緊生意人地做,但係唔代表你係大哂㗎!最後 ...
事實上,香港就喺投訴民族!
唔止零售對住西客㗎,各行各業唔喺sell產品就喺sell 服務,有邊個唔喺對住d西客呢...
加油啦!!

回覆 引用 TOP

但我都見好多 sales 西口西面。如果態度差,我通常唔幫襯,投訴又唔會。

香港人9成都係自私自卑,又窮又要面

我有自住樓,又有收租樓。
西來又西去,有咁嘅西客源於有咁嘅西Sales,唔覺得香港啲Sales好得去邊?日日西口西面對客,客買嘢慘過去乞

引用:
原帖由 強項出口術 於 2020-11-30 07:54 PM 發表

西來又西去,有咁嘅西客源於有咁嘅西Sales,唔覺得香港啲Sales好得去邊?日日西口西面對客,客買嘢慘過去乞
根本香港人就係西

班Sales落左場就走去西其他場既sales
最常玩既就係阻人落閘放工
以上係以前公司班sales最常做既事

菲人黎旅遊我唔會排擠佢地
但要求港人唔請菲人係要經濟打擊佢地
護保在菲旅客都做唔到
唔打擊佢地經濟
佢地點識反省

回覆 引用 TOP

香港越來越多西客,西人,唔關係咩行業

就算你普通行街,都會遇到賤人騷擾到你

搭巴士又會有賤人,推撞你

搭小巴又遇到西司機,叫下落車,佢發晒脾氣

香港有一半人有躁狂症,唯有自己睇開d

引用:
原帖由 YFC07 於 2020-11-30 07:35 AM 發表

我尋日都見到一家三口正人渣!
講多啲 聽下得唔得

回覆 引用 TOP

變態既客 不分男女客去完市場買魚 入黎滴濕貨場又5出聲或拎張濕魚腥銀紙 我吊 甘濕又臭找出去又係比人吊 結果只好去廁所用洗手液洗完再等乾 又拖地又用洗地板水洗門口街 搞一輪 你地都明架啦 啲貨場佬D貨箱多數放街拖入黎門口 近海邊既鋪頭 有啲變態釣魚佬 釣完魚入黎買野 成身又臭又腥 周圍摸 最慘係長風e加成隻手插埋雪糕櫃拎雪糕 或未釣前都難頂 果冰箱勁多黑邊 心諗你有冇洗乾淨架 5可以用西形容架啦 用心理變態形容 零售業真係好多變態客

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cupidchukara 於 2020-11-30 12:30 AM 發表

做零售業,近期可能疫情影響到大家都心情唔好,令到啲西客沒有更西只有更西!成日少少事走去投訴,博有著數比佢,其實D人知唔知sales 依家咁嘅市道都好慘,人工已經低,仲要受西客氣,又冇途徑表達我哋嘅心聲,我地受完氣忍氣吞聲,扮冇事繼續接待下一位客人,求下大家去買嘢,對sales 多一份同理心呀,大家都係經歷緊個困難時期,點解仲要咄咄逼人為難人哋?係你買嘢你係俾緊生意人地做,但係唔代表你係大哂㗎!最後 ...
有人話做sales 唔分即刻搵好多錢喎

回覆 引用 TOP

Sales 我都有7-8年經驗
真係咩類型都有
我諗有關於服務行業
特別巴士司機 小巴司機 佢地應該都會遇到好多西客

我頭先睇有d留言話sales 收工就會去西人地既sales 我諗係咪個別例子呢  做Sales係真係會明其他sales既苦況 絕對唔會專登去做人地既所謂既西客

香港人好多都當自己大帝 有錢係皇道 久而久之
香港既sales就大家累鬥累
其實可以拎台灣既sales 黎比較 就會明白

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 歡哥gogo 於 2020-11-30 07:50 AM 發表

不嬲香港人最撚仆街架啦,又窮又串,最叻投訴,反而大陸客好好多,豪氣,又唔串咀
只能代表你未見過。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]