• 瀏覽: 27,996
  • 回覆: 291
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 歡哥gogo 於 2020-11-30 07:50 AM 發表

不嬲香港人最撚仆街架啦,又窮又串,最叻投訴,反而大陸客好好多,豪氣,又唔串咀
我表示,我覺得自己啲同胞都好柒串嘴。仲要唔識嘢扮識嘢。以為自己好叻。其實係柒緊。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nananako 於 2020-11-30 12:28 PM 發表

西客係多,仆街sales都唔少喎,sales收工之後都可以係西客㗎
呢句真!其實唔理係客定sales,本身個人閪,做乜都閪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 歡哥gogo 於 2020-11-30 07:50 AM 發表

不嬲香港人最撚仆街架啦,又窮又串,最叻投訴,反而大陸客好好多,豪氣,又唔串咀
窮唔緊要,死要面果下討厭

回覆 引用 TOP

都好多西sales

回覆 引用 TOP

唔理西客定東客,
幫襯你就係好客..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cupidchukara 於 2020-11-30 12:30 AM 發表

做零售業,近期可能疫情影響到大家都心情唔好,令到啲西客沒有更西只有更西!成日少少事走去投訴,博有著數比佢,其實D人知唔知sales 依家咁嘅市道都好慘,人工已經低,仲要受西客氣,又冇途徑表達我哋嘅心聲,我地受完氣忍氣吞聲,扮冇事繼續接待下一位客人,求下大家去買嘢,對sales 多一份同理心呀,大家都係經歷緊個困難時期,點解仲要咄咄逼人為難人哋?係你買嘢你係俾緊生意人地做,但係唔代表你係大哂㗎!最後 ...
我見有啲sales都唔係坐以待斃,遇西客會用西態度還擊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cupidchukara 於 2020-11-30 12:19 PM 發表

好多
1. Sell 緊個客 ,要左幾樣野,幾個死港女見到我sell緊客,入黎問好多野,我答左佢地先,之後原本買嘢個客話我好忙,佢晏啲先再黎買,問左勁多野嘅死港女一樣野都冇買 仲趕走左我個客
我都遇過。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 農場濃濃的綿羊 於 2020-11-30 11:32 PM 發表

擺明你自己on9喇怪得邊個?原本個客買緊嘢都可以轉頭serve 第二個唔理人
呢啲西客通常會插係你兩個中間,跟住一輪咀咁:我想問xxxxxx,你叫佢等陣,佢就大大聲話:問句嘢啫!答咗我先啦! / 乜問嘢要等嘅咩!

香港人一向都係克克計較,麻煩,大爺般,中意投訴,高人一等,所以真係最唔中意做對客嘅工作

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cupidchukara 於 2020-11-30 12:30 AM 發表

做零售業,近期可能疫情影響到大家都心情唔好,令到啲西客沒有更西只有更西!成日少少事走去投訴,博有著數比佢,其實D人知唔知sales 依家咁嘅市道都好慘,人工已經低,仲要受西客氣,又冇途徑表達我哋嘅心聲,我地受完氣忍氣吞聲,扮冇事繼續接待下一位客人,求下大家去買嘢,對sales 多一份同理心呀,大家都係經歷緊個困難時期,點解仲要咄咄逼人為難人哋?係你買嘢你係俾緊生意人地做,但係唔代表你係大哂㗎!最後 ...
惡性循環!負面影響!報應不爽!!!

回覆 引用 TOP

系香港全部系西客!

回覆 引用 TOP

有一班人只係鍾意Window shopping 。
睇咪算囉唔好見啱就係唔係都叫人攞,攞左幾次比佢,最後全部都唔啱,嚟啲仆街客真係洗人唔洗本。

無錢唔好出街,唔係有心買,攞6,7次出嚟 ,全部唔啱,你玩我呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 仲夏Cute貓奴 於 2020-12-1 01:08 PM 發表

有一班人只係鍾意Window shopping 。
睇咪算囉唔好見啱就係唔係都叫人攞,攞左幾次比佢,最後全部都唔啱,嚟啲仆街客真係洗人唔洗本。
原來咁叫做西客 ?
我都好多時行鋪頭吾買野,但睇兩睇,通常係sales主動拎手機相機出黎係咁 sell ,有時我會叫佢地吾駛攞出來。

其實如果 sales 吾鍾意服務行街客,可以叫鋪頭放哂D機出來任玩,整好防盜,大家都好。

我自己鍾意比較吾同産品,真係要摸上手,用部手機影下相比較下先知道好吾好。吾一定今次買,或者幾個月後先買,但係如果 sales 面黑,就梗係吾同佢買。當然 sales 有其他客,就應該叫 sales 服務其他客先。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-12-1 01:32 PM 發表

原來咁叫做西客 ?
我都好多時行鋪頭吾買野,但睇兩睇,通常係sales主動拎手機相機出黎係咁 sell ,有時我會叫佢地吾駛攞出來。

其實如果 sales 吾鍾意服務行街客,可以叫鋪頭放哂D機出來任玩,整好防盜,大家都好。

我自己鍾意比較吾同産品,真係要摸上手,用部手機影下相比較下先知道好吾好。吾一定今次買,或者幾個月後先買,但係如果 sales 面黑,就梗係吾同佢買。當然 sales 有其 ...
我賣的並不是貴價產品,而且我係正常service佢,正常的服務態度,而且佢想試咩我都攞比佢試,最後全部都唔啱,成地鞋,就咁拍個羅友走人。點解唔試下display先?覺得幾好先叫人攞呢?我知現在生意難做,就更加不放棄任何機會,照攞比佢試,他媽的其實無心買。
當然一樣米養百樣人,其實有好多客人都好好人好有禮貌,明白做服務業百般刁難都客人大把。其實我只是想呻下。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]