• 瀏覽: 827
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
由於本人係黑心公司工作,依加決定要離開呢一度,問過人話如果辭職想扣大假早走要員工同公司雙方同意先可以請問大家有無d咩建議,點同公司講好?

聽聞法例好似唔俾
只係有d公司暗瓦底準咁做

不過如果無事無幹嘅話
坐定定拎錢好過扣大假早走啦

睇公司俾唔俾,我兩種走法都試過

回覆 引用 TOP

間間公司唔同,多數唔可以
入職時份合約有寫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cancanyip 於 2020-11-30 11:44 AM 發表

由於本人係黑心公司工作,依加決定要離開呢一度,問過人話如果辭職想扣大假早走要員工同公司雙方同意先可以請問大家有無d咩建議,點同公司講好?
出去搵返份工唔係咁容易呀?

引用:
原帖由 宅男有野講 於 2020-11-30 12:55 PM 發表

聽聞法例好似唔俾
只係有d公司暗瓦底準咁做

不過如果無事無幹嘅話
坐定定拎錢好過扣大假早走啦
我都係咁諗,賺埋佢啲錢先。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 902chok 於 2020-11-30 02:54 PM 發表

出去搵返份工唔係咁容易呀?
已經有新工請左我所以想早啲走,果邊可以早啲返工

引用:
原帖由 cancanyip 於 2020-11-30 02:56 PM 發表

已經有新工請左我所以想早啲走,果邊可以早啲返工
咁又唔同,新工要你即刻返?

引用:
原帖由 902chok 於 2020-11-30 02:57 PM 發表

咁又唔同,新工要你即刻返?
咁又唔係,其實我係騎牛搵馬,份新工一個月後先返,但係我其實唔係好鍾意個收工時間,而家又有另一份工,如果我可以早啲返工佢就會請我,而我覺得呢份工適合我多啲

引用:
原帖由 cancanyip 於 2020-11-30 02:59 PM 發表

咁又唔係,其實我係騎牛搵馬,份新工一個月後先返,但係我其實唔係好鍾意個收工時間,而家又有另一份工,如果我可以早啲返工佢就會請我,而我覺得呢份工適合我多啲
你咪照嗰個方法早啲走囉,你好叻搵工好容易。

以前, 唔可以。
但近一兩年有一單官司.  係僱員勝訴.
僱員可以辭職通知期內放大假的.

但 勞工處可能怕麻煩, 說, 每個個案可能不同.

根 據 《僱 傭 條 例》, 僱 員 按 連 續 性 合 約 受 僱 每 滿 1 2 個 月, 便 可 享 有 有 薪 年 假, 這 些 法 定的 年 假, 不 得 計 算 在 終 止 僱 傭 合 約 所 需 的 通 知 期 內。 終 審 法 院 曾 就 一 宗 僱 員 在 通 知 期內 放 取 預 先 安 排 的 年 假 的 案 件 作 出 裁 決, 指 上 述 限 制 並 不 適 用 於 僱 員 辭 職 的 情 況, 僱員 在 辭 職 時 有 權 選 擇 在 所 需 的 通 知 期 內 放 取 法 定 的 年 假。 然 而, 由 於 個 別 個 案 的 實 際情 況 不 同, 並 不 能 一 概 而 論。 因 此, 僱 員 在 辭 職 時 在 所 需 的 通 知 期 內 放 取 年 假, 須 同 時考 慮 法 例 的 規 定 及 終 審 法院 的 裁 決。 如 有 爭 議, 最 終 須 交 由 法 庭 作 出 裁 決。

引用:
原帖由 cancanyip 於 2020-11-30 11:44 AM 發表

其實好簡單,你同公司講話補一個月代通知金要即走,你走時,佢補返大假錢你,即係:代通知金-大假錢,咪等同扣大假早走.

回覆 引用 TOP

真好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 902chok 於 2020-11-30 03:42 PM 發表

你咪照嗰個方法早啲走囉,你好叻搵工好容易。
咪試下跟上司傾,睇下可唔可以早走。

引用:
原帖由 Babi789 於 2020-11-30 07:51 PM 發表

咪試下跟上司傾,睇下可唔可以早走。
如果請幾日假去試吓先好唔好?驚適應唔到俾佢炒。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]