• 瀏覽: 18,371
  • 回覆: 180
  • 追帖: 2
肯堅持總有辦法,加油

TOPick報道:

新冠肺炎疫情下,航空業大受影響。馬印航空一名飛機師,自今年4月以來開始放無薪假,面對航班恢復無期,但他卻沒有灰心,他改行駕駛電單車送外賣,雖然收入驟減,但他樂觀地表示,只要能給女兒交學費便足夠。

綜合馬來西亞傳媒報道,現年40歲的Anwar Ajid,10年前加入馬印航空任職飛機師,但疫情爆發後航班停飛,自今年4月份開始放無薪假期,他頓時變了零收入。

收入歸零,但住屋按揭還款、生活的開銷、女兒的學費及水電煤,全部開支仍要繼續繳交。Anwar Ajid沉思過後,立即尋找新工作,他更轉行不開飛機,駕駛電單車送外賣。

日曬雨淋送外賣,收入更比以前大幅減少,Anwar Ajid坦言甚至有時還會被顧客罵,但他卻樂觀地表示:

當我看着8歲的女兒時,我知道我必須堅強,只要能夠負擔女兒的學費就足夠了!

送外賣的收入不高,但多勞多得,Anwar Ajid仍然相當期待航空業復蘇,他指自己以後仍然想回到飛機上:
飛行是我的血液!

https://topick.hket.com/article/2814100/【笑對逆境】放無薪假轉開電單車送外賣   飛機師爸爸:只要能負擔女兒學費便好

機師變司機,能屈能伸,值得贊揚!

香港飛機司 政治行先 , 最鍾意玩手段

馬來西亞  沒有眾籌咩?

好好記住!!
有好日子就唔好講理想!!
因為理想係過唔到活

全世界有今日要多謝武肺

睇完呢D先叫係人,無怨天怨地無話人點解唔比免費午餐,連登班廢物真係要學習下,唔好淨係識對住毛姨打J

引用:
原帖由 幸福財星 於 2020-11-30 12:26 PM 發表

全世界有今日要多謝武肺
香港係咪要多謝連登班廢柴??

最欣賞一班能屈能申,正面面對逆境的人,這類人遲早都會成功,不像現在一班年青黃人,將所有問題都是政府的錯,自己沒錯,永遠在井底自以為是。

引用:
原帖由 永治 於 2020-11-30 11:54 AM 發表

肯堅持總有辦法,加油

TOPick報道:

新冠肺炎疫情下,航空業大受影響。馬印航空一名飛機師,自今年4月以來開始放無薪假,面對航班恢復無期,但他卻沒有灰心,他改行駕駛電單車送外賣,雖然收入驟減,但他樂觀地表示,只要能給女兒交學費便足夠。

綜合馬來西亞傳媒報道,現年40歲的Anwar Ajid,10年前加入馬印航空任職飛機師,但疫情爆發後航班停飛,自今年4月份開 ...
真男人應該逆境救生,能屈能伸!

回覆 引用 TOP

其實,飛機師都係司機,點解要高人一等??
做外賣司機有咩問題??

點解唔做議員?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 金沙12少 於 2020-11-30 12:15 PM 發表

香港飛機司 政治行先 , 最鍾意玩手段
香港國泰果班食屎啦!

回覆 引用 TOP

無限風光在險峰

高處不勝寒

風火雷電,儒道佛
窮兇極惡,仁義心

我是雷 我是火 邪我本性 神是我
雷火邪神

合金鋼不堅 中子彈何難
群英攻科技 敢破世上關

老子人間無著處,一樽來作橫山主。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 永治 於 2020-11-30 11:54 AM 發表

肯堅持總有辦法,加油

TOPick報道:

綜合馬來西亞傳媒報道,現年40歲的Anwar Ajid,10年前加入馬印航空任職飛機師,但疫情爆發後航班停飛,自今年4月份開 ...
呢個先係正義飛行員

*足球與我最相知
           我在學時它亦隨
              清早和風球埸上
                 晚來依舊互齊飛"

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]