• 瀏覽: 3,788
  • 回覆: 44
想問有冇D平平地嘅家居維修電制,插頭嘅課程??
例如換天花燈,換電制等等......

熱賣及精選
引用:
原帖由 葉問前傳 於 2020-11-30 01:03 PM 發表

你呢O的上YOUTUBE都大把片你去學...當然...你最好睇到熟哂先好掂...唔明既野千祈唔好掂...

引用:
原帖由 葉問前傳 於 2020-11-30 01:03 PM 發表

工聯會以前有,而家唔知

唔洗上course下哇,正常你換時候熄曬大掣,跟番舊個個d線咁行,都實無事。
我都係咁樣自己換。

引用:

換天花燈, 基本上識鑽孔, 上螺絲, 駁線已經無問題,

電制, 插頭是固定電力裝置, 要有電工A牌才能做

最緊要記得關大掣

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-11-30 02:42 PM 發表

換天花燈, 基本上識鑽孔, 上螺絲, 駁線已經無問題,

電制, 插頭是固定電力裝置, 要有電工A牌才能做
換天花燈要駁電線就需要有牌電工處理。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:

理論上,法例上規定,一定要合資格人士先可以搞電呢樣嘢,即喺起碼要有A牌

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-11-30 04:04 PM 發表

理論上,法例上規定,一定要合資格人士先可以搞電呢樣嘢,即喺起碼要有A牌
同人整,係要有牌,
但唔包括同自己屋企做。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-11-30 04:16 PM 發表

同人整,係要有牌,
但唔包括同自己屋企做。
需唔需要工具協助先係重點
舊新聞
http://the-sun.on.cc/channels/news/20050328/20050328020554_0001.html

用工具(例如螺絲批)去整電力裝置,必須持有電工牌照。

好多人整插蘇或者開關掣時中相線調轉見電器都識運作燈識著以為ok,關了電掣就誤以為無電,點知一樣電到飛起,我覺得起碼識分呢兩條線先囉。

引用:
原帖由 花生之友 於 2020-11-30 04:46 PM 發表

好多人整插蘇或者開關掣時中相線調轉見電器都識運作燈識著以為ok,關了電掣就誤以為無電,點知一樣電到飛起,我覺得起碼識分呢兩條線先囉。
有時要電下先識驚...唔係個個都DIY...

維修家電乜都假 首要斷電先

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]