• 瀏覽: 6,823
  • 回覆: 27
經濟好時,只要你唔隨便請假/做到野/唔偷懶就通常過到試用期..
今年疫情下搵工,好多要求十項全能,識少一樣就即炒........
或老闆要求交代工作要佢只講半句但要明佢十句.......反應慢,
只要工作上手慢少少都即炒......

以前都未咁嚴重,以前你認真工作都可以長做,而家搵到新工好容易被炒......

樓主你搵到工未?

b]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2020-11-30 01:44 PM 發表

經濟好時,只要你唔隨便請假/做到野/唔偷懶就通常過到試用期..
今年疫情下搵工,好多要求十項全能,識少一樣就即炒........
或老闆要求交代工作要佢只講半句但要明佢十句.......反應慢,

以前都未咁嚴重,以前你認真工作都可以長做,而家搵到新工好容易被炒......
仲有係諗住請個officer位頂埋assistant0既野,1人頂2個人頭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2020-11-30 01:44 PM 發表

咁慘?加油啊💪

回覆 引用 TOP

Ok

回覆 引用 TOP

宜家?最重要係得到老闆歡心先可以長做落去

回覆 引用 TOP

我都做左超過廿年野,就算唔係疫情,近年公司對新入職員工喺試用期嘅表現,要求越嚟越高。

90年代啱啱出嚟做嘢,當時只要你唔遲到,肯勤力做到基本要求,試用期多數好易過,之後先會要求你要做得更好。

而家就已經要求你試用期入面都要表現好,新人可以渾渾噩噩嘅時間,只有入職第一日,由你返第二日開始,已經要求你做到個職位要表現出嘅正常水準。

所以好易唔過試用期,近年返新工過到試用期,已經有朋友向我講恭喜,即頭好似賀你升職咁。

所以有排捱..

遲D又出現同工不同酬

香港地成日都係歷史循環

而家搵工嘅人更多

回覆 引用 TOP

引用:

樓主,那個項業?
你所說的要求系香港好common, 睇下你做什麼post la...
我反而覺得武漢肺炎下D僱主出吾起$請人,D人工借勢壓底,可能經理級要十項全能做埋junior post嘅野…….

回覆 引用 TOP

唔好話試用期啦,
就算入職第一個月或者第二個月,都想炒Q你,
有D公司根本係炒人唔斬眼............,炒左你,咪轉頭再請個另一個............
基本上好多公司係請D人唔係為做野,請返黎,攞黎炒人...........

回覆 引用 TOP

引用:

的確係呀, 我朋友係一間公司做, 本來已過3個月試用期(因為前3個月都達到銷售目標), 但第4個月因為公司貨源品種減少+價錢調高, 生意額大幅下跌, 第5個月就通知佢廷長佢試用期到6個月(5簽即炒),到第6個月生意額雖因努力有上升, 但都達5到公司要求, 被炒了.

垃圾議員是筍工,
點下人數又夠鐘,
搏到流會早收工,
月薪十萬真輕鬆,
還有年津三百萬,
任滿酬金六十萬,
嘻嘻哈哈變富翁。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一人行 於 2020-12-1 02:56 AM 發表

我都做左超過廿年野,就算唔係疫情,近年公司對新入職員工喺試用期嘅表現,要求越嚟越高。

90年代啱啱出嚟做嘢,當時只要你唔遲到,肯勤力做到基本要求,試用期多數好易過,之後先會要求你要做得更好。

而家就已經要求你試用期入面都要表現好,新人可以渾渾噩噩嘅時間,只有入職第一日,由你返第二日開始,已經要求你做到個職位要表現出嘅正常水準。

所以好易唔過試用期,近年返新工過到試用期,已經有朋友向我講恭喜, ...
我朋友係一間公司做, 本來已過3個月試用期(因為前3個月都達到銷售目標), 但第4個月因為公司貨源品種減少+價錢調高, 生意額大幅下跌, 第5個月就通知佢廷長佢試用期到6個月(5簽即炒),到第6個月生意額雖因努力有上升, 但都達5到公司要求, 被炒了.

垃圾議員是筍工,
點下人數又夠鐘,
搏到流會早收工,
月薪十萬真輕鬆,
還有年津三百萬,
任滿酬金六十萬,
嘻嘻哈哈變富翁。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 seanball 於 2020-12-1 07:18 AM 發表

所以有排捱..

遲D又出現同工不同酬

香港地成日都係歷史循環
一向都同工5同酬. 我公司同部門做同一樣野, 2個人合作共事. 一個14K,(入職1年多) 一個18K(入職3年多)

垃圾議員是筍工,
點下人數又夠鐘,
搏到流會早收工,
月薪十萬真輕鬆,
還有年津三百萬,
任滿酬金六十萬,
嘻嘻哈哈變富翁。

回覆 引用 TOP

(非專業職位) 既 20年經驗 同 5年工作經驗,係老闆心目中基本上冇分別..............
但係5年工作經驗去招聘,可能用$15000-25000,就已經可以請到個21歲-30歲年青大學生去做...............

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]