• 瀏覽: 2,046
  • 回覆: 21
  • 追帖: 1
間公司都算大同出名,但疫情期間當然都冇生意啦!
前排入左呢間公司,interview 時好多job duties冇講,佢講到同我之前做既一樣,入到去先知原來一個role做幾個人野,吊,中晒伏,結果我當然知奶野但繼續做住先,壓力大到爆當然又做唔到咁多野,我已經係senior, 老細仲話我能力問題,就揾藉口炒左我

啱啱見到公司出返同一post, 衰到仲變埋junior post, job duties 入面仲只係講左其中一樣(實際係有3~4個人既duties),扮到好簡單,我做緊個位當然知道個位要做d乜啦!根本係諗住用果少少錢呃個人入去,之後要求佢做無限野!做唔到就炒左佢,再揾下一個… 真係極之無良,我唔知下一個受害人係邊個…… 我已經 同agent講咗實際情況,叫agent唔好幫呢間公司揾人,agent冇開post, 但呢間公司自己仍然出個咁既post 繼續呃人…

引用:
原帖由 poopoodle 於 2020-12-1 10:50 AM 發表

前排入左呢間公司,interview 時好多job duties冇講,佢講到同我之前做既一樣,入到去先知原來一個role做幾個人野,吊,中晒伏,結果我當然知奶野但繼續做住先,壓力大到爆當然又做唔到咁多野,我已經係senior, 老細仲話我能力問題,就揾藉口炒左我

啱啱見到公司出返同一post, 衰到仲變埋junior post, job dutie ...
agent 有$收點會唔做

回覆 引用 TOP

算啦, 等佢自食其果

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 poopoodle 於 2020-12-1 10:50 AM 發表

啱啱見到公司出返同一post, 衰到仲變埋junior post, job dutie ...
咩公司嚟架,做乜架?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 poopoodle 於 2020-12-1 10:50 發表

呃人地話唔多野做,然後知道你handle唔到又炒你魷魚,我覺得佢地係以恰人為樂,好令人討厭!

回覆 引用 TOP

無良公司

回覆 引用 TOP

而家好多工都係一個人做幾個duties。

因為可以慳人工請少個人,如果做唔晒你就ot,反正而家好多公司都取消左加班費,你用私人時間ot公司無蝕底。

呢個已經係香港職場嘅普遍情況,基本上好多公司都無良。

回覆 引用 TOP

引用:

就咁睇間公司只係玩自己
佢個位一個人做4-5個人嘅嘢,一定請唔到人做,啲duties最終甩晒轆
不停登post亦要錢,不停見工亦要安排人手去見啲求職者
新入職嘅人期間做錯嘢,帶嚟損失係公司食

所以如果見到junior post
有機會係佢地之前走咗個鐵甲萬能俠,老細唔知走寶,以為人人都係咁,依家知喇,就拆細個post
我會傾向向好嗰方面諗
因為明知無咁多萬能俠,又不停請人,只係玩死自己

阿馬里 哈失吐,斯骨爾,其諾丹基,斯里星,昂依納得,斯熱確虛,哈虎文缽英
                                                               --『九陰真經總章』
咁搞笑,agent聽你講,間公司先係佢個客喎🤭

回覆 引用 TOP

開名啦

引用:
原帖由 專插白痴on膠 於 2020-12-1 05:14 PM 發表

開名啦
開名啦,得D人唔會中伏去左呢間無良公司嘛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s336990 於 2020-12-1 03:53 PM 發表

就咁睇間公司只係玩自己
佢個位一個人做4-5個人嘅嘢,一定請唔到人做,啲duties最終甩晒轆
不停登post亦要錢,不停見工亦要安排人手去見啲求職者
新入職嘅人期間做錯嘢,帶嚟損失係公司食

所以如果見到junior post
有機會係佢地之前走咗個鐵甲萬能俠,老細唔知走寶,以為人人都係咁,依家知喇,就拆細個post
我會傾向向好嗰方面諗
因為明知無咁多萬能俠,又不停請人,只係玩死自己
公司登post唔知使唔使錢,見工咪得我老細一個,佢見都係求其講到好簡單,tum人入左去先,反正冇人知見工時講過d乜

新人有乜做錯,老細咪將責任推晒俾新人再炒左佢囉,對老細黎講完全冇影響

其實想講,係我個老細無良

回覆 引用 TOP

無良老板,會行衰運。😡😡😡請食🍌🍌🍌🍌

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]