• 瀏覽: 403
  • 回覆: 1
[隱藏]
許綽婷果然好紅




:[url=]陳栢宇[/url]2020-11-27 11:30最後更新日期:2020-11-27 11:30曾為ViuTV節目《當遊客不存在》和無綫J2節目《背包女行》亮相的居台香港少女許綽婷(Avenna、AV)主持的香港開電視節目《台灣絕美餐廳》將於周日(29/11)首播。AV在節目中會帶觀眾走遍台灣各處擁有絕美風景的餐廳,品嘗各式佳餚之餘,更會細聽店東的溫情故事。

AV最難忘的便是新北三芝的一間咖啡店,她指店主原與爸爸一同打造這間餐廳,但過程中爸爸不幸患病離世,之後店主保留了很多「爸爸的元素」在店內,包括父親所造的原木傢俬、雕刻等,甚至將店名改成WE (ME & DAD ):「傾談過程中,聽得出佢對爸爸嘅思念,呢樣嘢令我非常感動,特別係我寫佢設計嘅明信片時,我差啲喊咗出嚟;其實淨係去飲杯咖啡食個蛋糕,就可以感受到呢一份難能可貴嘅父子情,令我非常難忘。」
點擊下圖觀看許綽婷IG靚相:
+7提到走訪多間餐廳後,會否萌生創業念頭時,AV表示自己不時會幻想在香港開間正宗台灣搖飲料店:「因為每次返香港,我都會想念台灣嘅珍珠奶茶,奈何香港買到嘅茶底、原料、珍珠等等都同台灣嘅味道有少少出入,希望可以以台灣人習慣嘅味道喺香港開一間舖仔,一解大家思台灣之情,講到尾其實主要係自己真係好鍾意飲珍珠奶茶。」



回覆 引用 TOP

她樣子有點似竹內結子


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]