• 瀏覽: 2,565
  • 回覆: 23
羅馬競技場跟遺留下來的那些羅馬遺跡感覺上這些建築物的豪華跟規模程度都不輸給凡爾賽宮,白金漢宮,漢朝遺留下的地面遺跡是0 而且我也懷疑漢唐時代的皇宮規模度根本沒有很大,日本天皇所蓋的京都皇宮就小小的 中國漢唐跟日本當時的建築模式是講求典雅,有小橋,池塘,柳樹那種典雅風

京都皇宮還是當時日本天皇仿照唐長安的宮殿興建的就算唐長安宮殿比京都皇宮還大個2倍也不如羅馬蓋的羅馬競技場 明清的紫禁城規模是很大,可是那時候歐洲也開始強盛了,漢朝要跟羅馬比好像略遜一籌

死去原知萬事空,但悲不見九州同。王師北定中原日,家祭毋忘告乃翁
熱賣及精選
你覺得我地討論比較有意義定系當時佢地羅馬同漢朝兩個國家d人互相形容比較準確?

羅馬同漢朝兩個,同我地思維唔同,佢地係好罕有咁承認同讚賞對方。
羅馬一直對其他國家個稱呼係野蠻落後。唯獨對漢朝係咁講:
塞里斯,領土廣闊無垠,律法嚴明,剛正不苛,絲綢奇美,巧奪天工。

而漢朝同樣係見邊個都系叫蠻夷,唯獨對羅馬係咁講:
黃金為地,象牙為門,勝兵百萬,縱橫千里。有類中國。

而有類中國呢個評價,可以講係一直自大個漢族人最高評價。即系羅馬掂喔,同我一樣。
自從羅馬之後,漢人再無咁形容過一個外國。直到今日。

而且你數據有誤。你可以去西安睇睇。唐長安城 居然有今日西安現代舊城區咁大,而西安舊城區幾大?sorry,香港島加九龍加沙田。
唐長安城有一條主街道。從朱雀門直通皇宮。所以就叫朱雀大街!有一百米咁寬。無錯,唔係長,而係寬啊!而且係鋪滿各種顏色花石地磚。 而唐長安宮殿係大明宮(唔係明朝,佢個名就叫大明宮)。 大明宮唔係比京都皇宮大兩倍。而係比紫禁城大接近10倍! 佢用來俾大臣上班同休息個準備室叫太極殿,就太極殿已經係紫禁城全城咁大! 究竟有咩野準備要咁大個殿。你可以親自去現場睇睇。仲有多少遺址。
你用日本人個京都推算唐長安就係誤會。因為當年去唐朝班日本遣唐使見到朱雀大街就知道日本點做都連十分一都做唔到。
而羅馬競技場放系裏邊,只能做其中一棟建築物。
而你講漢朝長安地面遺址無左,正確,不過係地底,穩到啦。就係唐長安城太極殿對上。不過的確好細。係因為漢朝政策。細長安,大五陵。
即系漢朝係執行衛星城市建設架。旁邊五座漢帝陵,周邊係大片城區。要加埋來計。
你太睇小你祖先。強烈建議你去西安睇睇。歷史就係佢地腳下。你同時可以睇睇秦始皇兵馬俑,秦皇陵墓,真系成座山咁啊,人工起左座山咁個建築物,然後再填上泥土,去西安博物館睇埋。 裏邊講解個種恢宏個規模,精美文物,你睇完就知道根本唔會輸俾世界其他地方。

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-2 23:10 發表

你覺得我地討論比較有意義定系當時佢地羅馬同漢朝兩個國家d人互相形容比較準確?

羅馬同漢朝兩個,同我地思維唔同,佢地係好罕有咁承認同讚賞對方。
塞里斯,領土廣闊無垠,律法嚴明,剛正不苛,絲綢奇美,巧奪天工。

而有類中國 ...
事實上西方的"蠻族"不是"野蠻"的意思(中文翻譯殺人又一例子)而是指"不會說通用語言的人"從來都沒說對方是野蠻或是未開化

引用:
原帖由 erkc 於 2020-12-3 01:12 AM 發表

事實上西方的"蠻族"不是"野蠻"的意思(中文翻譯殺人又一例子)而是指"不會說通用語言的人"從來都沒說對方是野蠻或是未開化
你多瞭解下先啦。 開始係咁意思啊。但你睇下佢地點形容呢d國家。都係貶低到好離譜架。然後 羅馬從來無稱呼過漢朝係不會說通用語言的人喔。
即系呢個稱呼已經帶有野蠻個變異意思啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yin848 於 2020-12-2 02:02 AM 發表

羅馬競技場跟遺留下來的那些羅馬遺跡感覺上這些建築物的豪華跟規模程度都不輸給凡爾賽宮,白金漢宮,漢朝遺留下的地面遺跡是0 而且我也懷疑漢唐時代的皇宮規模度根本沒有很大,日本天皇所蓋的京都皇宮就小小的 中國漢唐跟日本當時的建築模式是講求典雅,有小橋,池塘,柳樹那種典雅風

京都皇宮還是當時日本天皇仿照唐長安的宮殿興建的就算唐長安宮殿比京都皇宮還大個2倍也不如羅馬蓋的羅馬競技場 明清的紫禁城規模 ...
睇歷史唔喺咁㗎。五六十年代大把人懷疑秦朝真實性,直至秦俑被發掘了出來。世界上有好多嘢你唔知,但唔代表唔存在。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-12-4 12:49 AM 發表

睇歷史唔喺咁㗎。五六十年代大把人懷疑秦朝真實性,直至秦俑被發掘了出來。世界上有好多嘢你唔知,但唔代表唔存在。
乜60年代有人質疑過秦朝存在咩?
例如呢

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2020-12-4 01:44 AM 發表

乜60年代有人質疑過秦朝存在咩?
例如呢
請問我邊句講過六十年代有人質疑秦朝的存在?我喺話「五六十年代大把人質疑秦朝的真實性」。

「質疑某件事的真實性」並不等於「質疑某件事的存在」,洗唔洗我同你上番堂中文?

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-12-4 01:50 AM 發表

請問我邊句講過六十年代有人質疑秦朝的存在?我喺話「五六十年代大把人質疑秦朝的真實性」。

「質疑某件事的真實性」並不等於「質疑某件事的存在」,洗唔洗我同你上番堂中文?
咁邊個60年代質疑秦朝真實性要用兵馬俑去考証呀?
吾好鳩嗡喎

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2020-12-4 01:24 PM 發表

咁邊個60年代質疑秦朝真實性要用兵馬俑去考証呀?
吾好鳩嗡喎
未有兵馬俑之前,大把人質疑秦朝嘅中國人沒有建造高仿真塑像的能力,而希臘羅馬就用大量呢種雕像,到今時今日仲有人用嚟做理由,話兵馬俑喺西方影響,話中國人喺請咗希臘人過去做導師先整到。請問你咁算唔算質疑秦朝真實性呢?

回覆 引用 TOP

漢朝叫羅馬做大秦
係當時漢朝眼中 係咪覺得羅馬係西方的秦國

回覆 引用 TOP

估計羅馬帝國高一層次

回覆 引用 TOP

好難比較,因為兩個帝國未真正官方式交戰過,亦無公平數據比較兩國GDP等數據,不過羅馬曾有一個兵團意外流入東方,加入匈奴,漢軍攻打匈奴時發現有隊軍隊會方陣步兵,後編入漢軍,佢地的後代,就係三國時期的西涼軍

引用:
原帖由 M仔 於 2021-2-13 11:36 PM 發表

好難比較,因為兩個帝國未真正官方式交戰過,亦無公平數據比較兩國GDP等數據,不過羅馬曾有一個兵團意外流入東方,加入匈奴,漢軍攻打匈奴時發現有隊軍隊會方陣步兵,後編入漢軍,佢地的後代,就係三國時期的西涼軍
其實只係一場誤會引起嘅謠言而已

回覆 引用 TOP

引用:
羅馬帝國和漢朝那一個的文明度較高?
十幾廿萬年前,人類離開非洲草原,因地理關係,大致遷徙路線(及因而建立文明次序)依次是現今埃及、中東、印度,最後才到中國。所以華夏文明,是相對年輕的。

誰較誰文明嘛,恐怕會陷入種族主義爭論了。但肯定中國農業在古代屬世界頂尖,否則養唔起咁多人口。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-2 11:10 PM 發表

而有類中國 ...
師兄回覆非常詳盡,不過我有少少更正:

現今西安城城牆範圍,其實是唐朝時長安城的「王城」範圍,亦即是政府機關所在。整個長安城(不計大明宮)範圍比王城大幾十倍(準確數字忘了)

我十幾年前去西安旅遊,在城牆上踏單車,花了兩小時繞了西安城一圈(如果踏快一點(或路況好一點),也許個半鐘可以走完)。大明宮面積應該跟王城差不多

羅馬鬥獸場?根本無得比

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]