• 瀏覽: 6,797
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
點解G門咁多地盤都要炒人?

炒D高人工,再請D低人工。出面人搵工多,平好多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tunnel.operator 於 2020-12-2 01:35 PM 發表

入吾到山頭,越叻越易玩完!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tunnel.operator 於 2020-12-2 01:35 PM 發表

幾時嘅事?唔多覺喎。

個龍頭淨係識得搞搞震, 成日搞埋啲屎忽鬼嘢, 間公司如果唔係個底夠厚 一早畀佢收咗皮。

引用:
原帖由 lam913 於 2020-12-2 10:30 PM 發表

個龍頭淨係識得搞搞震, 成日搞埋啲屎忽鬼嘢, 間公司如果唔係個底夠厚 一早畀佢收咗皮。
邊個係龍頭?係地盤坐館?

引用:
原帖由 樹下懷舊的工人 於 2020-12-2 08:09 PM 發表

幾時嘅事?唔多覺喎。
噚日

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 哈囉狂野的美人 於 2020-12-3 07:51 AM 發表

邊個係龍頭?係地盤坐館?
佢講緊劏豬櫈呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lam913 於 2020-12-2 10:30 PM 發表

湯馬屎搞D乜?🤔

引用:
原帖由 eman666 於 2020-12-3 02:12 PM 發表

湯馬屎搞D乜?🤔
講真話,湯生係建築界貢獻不少,如果G 門冇左湯生,死左十世啦。但根深山頭主義,又點能夠一人對抗7百幾個員工。睇野要正面D,吾好咁偏離現實。

引用:
原帖由 哈囉狂野的美人 於 2020-12-3 06:51 PM 發表

講真話,湯生係建築界貢獻不少,如果G 門冇左湯生,死左十世啦。但根深山頭主義,又點能夠一人對抗7百幾個員工。睇野要正面D,吾好咁偏離現實。
最簡單的倒子,Claim 雨水期EOT,有公司一封 cover letter, quote 返 condition of contract, attached 埋天文台雨水記錄就可以,但G記 claim 雨水期,又 call case study. 成本4吋file咁厚!😵

回覆 引用 TOP

呢個係好事黎 夾埋當時既對話內容
等上家唔會有機會話換左人 搵唔到人認頭
因為雨水期有機會汲及落完雨再之後幾日要泵水影響工期
如果落完一日黑雨地盤水浸4-5日 泥路入唔到車
但天文台記錄剩係CLAIM到一日 到時就係因為ENGINNER懶
無入相做RECORD通知上家 一年有6-7埸大雨 個到就28日 足足一個月啦
同埋無記錯 正常CLAIM EOT要42日內呈交申索
你講得夾埋一堆先黎隊上去好明顯道行唔夠
一定係你公司高層同上家DEAL左比咁做
呢家只係叫你定時定侯係電腦PRINT野出黎同SOQ對日期你都唔願做

引用:
原帖由 牙膏用黑人 於 2020-12-3 10:12 PM 發表

呢個係好事黎 夾埋當時既對話內容
等上家唔會有機會話換左人 搵唔到人認頭
因為雨水期有機會汲及落完雨再之後幾日要泵水影響工期
如果落完一日黑雨地盤水浸4-5日 泥路入唔到車
但天文台記錄剩係CLAIM到一日 到時就係因為ENGINNER懶
無入相做RECORD通知上家 一年有6-7埸大雨 個到就28日 足足一個月啦
同埋無記錯 正常CLAIM EOT要42日內呈交申索
你講得夾埋一堆 ...
你講的claim sequence effect.  但地盤要證明該惡劣天氣對工地有直接影響,即係話該事件係做成係停工,而該工種係要 fall into critical path. 但導致的影響係要 unforeseeable. 及承建商要進取採取積極行動等等,,,吾係紙厚就可以 claim 得到。 你所講的42日內係 notification of EOT. Claim 的procedure 已 blind into contract. 如果係 standard firm of contract 係應該係3O天,除非你果本係 blind 左non-condition of contract就另計!!!

回覆 引用 TOP

山頭派系之爭

引用:
原帖由 小旋風忍者 於 2020-12-5 06:02 AM 發表

山頭派系之爭
正確!你埋到山頭,兄識幫老總買早餐及下午飯盒都有得升級,否則,你辦辦掂入吾到山頭,只會比人玩到卜街!死未!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]