• 瀏覽: 1,676
  • 回覆: 16
想問一下如果不幸感染到肺炎,隔離入院到康復期間有冇病假拎?定係計無薪假期?如公司用呢個籍口炒我可唔可以告?

經濟差我由做文職轉為一個辦公室助理,成日要去唔同地方拎貨交文件,去既地方港九新界都有。好驚有日不幸中招,所以想問定詳情。
我做那間細公司基本上咩福利都冇,以前病左交醫生紙證明,唔會扣假扣薪金但冇醫療津貼。

唔該晒大家🙇🏻‍♀️

熱賣及精選
會傳染的, 要隔離入院, 醫院會發病假紙的.
有冇薪, 要視乎你係全職兼職, 做左幾耐, 以前有冇放過病假, 及今次放幾耐.

新冠肺炎大多數都要隔離4天或以上, 係醫院醫新冠肺炎, 一定會簽發病假紙的.
所以, 法例會有4/5薪金.

僱 員 按 連續 性 合 約 受 僱 , 如 符 合 以 下 資 格 , 便 可 領 取 疾 病 津 貼 :
( 1 )
病假不少於連續4天(除懷孕僱員因產前檢查、產後治療或流產而缺勤,在這些情況下,如符合下述的規定,每一天病假均可享有疾病津貼);

( 2 )
僱員能夠出示適當的醫生證明書*;及

( 3 )
僱員已累積足夠的有薪病假

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2020-12-2 02:57 PM 發表

會傳染的, 要隔離入院, 醫院會發病假紙的.
有冇薪, 要視乎你係全職兼職, 做左幾耐, 以前有冇放過病假, 及今次放幾耐.

新冠肺炎大多數都要隔離4天或以上, 係醫院醫新冠肺炎, 一定會簽發病假紙的.
所以, 法例會有4/5薪金.

僱 員 按 連續 性 合 約 受 僱 , 如 符 合 以 下 資 格 , 便 可 領 取 疾 病 津 貼 :
( 1 )
病假不少於連續4 ...
好清晰,唔該晒🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️

引用:
原帖由 異域浪漫的裙 於 2020-12-2 04:00 PM 發表

好清晰,唔該晒🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️
要有醫生紙.

如果只係未確診但要隔離的人
因未確診未必有4天醫生紙病假, 咁就真係乜都冇, 手停口停了.

跟勞工法例!

唔比咪即刻返工

唔會有嘅

唔批准就可以告佢

唔得請嘅

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2020-12-2 05:12 PM 發表

要有醫生紙.

因未確診未必有4天醫生紙病假, 咁就真係乜都冇, 手停口停了.
強制隔離??

如果係肺癆哩

引用:
原帖由 異域浪漫的裙 於 2020-12-2 02:11 PM 發表

想問一下如果不幸感染到肺炎,隔離入院到康復期間有冇病假拎?定係計無薪假期?如公司用呢個籍口炒我可唔可以告?

經濟差我由做文職轉為一個辦公室助理,成日要去唔同地方拎貨交文件,去既地方港九新界都有。好驚有日不幸中招,所以想問定詳情。
我做那間細公司基本上咩福利都冇,以前病左交醫生紙證明,唔會扣假扣薪金但冇醫療津貼。

唔該晒大家🙇🏻‍♀️
如果過往咁樣依家多數都唔會比,除非申請政府個$5000。

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-12-2 11:26 PM 發表

就算普通肺炎通常都十四日病假
依家就係問隔離14日有冇錢收?

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2020-12-2 05:12 PM 發表

要有醫生紙.

入營隔離也有醫生紙,當你出營時會比你

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]