• 瀏覽: 2,158
  • 回覆: 18
+10
十一月偷閒往川北阿壩藏族羌族自治州一行,由於時間倉卒,先在網上報了九寨黃龍旅行團,第一天清晨成都出發,上午遊成都近郊的都江堰,午飯後兼程趕往九寨溝縣,翌日上午進溝漫遊,第三天天未亮直奔黃龍,車程三個多小時,先坐吊車上山,再遁棧道下山,沿途美景醉人,謀殺不少記憶卡空間

九寨看水,黃龍觀雪,魚與熊掌兼得,美中不足是十一月初九寨紅葉依然疏落,十二月份應是漫山染紅。

👍🏼寧謐時刻,令人神往

好靚呀!

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-12-5 09:20 AM 發表
十一月偷閒往川北阿壩藏族羌族自治州一行,由於時間倉卒,先在網上報了九寨黃龍旅行團,第一天清晨成都出發,上午遊成都近郊的都江堰,午飯後兼程趕往九寨溝縣,翌日上午進溝漫遊,第三天天未亮直奔黃龍,車程三個多小時,先坐吊車上山,再遁棧道下山,沿途美景醉人,謀殺不少記憶卡空間

九寨看水,黃龍觀雪,魚與熊掌兼得,美中不足是十一月初九寨紅葉依然疏落,十二月份應是漫山染紅。

有冇頭痛呢?

謝分享

我個仔十年前去九寨溝第一日就頭痛,之後就冇乜事了。當時黃龍是封了山,去不到。師兄D相好靚。有機會我都想再去。

引用:
原帖由 Forbetter 於 2020-12-5 11:51 AM 發表
我個仔十年前去九寨溝第一日就頭痛,之後就冇乜事了。當時黃龍是封了山,去不到。師兄D相好靚。有機會我都想再去。
多謝點讚,其實九寨溝海拔唔高,長海都只係3000m左右,一般人都唔會有高反,黃龍最高點3900m,不過同團團友都冇人覺得唔舒服。

引用:
原帖由 幸福財星 於 2020-12-5 10:39 AM 發表
謝分享
多謝點閱

引用:
原帖由 weisacmei 於 2020-12-5 10:24 AM 發表

有冇頭痛呢?
頭痛就冇,扯蝦心跳速就有,應該唔係高反,皆因要趕喺中午落山返程。

多謝點讚

引用:
原帖由 HFLily 於 2020-12-5 10:05 AM 發表
👍🏼寧謐時刻,令人神往
係呀,靚到唔想走,可惜跟團趕頭趕命,睇吓明年可唔可以自駕遊再去,時間好安排。

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-12-5 12:11 PM 發表

多謝點讚,其實九寨溝海拔唔高,長海都只係3000m左右,一般人都唔會有高反,黃龍最高點3900m,不過同團團友都冇人覺得唔舒服。
係呀,全團得佢一個有高反。好彩之後都冇事。我仲記得當時在諾日朗瀑布。

絕色美境

引用:
原帖由 Forbetter 於 2020-12-5 12:52 PM 發表

係呀,全團得佢一個有高反。好彩之後都冇事。我仲記得當時在諾日朗瀑布。
諾日朗瀑布只係2400m海拔左右,一般人要去到2600先有機會出現高反,可能唔舒服,未必係高反。

多謝點閱

主題標籤 #成都 #紅葉
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]