• 瀏覽: 5,382
  • 回覆: 30
涉及食落肚都夠膽淘落來 ? 認真藝高人膽大, 你肯定 d 鋼無重金屬??

引用:
原帖由 東方紅 於 2020-12-9 07:57 PM 發表

而家最近興飲水機哦,原水完全過濾成差不多純水,原水TDS由200可降至約10左右,有埋紫外光殺菌同自動動清洗,三支濾芯,一支六個月換,一支一年換,一支兩年換,仲有換芯提醒燈,好鬼正,我買咗一個,運緊落嚟。
最重要係即開即熱(約三秒),有唔同溫度選擇,常溫水至滾水都得,唔會學似電熱水壼咁長煲。
每日只要加新水一次,加一次有7L,順便將其中約2L嘅廢水倒走。
https://img.alicdn.com/imgextra/i4/2554319756/O1CN01EUf9wJ2LwIYLBUZ7R_!!2554319756.jpg
你又知呢部紫外光剎到菌?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方肉肉隊長 於 2020-12-22 08:23 AM 發表

涉及食落肚都夠膽淘落來 ? 認真藝高人膽大, 你肯定 d 鋼無重金屬??
涉及食落肚都夠膽淘落來 ?
除非不去內地, 工作/旅行。
香港家電 也不是國內生產?。
東亞南用的家電, 也不是國內生產。
太多食物。食落肚。

以前在內地 酒店, 住宿, 也是用內地家電煮水。
外國旅行, 見家電也是 made in china, 也不是照喝?

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。
我最近淘左個美的、59人仔

【禁止提供應用程式下載連結】
引用:
原帖由 lauyu1314 於 2020-12-30 01:25 PM 發表

是的, 方便自己。快滾。。
保質1年。 一年后就要再淘。另一款。新鮮感。
不太重, 運費也不高。
反正不是太貴。

家電相對抵買。
耐用, 我就不求太耐用啦。年多2年更換新事物。 不更很好?

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lauyu1314 於 2020-12-30 01:25 PM 發表

美的布穀那款好睇D

引用:
原帖由 醜得比人斬 於 2021-1-12 11:36 PM 發表

美的布穀那款好睇D
我揀最平果個

【禁止提供應用程式下載連結】

回覆 引用 TOP

選擇第二個,可以。

回覆 引用 TOP

榮耀保溫版睇起嚟唔錯

真系个可爱嘅家伙

回覆 引用 TOP

唔建議中國牌 認真

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方肉肉隊長 於 2020-12-22 08:23 AM 發表

如果怕錳超標可選304、316鋼質的,還是不放心(怕虛假說明)就用玻璃壺或陶瓷壼。

小米

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ginger.333 於 2020-12-29 11:31 PM 發表

涉及食落肚都夠膽淘落來 ?
除非不去內地, 工作/旅行。
香港家電 也不是國內生產?。
東亞南用的家電, 也不是國內生產。
太多食物。食落肚。

以前在內地 酒店, 住宿, 也是用內地家電煮水。
外國旅行, 見家電也是 made in china, 也不是照喝?
有好多人呢種觀念改唔到㗎嘞,佢地根本唔知,國內好多嘢都先進過香港啦,只要佢睇下最普通啲廚具,同香港啲比下,就知香港係幾咁落後。
冇法,香港啲十蚊店,一向都賣埋啲淘寶都差不多唔賣嘅嘢,真正去淘啲好嘢番嚟,又認為唔值得,耳渲目染下,就認為淘寶嘢好多都係如香港十蚊店嘅貨式。
佢地去淘寶絕對唔會買百幾蚊塊防菌砧板,可能認為淘寶只有十蚊八蚊塊膠砧板賣吧。我買塊防菌砧板都過百人民幣,連運費要成百五銀港紙。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
引用:
原帖由 潛入者 於 2021-1-17 01:13 PM 發表

如果怕錳超標可選304、316鋼質的,還是不放心(怕虛假說明)就用玻璃壺或陶瓷壼。
大部分有牌子嘅都係用304鋼,當然除非買山寨嘢或香港啲十蚊店賣嗰啲除外。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

引用:

邊個敢肯定?個個都只係信生產商說明㗎啦,唔通買咗番嚟拎去化驗完先攞嚟用咩?大家響度吹下水,邊個會同你做肯定?咪玩啦。
你又有冇睇消委會報告?唔係錢多買番嚟嘅就一定好嘅,最近啲消毒液/霧報告,畀多多錢買嘅,有牌子嘅,都未必效果夠傳統稀釋漂白水佳啦。
還有一點,就係你知唔知呢啲飲水器,基本上同傳統煮沸的熱水器唔同,佢地唔係一早加熱,呢啲飲水器根本冇熱水儲存,而係在你要撳熱水時才經由石英管加熱?所以內膽唔一定要用鋼,反而一般傳統電熱水器,就真係要用鋼,因為佢地要煮滾,但飲用長期反複煮熱的水,還容易引起亞硝酸鹽呢個問題。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]