• 瀏覽: 5,426
  • 回覆: 62
  • 追帖: 2
公司係中環一間MNC,依兩年生意唔好,尤其今年洩得好勁,年中巳經傳出要裁員,
我一路都有揾緊工,但反應好差,得幾個interview,最近公司終於動手,我果team六個人裁左三個,但保証半年內不再裁員,半年後review實際運作情況,可能會有架構重組,以我所知公司背後係揾外判軟件公司寫緊software以減省人手.
我平日的工作量巳經好勁,基本上七八點先收到工,三個teammates被裁走後我工作量加倍.
但很巧合,這個時候,我曾經interview的一間工廠區中型公司,比到offer我,但人工是現有人工85%,公司財務狀況是穩定的,但要我盡快返工,換然之,我走要補一個月代通知金比舊公司先走得.
同阿媽商量,佢嘈得好緊要,堅決反對轉工,話疫症高峰期,唔應該轉工,轉左新工,如果唔啱做唔落去,就揾唔返,重要賠成個月比舊公司.人工重要打個85折,完全係瘋狂行為,叫我留多半年,睇下麥野情況再算..
但我覺得offer唔係成日有,半年後環境相信亦唔會有太大改變.個心好亂,點好?

求各位比比意見

熱賣及精選
有一點好重要,你幾歲?
廿幾歲仲可以出去闖下,三張幾就要好好地萬分地考慮,
需知道去到新公司,成個環境會唔同晒,無論人事或工作方面,
自問唔係交際能手或有過人之處,競爭力存疑。

引用:
原帖由 茄子豆腐煲 於 2020-12-6 10:54 PM 發表

有一點好重要,你幾歲?
廿幾歲仲可以出去闖下,三張幾就要好好地萬分地考慮,
需知道去到新公司,成個環境會唔同晒,無論人事或工作方面,
自問唔係交際能手或有過人之處,競爭力存疑。
三十頭.
知道新公司一切都唔同晒.
但舊公司半年後亦是一個問號.半年後不變的只是係外圍經濟環境.

我會唔走。 原因係人工少咗,仲要賠錢。新工亦不一定比你過probation . 現在好多公司係玩試用期。  在疫情上,我會見步行步。現在公司新software 出來亦不可能一時三刻可取代原有制度。 如果我係你,我會更加努力工作,搞好和同事之間的關係。起碼比公司知道我有用,就算新軟件出咗來,他們也會把我調職。

引用:
原帖由 喟咩喟 於 2020-12-6 11:24 PM 發表

我會唔走。 原因係人工少咗,仲要賠錢。新工亦不一定比你過probation . 現在好多公司係玩試用期。  在疫情上,我會見步行步。現在公司新software 出來亦不可能一時三刻可取代原有制度。 如果我係你,我會更加努力工作,搞好和同事之間的關係。起碼比公司知道我有用,就算新軟件出咗來,他們也會把我調職。
"現在好多公司係玩試用期"?
你意思係當temp job咁用?入職三個月後唔理你做得好或不好,都唔比你過試用期?

引用:
原帖由 喟咩喟 於 2020-12-6 11:24 PM 發表

"現在公司新software 出來亦不可能一時三刻可取代原有制度。"
之前有前科,十年前試過有新software出,成team人裁晒.
我唸就係點解要係度等死?

引用:
原帖由 高達存在了手錶 於 2020-12-6 11:47 PM 發表

"現在公司新software 出來亦不可能一時三刻可取代原有制度。"
之前有前科,十年前試過有新software出,成team人裁晒.
我唸就係點解要係度等死?
聽樓主咁講都想轉工,但建議唔轉
1)減咗人工
2)要賠一個月

舊公司起碼自己熟悉,新公司完全唔知佢乜料
依個時勢穩定為上

回覆 引用 TOP

轉新工唔代表唔炒喎,除非你而家做得極唔開心,頂唔順咁咪轉囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高達存在了手錶 於 2020-12-6 07:45 PM 發表

公司係中環一間MNC,依兩年生意唔好,尤其今年洩得好勁,年中巳經傳出要裁員,
我一路都有揾緊工,但反應好差,得幾個interview,最近公司終於動手,我果team六個人裁左三個,但保証半年內不再裁員,半年後review實際運作情況,可能會有架構重組,以我所知公司背後係揾外判軟件公司寫緊software以減省人手.
我平日的工作量巳經好勁,基本上七八點先收到工,三個teammates被裁走後我 ...
mnc好大機會借勢裁員(經濟差外,順便踢走上級唔like)之人
樓主可自行衡量自己起公司定位
當然裁員補償一般較勞工法例好,不用對沖

回覆 引用 TOP

乜野系MNC?multi national company?!

回覆 引用 TOP

跨國外資企業,主要為美資公司

回覆 引用 TOP

走硬

回覆 引用 TOP

咪聽上面班傻西講

回覆 引用 TOP

你阿媽已分析咗啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高達存在了手錶 於 6-12-2020 19:45 發表

我平日的工作量巳經好勁,基本上七八點先收到工,三個teammates被裁走後我 ...
新公司想你早啲到任,
有規模嘅公司係會主動提出幫你俾代通知金嘅,
如新公司唔出聲, 建議你問清楚.
如佢唔肯, 又減薪15%, 真係要認真諗清楚.
緊記: 响試用期第一個月時, 新公司可以隨時抄人, 小心.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]