• 瀏覽: 3,443
  • 回覆: 171
英文拍緊拖係
going out
seeing each other
in a relationship
going steady

出軌係
cheat on

等等...

咁第三者/小三英文係咩?
查網上說是 the other woman / guy,
咁講啱唔啱 / 仲有無第二啲講法?

I would challenge you to a battle of wits
but I see you are unarmed
熱賣及精選
引用:
原帖由 貓魔人 於 2020-12-6 09:21 PM 發表

英文拍緊拖係
going out

出軌係
cheat on

等等...

以前有人出過帖,冇答案!
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28208877&extra=&page=1

引用:
原帖由 呼喚你002 於 2020-12-6 09:27 PM 發表

以前有人出過帖,冇答案!
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28208877&extra=&page=1
Hamster 講得啱, 香港人以前叫二奶
最近成日都聽見小三小三咁叫, 唔記得咗

I would challenge you to a battle of wits
引用:
原帖由 貓魔人 於 2020-12-6 09:21 PM 發表

英文拍緊拖係
going out

出軌係
cheat on

等等...

「小三」係內地用語
香港叫「二奶」或「情婦」
中港用語習慣唔同,有時候幾好笑。
睇下以下中文……

一大波香港暴徒抵達台灣
我想是譯自英文「A big wave of HK protesters arrived in Taiwan」
香港人讀到,第一印象會係「A big busted HK protester arrived in Taiwan」

引用:
原帖由 呼喚你002 於 2020-12-6 09:39 PM 發表

「小三」係內地用語
香港叫「二奶」或「情婦」
中港用語習慣唔同,有時候幾好笑。
睇下以下中文……

一大波香港暴徒抵達台灣
我想是譯自英文「A big wave of HK protesters arrived in Taiwan」
香港人讀到,第一印象會係「A big busted HK protester arrived in Taiwan」
好正!

引用:
原帖由 貓魔人 於 2020-12-6 09:37 PM 發表

Hamster 講得啱, 香港人以前叫二奶
最近成日都聽見小三小三咁叫, 唔記得咗
既然知道 小三 即係 二奶 或 情婦
簡單啲,「mistress」收唔收貨?

引用:
原帖由 呼喚你002 於 2020-12-6 10:16 PM 發表

既然知道 小三 即係 二奶 或 情婦
簡單啲,「mistress」收唔收貨?

收貨

再唔係,「concubine」收唔收貨?

引用:
原帖由 呼喚你002 於 2020-12-6 10:19 PM 發表

再唔係,「concubine」收唔收貨?

霸王別姬?

引用:
原帖由 貓魔人 於 2020-12-6 11:39 PM 發表

霸王別姬?
2012 Korean movie "The Concubine"

引用:
原帖由 呼喚你002 於 2020-12-7 12:07 AM 發表

2012 Korean movie "The Concubine"

引用:
原帖由 貓魔人 於 2020-12-7 12:08 AM 發表

我記憶,我有睇過
下載返嚟 MKV 1080P
三級艷情片
可以一看

引用:
原帖由 呼喚你002 於 2020-12-7 12:10 AM 發表

我記憶,我有睇過
下載返嚟 MKV 1080P
三級艷情片
可以一看
三級啱晒你口味,
得閒重温吓

引用:
原帖由 貓魔人 於 2020-12-7 12:12 AM 發表

三級啱晒你口味,
得閒重温吓
我3仔、4仔、步兵、騎兵 都睇
日本、歐美 亦無所謂

口味多元化

引用:
原帖由 呼喚你002 於 2020-12-7 12:23 AM 發表

我3仔、4仔、步兵、騎兵 都睇
日本、歐美 亦無所謂

口味多元化
咩叫步兵騎兵, may I ask?

提示:支持鍵盤翻頁左 右