• 瀏覽: 3,118
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
蒸焗爐通常只有90至100度,只有西門子到110度。有無人買過用緊?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
我吾會為左110度呢個功能去買,個youtube介紹蒸個菜既兩者分別,吾通一直以來100度蒸野係完全吾得?

https://www.youtube.com/watch?v=dF_lqjQQ5_Q

回覆 引用 TOP

蒸氣最盡都係去到 100 度,如果要去到 110 度,唔明咩原理? 

引用:
原帖由 豬肉仔. 於 2020-12-6 11:21 PM 發表

蒸氣最盡都係去到 100 度,如果要去到 110 度,唔明咩原理? 
估計係有10度焗的功能加左上去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 豬肉仔. 於 2020-12-6 11:21 PM 發表

查下Steam table睇吓蒸氣可以去到幾多度

"We lied, we cheated, we stole.”- Mike Pompeo  (April 15, 2019)
都唔知邊隻好用。

回覆 引用 TOP

藥師佛咒 對抗武肺
http://bit.ly/38Fuijs
http://bit.ly/2TXhW1O
不論什麼人,只要不是敵對分子,不
是惡意攻擊,允許大家講話,講錯了也不
要緊。各級領導人員,有責任聽別人的話。
毛語錄 139頁
只係營銷手法呃你買,遲啲又會 攪個低溫慢蒸功能

回覆 引用 TOP

引用:

最盡都係去到 100 度果個系正常壓力下水嘅沸點
呢個時候出嘅水蒸氣最低溫度系100度

回覆 引用 TOP

PV = T................

專心炒股........

吹水會分心, 會走雞.............
引用:
原帖由 Akeem 於 2020-12-6 11:57 PM 發表

查下Steam table睇吓蒸氣可以去到幾多度
其實係咪加熱嘅時候同時加壓,咁出嚟嘅 steam 就會高過100℃。

情況有啲似壓力煲放氣嘅時候,佢噴出嘅 steam 都高過100℃

用110℃除咗快熟啲之外,有咩好處?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-12-7 11:19 AM 發表

其實係咪加熱嘅時候同時加壓,咁出嚟嘅 steam 就會高過100℃。

情況有啲似壓力煲放氣嘅時候,佢噴出嘅 steam 都高過100℃
呢啲咁學術性嘅嘢都係留返比啲工程師啦,好多人連Vapour同Steam都搞唔清楚,乜嘢先算正常壓力?地平線定住喺高山上邊?

"We lied, we cheated, we stole.”- Mike Pompeo  (April 15, 2019)
引用:
原帖由 火腿美人 於 2020-12-7 11:18 AM 發表

PV = T................
PV=nRT 喺Ideal Gas先適用,Steam要用Steam T-s diagram

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Akeem 於 2020-12-7 11:24 AM 發表

呢啲咁學術性嘅嘢都係留返比啲工程師啦,好多人連Vapour同Steam都搞唔清楚,乜嘢先算正常壓力?地平線定住喺高山上邊?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]