• 瀏覽: 8,306
  • 回覆: 49
  • 追帖: 3
+89
疫情之下工作日子減半,雖有較多餘暇時間,但由於假期不長,只能選擇短程旅行,走馬看花,幸好高鐵系統覆蓋率十分高,以珠海為據點,兩三天能遊覽的地方不少,由於打算短期內回港,爾後只能局限廣東省內遊,以免抵觸豁免隔離條件。

十月中往長沙市轉了一圈,感受一下市面景況,到市郊的嶽麓山走走,呼吸一下新鮮空氣。

珠海站,出發!

好靚仔嘅河蟹

話咁快就去到機場咁大嘅廣州南站嘞

便捷轉乘,快靚正!

大香里入城

咦!有靚女喎!打下卡先!

咦……順德牛雜?咩料?睇下先……

err……中伏,啲牛雜細粒到手指尾咁,得嗰十粒八粒,仲唔齊料,雖說係牛雜,實質同個雜字係冇關係嘅,好彩味道唔錯,記得奉獻咗32人仔,人離鄉賤呀……

早餐未食,嗰碗據說係牛雜河嘅物料又到喉唔到肺,再嚟兜長沙名物,黑炆炆嘅臭豆腐,頂……同嚿屎上海婆嗰啲唔係一個層次,叫黑豆腐似啲,係個油糍粑叫做收貨咁啦。

輸入同輸出適當時候要平衡吓嘅……唔係下嘩?排個毒都要18-??

好彩唔使check老身,舒服哂,隔離就係蔚來,入去巡下先

九百幾個,都唔算貴喎,而家訂幾時交貨?

排咩呢?

未聽過,有時間試吓先

哩啲啱咀形,夠親民

成條街都係阿貓阿狗

hello, KITTY!

待續……

有空可以試吓磁浮火車(長沙南站往來長沙機場)

引用:
原帖由 weisacmei 於 2020-12-7 11:07 AM 發表
有空可以試吓磁浮火車(長沙南站往來長沙機場)
多謝資訊

湖南名物,刴椒臘肉

長沙必遊之地,太平老街

臭豆腐長龍店

梗有幾間喺左近嘅中西fuson茶飲店,長沙限定

瀕危非遺

咩料?

炭燒肋排

巷仔美食

下次我去湖南,要去拜老毛。

舊年年尾都快閃左兩日一夜,行程只有嶽麓書院,省博物館同桔子州。

師兄 想請教一下 香港人坐高鐵要健康證明嗎?如果要應該點申請🙏

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-12-7 09:12 AM 發表
疫情之下工作日子減半,雖有較多餘暇時間,但由於假期不長,只能選擇短程旅行,走馬看花,幸好高鐵系統覆蓋率十分高,以珠海為據點,兩三天能遊覽的地方不少,由於打算短期內回港,爾後只能局限廣東省內遊,以免抵觸豁免隔離條件。

十月中往長沙市轉了一圈,感受一下市面景況,到市郊的嶽麓山走走,呼吸一下新鮮空氣。

珠海站,出發!
去長沙,珠海有高鐵直達,時間仲好靚,是早班車,點解唔搭?反而廣州轉車?

引用:
原帖由 洪興𡃁仔南 於 2020-12-7 06:21 PM 發表
師兄 想請教一下 香港人坐高鐵要健康證明嗎?如果要應該點申請🙏
健康碼和行程卡

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2020-12-7 07:54 PM 發表

健康碼和行程卡
行程卡在那裏可以申請🙏

引用:
原帖由 洪興𡃁仔南 於 2020-12-7 07:59 PM 發表

行程卡在那裏可以申請🙏
去到要睇行程卡的地方,周圍貼滿QR code,掃佢,入你個大陸電話號碼,授權佢查你行程。
就ok

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2020-12-7 08:02 PM 發表

去到要睇行程卡的地方,周圍貼滿QR code,掃佢,入你個大陸電話號碼,授權佢查你行程。
就ok
感謝師兄🙏

引用:
原帖由 洪興𡃁仔南 於 2020-12-7 08:05 PM 發表

感謝師兄🙏
所以一定要上到網,如果唔係就煩死。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]