• 瀏覽: 3,493
  • 回覆: 26
  • 追帖: 1
請問一下 如果我想報考政府非學位職位(會考同文憑試5科2 果D)
我會考5科合格(唔包括英文)
可唔可以只去考一科DSE英文代替番?
定系需要DSE全部重考?
唔該咁多位大佬~

補充一下 我系想考 二級懲教助理

( i )在香港中學文憑考試五科考獲第2級或同等(註a)或以上成績(註b),或具同等學歷;或( i i )在香港中學會考五科考獲第2級(註c)/E級或以上成績(註b),或具同等學歷;或

符 合 語 文 能 力 要 求 , 即 在 香 港 中 學 文 憑 考 試 或 香 港 中學會考中國語文科和英國語文科考獲第2級(註c)或以上成績,或具同等學歷,並能操流利粵語及英語;

回覆 引用 TOP

如果係二級懲教助理,  係可以分開的.

其他職位, 我就唔清楚了.

回覆 引用 TOP

讀毅進啦

回覆 引用 TOP

真系唔該哂師兄 感謝

本身諗住考IELTS 6.5
但系好多POST話IELTS系跟CRE既學士職位
同CE DSE職位無關
考個DSE 英文穩陣

引用:
原帖由 wong998100 於 2020-12-8 12:04 PM 發表

真系唔該哂師兄 感謝

本身諗住考IELTS 6.5
但系好多POST話IELTS系跟CRE既學士職位
同CE DSE職位無關
考個DSE 英文穩陣
IELTS 兩年都BYEBYE.
我當年考IELTS純粹為考大學.

回覆 引用 TOP

根據師兄說法 可以補一科DSE英文 就FIT哂
毅進就唔考慮 哂一年時間同錢
我寧願考DSE 中英2份卷 人工都系低小小

引用:
原帖由 wong998100 於 2020-12-8 12:18 PM 發表

根據師兄說法 可以補一科DSE英文 就FIT哂
毅進就唔考慮 哂一年時間同錢
我寧願考DSE 中英2份卷 人工都系低小小
咁如果你係90後, 剛畢業無耐.
重考DSE認為無難度的話.
你都可以的.
我地果個年代, 稱之為COMBINE CERT.

回覆 引用 TOP

多謝師兄熱心解答
我以為ce 同dse 唔可以combine
我接近末屇會考生 已經算老餅
畢業之後都做左好多年野
一直有keep開練英文
只怪自己當年傻
改左制 嫌煩唔去補考英文

引用:
原帖由 wong998100 於 2020-12-8 12:28 PM 發表

多謝師兄熱心解答
畢業之後都做左好多年野
一直有keep開練英文
只怪自己當年傻
咁你個情況我不太建議你考DSE.
你知道DSE的內容嗎?
我自己都畢業了很多年.
你叫我去考DSE, 我都未必有把握.
不過, 前途是你的, 你自己決定吧.

回覆 引用 TOP

明白
因為我之前去左2個國家working holiday
前後4年 為工作有考過2次ielts 一次6.5一次7 有D運氣成份
但系準備一年 唔貪心考個lv2-lv3 我估都有可能既
中文就真心冇信心 當年ce都系得D 聽聞DSE難小小

引用:
原帖由 wong998100 於 2020-12-8 12:51 PM 發表

明白
因為我之前去左2個國家working holiday
前後4年 為工作有考過2次ielts 一次6.5一次7 有D運氣成份
但系準備一年 唔貪心考個lv2-lv3 我估都有可能既
中文就真心冇信心 當年ce都系得D 聽聞DSE難小小
咁隨你啦.
其實毅進有嘢學到, 問題係你有無興趣囉.
不過你想考DSE咪去考囉.
至於政府承唔承認, 我就唔敢寫包單.

回覆 引用 TOP

中文卷一十二篇範文甲部已刪走岳陽樓記同六國論 集中溫其餘十篇就可以了 唔好浪費時間背個兩篇(註:此情況只適用於21年 22年係不適用)

另外中英文說話取消 但英文卷四分數會以校本評核取代 自修生以EXM代替 換句話黎講只須溫熟卷一至卷三

希望以上消息幫到您!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wong998100 於 2020-12-8 12:28 PM 發表

多謝師兄熱心解答
畢業之後都做左好多年野
一直有keep開練英文
只怪自己當年傻
規定要5科及格(係指一次考試內), 就一定要一次過5科及格, 唔可以combine cert.
只不過中英語, 可能係另一個獨立條件. 可以分開.

意思是
第一次: 中文及格+4科及格, 另一次係英文及格.
以上係容許的.

但如果是
第一次: 中文及格+2科及格+2科唔及格.  
第二次: 英文及格+補考2科及格.
這情況下, 政府工計你中英文及格, 但就未必計你<5科及格的>.

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2020-12-8 03:01 PM 發表

規定要5科及格(係指一次考試內), 就一定要一次過5科及格, 唔可以combine cert.

意思是
以上係容許的.

但如果是
這情況下, 政府工計你中英文及格, 但就未必計你<5 ...
邊個講無得combine㗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2020-12-8 03:01 PM 發表

意思是
以上係容許的.

但如果是
這情況下, 政府工計你中英文及格, 但就未必計你<5 ...
我系第1種情況
第一次ce 5科合格(中文合格)
第二次 dse 補一科英文

系咪都ok?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]