• 瀏覽: 13,795
  • 回覆: 50
  • 追帖: 1
大學畢業入錯行,做左廿年,今年公司結業,前路茫茫。

慶幸冇即時經濟壓力,想進修,又吾知讀乜。

想由低做起,人地都吾請個40 歲新手啦

有冇師兄 share 下成功轉行既經驗?靠際遇?

引用:
原帖由 迷途人 於 2020-12-8 01:51 PM 發表

我都係40幾轉行,做咗大約半年物業主任後再轉咗打政府工直到現在。

引用:
原帖由 evo65 於 2020-12-8 02:24 PM 發表

我都係40幾轉行,做咗大約半年物業主任後再轉咗打政府工直到現在。
要考乜試?

冇經驗都請?

引用:
原帖由 迷途人 於 2020-12-8 02:25 PM 發表

要考乜試?

冇經驗都請?
未轉行前讀定張爛鬼証書, 在因緣際會下冇經驗都請咗做PO,詳細就不說了,只可以話非常好彩比人賞識。不過而家多咗人轉做物管,入職要求已比我個時難了不少。

理工畢業後我都做咗起碼廿年QC 同 Mer ,跟住做左物管大半年,跟住入咗政做到宜家,早知一早考好會考,入政府二 A三 O主任的位
在廿年其間都有一段時間無工開

引用:
原帖由 evo65 於 2020-12-8 03:17 PM 發表

未轉行前讀定張爛鬼証書, 在因緣際會下冇經驗都請咗做PO,詳細就不說了,只可以話非常好彩比人賞識。不過而家多咗人轉做物管,入職要求已比我個時難了不少。
冇經驗都請,好幸運。我未有cert,但半隻腳已入左去

有個行業平均年齡是50歲, 但好辛苦.

做左十幾年garment, 之後再讀書就轉左行. 超辛苦, 放棄所有玩的時間. 但現在總算安穩.

但如果有得再選擇, 會讀finance.

引用:
原帖由 迷途人 於 2020-12-8 01:51 PM 發表

好多人同你一樣, 我冇大學畢業, 做左廿年mer. 呢行已預知會死
早已經諗轉邊行; 諗左兩年,好多工去見過,問過, 都係要有個d經驗,周圍d人都係咁搵工
其實都好灰,已經冇乜信心。之前去睇erb, 有咩讀咩先, 有牌就考左先, 唔好諗搵咩工
未知自已係咪0岩新既行業。總之有機會,咩都讀左先。
你未有經濟壓力還好, 搵d短期課程讀左先,起碼有其他行既入場券.
依家咁既時勢,穩定d只有: 政府工, 保安, 建築, 醫護。
睇下你想要穩定or 興趣.
不過經過呢兩年, 都有試過去為興趣去做想做既野, 但個形勢依家完全唔許可
冇錢了,要馬死落地行....唔想做既都要做, 總好過日日在屋企燒銀紙...
感覺好辛苦....

讀 finance 咪走去保險公司,銀行做理財投資,坤人買理財 plan, 從中賺佣,真係唔知讀金融做吾做到才俊?

引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-12-9 04:21 PM 發表

好多人同你一樣, 我冇大學畢業, 做左廿年mer. 呢行已預知會死
早已經諗轉邊行; 諗左兩年,好多工去見過,問過, 都係要有個d經驗,周圍d人都係咁搵工
其實都好灰,已經冇乜信心。之前去睇erb, 有咩讀咩先, 有牌就考左先, 唔好諗搵咩工
未知自已係咪0岩新既行業。總之有機會,咩都讀左先。
你未有經濟壓力還好, 搵d短期課程讀左先,起碼有其他行既入場券.
依家咁既時勢,穩定d只有 ...
由文員開始做起。。咩行業既文員都試
最重要係收入同埋踏左隻腳入行先。冇工返在家都是有支出。起碼水同電先喇

讀Housing Management 或物業管理

唔怕辛薛苦就試下水電裝修。好搵又搶手

馬死落地行, 康文, 食環, pt 7 都21k. 比做merch 輕鬆得多

我都係40多先轉行。。。一係做政府文職。。一係做物管。。希望做到退休。。

引用:
原帖由 失業中佬 於 2020-12-10 06:59 AM 發表
馬死落地行, 康文, 食環, pt 7 都21k. 比做merch 輕鬆得多
康文, 食環.......依啲唔絛要考入去咩?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]