• 瀏覽: 408
  • 回覆: 5
自己好多時攪不清兩者分別。

熱賣及精選
引用:
原帖由 babikobi 於 2020-12-10 07:18 PM 發表

我覺得口語講 I never pay i.e by credit card 係指習慣上唔用信用卡付款。如果係同某公司爭拗無用信用卡付過款就要講 I've never paid by credit card. 唔知咁解釋通唔通?

從來無找過呢筆數,我諗係 I've never paid this bill.

I would challenge you to a battle of wits
but I see you are unarmed
引用:
原帖由 貓魔人 於 2020-12-10 08:30 PM 發表

我覺得口語講 I never pay i.e by credit card 係指習慣上唔用信用卡付款。如果係同某公司爭拗無用信用卡付過款就要講 I've never paid by credit card. 唔知咁解釋通唔通?

從來無找過呢筆數,我諗係 I've never paid this bill.
咁我明白了,唔該晒。

引用:
原帖由 babikobi 於 2020-12-10 09:03 PM 發表

咁我明白了,唔該晒。
唔使客氣,如果有版友確認一吓就更好了。

I would challenge you to a battle of wits
but I see you are unarmed
引用:
原帖由 babikobi 於 2020-12-10 07:18 PM 發表

前者一單對數予以否認、後者自報習慣.

當然,  "一單(交易同人)對數"、"(傾開)自報",  只係背景例子,

不是標題文字的內含資訊!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]