• 瀏覽: 42,377
  • 回覆: 228
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 ~Neptune~ 於 2020-12-14 07:47 PM 發表

想問隔離期間不適(自身疾病)點搞?可否去醫院?
我在酒店隔離期,見有個人唔舒服(我個窗對住酒店正門),有白車送去醫院。第二日,量體温時問下工作人員,話佢係因高血壓。

熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 sffwbasm 於 2020-12-11 04:06 PM 發表

隔離完一個星期,歡迎問問題
請問7+7是在那時候申請的。
先謝!

依家內地其他城市可以自由行咩

師兄請問下你知唔知如果我去澳門隔離完後
取得粵康碼當天可以直接過珠海坐國內機去北京嗎?

引用:
原帖由 普京大帝 於 2020-12-11 06:33 PM 發表

深圳以外 汕尾可以嗎 和惠州可以嗎
我在7月中隔離,當時問醫護係可以的,但需要當地居委會出証明你在當地居住,仲要當地救護車從你居住酒店接你去你當地,居家隔離期間門口貼封條無得出門,單單救護車條數都唔知點計,我覺得酒店隔離好過。

引用:
原帖由 將軍澳大神 於 2020-12-14 03:50 PM 發表

我都想去大陸隔離 其實會唔會特別麻煩?total要洗幾多錢  酒店官方安排?
唔會特別麻煩,酒店統一安排,基本規則係如深圳無酒店房,你報深圳以外居住地址會安排其它地方,我當時報惠州地址,佢安排我去東莞寮步一間酒店,150一天,可以美團外賣,兩次核酸不另收費,基本每天費用200左右,全程不用3千。

引用:
原帖由 sffwbasm 於 2020-12-11 04:06 PM 發表

隔離完一個星期,歡迎問問題
恭喜晒

引用:
原帖由 makamaka 於 2020-12-15 03:30 AM 發表

唔會特別麻煩,酒店統一安排,基本規則係如深圳無酒店房,你報深圳以外居住地址會安排其它地方,我當時報惠州地址,佢安排我去東莞寮步一間酒店,150一天,可以美團外賣,兩次核酸不另收費,基本每天費用200左右,全程不用3千。
幾好喎!

引用:
原帖由 agogo171 於 2020-12-14 11:08 PM 發表

請問7+7是在那時候申請的。
先謝!
正喎!

引用:
原帖由 球場上的霸主 於 2020-12-12 08:27 PM 發表

如果檢測出陰性係咪可以走得 唔洗再隔離?
陰性即係完成14日隔離就可以出去啦。
陽性就即刻入院啦

引用:
原帖由 火野龍一 於 2020-12-12 08:35 PM 發表

除非你係關口

話我爸是習大大..就唔洗隔離
呢句唔錯得晒,唔洗入境添

引用:
原帖由 球場上的霸主 於 2020-12-12 09:03 PM 發表

返到大陸 隔離果陣佢地幫驗到係陰性無事又唔俾你走, 又要強迫你隔離14日 咁都唔洗第二日驗同隔離完前又要一日驗多次 有咩意思, 我都唔明驗完之後報告出左是陰性 點解仍然都要隔離
因為就算頭一日驗到陰性 ,都唔代表係真係冇病毒,
病毒濃度太低都有可能驗唔到,
而且試劑都唔係100%準確。
隔離14日係想觀察隔離人士,身上如果有病毒嘅話,會喺期間繁殖,濃度增加,然後完成隔離前1日再驗,咁就增加檢驗嘅準確度,
甚至隔離人士已經出現病徵。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]