• 瀏覽: 30,982
  • 回覆: 217
  • 追帖: 17
本主題由 冬天的冰雪 於 2021-1-18 11:28 PM 提升
引用:
原帖由 fhtchan 於 2020-12-15 12:38 PM 發表

如果家不在深圳市/珠海市, 在廣東省其他市, 也可以在家隔離嗎?
請看:

https://www.discuss.com.hk/viewt ... a=page=1&page=8

#112 嗰位師兄的回復

回覆 引用 TOP

大陸仲有肺炎咩 幾時既事

活在當下

回覆 引用 TOP

請教各位師兄,如果我約社區檢測時間晚上7點,第二日係咪早上都出到結果?

回覆 引用 TOP

有無人知深圳邊區隔離酒店最平

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kachun9360 於 2020-12-8 12:38 PM 發表

隔離第6天,好多同日入住既都轉左居家隔離
係咪廣東省內都可以申請居家隔離?

回覆 引用 TOP

14/12 黃昏出報告
15/12 10點10分去到深圳灣過關人唔算多
但10:30 就見到條龍尾都幾長
想慳時間
1. 準備定內地住址填表用 內地聯絡人 同 手提電話
2. 過關前早24小時
微信 海關旅客指尖服務 填好入境資料 (粵省事唔岩)
3. 小心袋好回鄉証 我遇到2個人填表時 跌左 周圍搵

就算帶住小朋友 都唔會有特別待遇架
不過過關只係用左個半鐘 填下資其實感覺都幾快
由於我之後要去外省 工作人員就派左我地去中山
等車只係等左40分鐘左右
全車架埋得十幾個人 兩個鐘車程就到了
(上車前大家記得去定個洗手間)

到酒店 可以揀房型 無得叫外賣 但可以收快遞 (只限生活必需品) 維他奶 有皮生果 都無問題

有咩問題我盡量解答

酒店收費一日三餐 唔好太大期望
唔夠可以 俾錢加餸 我會建議大家帶多啲零食

多謝資訊

尤其是二個鐘頭車而中途不能停SA
非常有用的提示

回覆 引用 TOP

求救!我正在珠海隔離14天,再去成都是不是還要再隔離多14天?
因為我目的地是四川成都,我成都的朋友說要再隔離,怎麼辦?

MPhil in Economics (CUHK)
Certified Statistician (CertStat)
CFA®
成都政府今天給我打電話,要我去成都要再家居隔離7天

MPhil in Economics (CUHK)
Certified Statistician (CertStat)
CFA®
2+12  有?

引用:
原帖由 阿仙奴大帝 於 2020-12-17 06:29 PM 發表

2+12  有?
好似 7+7
家下我呢間酒店已住滿人

買左呢張上網 幾好用 YouTube 都無疾

附件

70222F1E-D975-456F-B134-6525B8AF3094.jpeg(22.54 KB)

2020-12-17 07:18 PM

引用:
原帖由 CEO先生 於 2020-12-17 10:39 AM 發表

14/12 黃昏出報告
想慳時間
2. 過關前早24小時

不過過關只係用左個半鐘 填下資 ...
師兄等了40分鐘就有車,真幸運!我太太和小孩星期六返深圳鹽田等車等咗3個幾鐘。

另外據佢哋觀察,去東莞的沒專車返東莞,只會隨機排去深圳唔同地區隔離。

引用:
原帖由 CEO先生 於 2020-12-17 10:39 AM 發表

14/12 黃昏出報告
想慳時間
2. 過關前早24小時

不過過關只係用左個半鐘 填下資 ...
師兄你約幾點做檢測?點解你會黃昏先出報告?咁你係13/12下午做檢測嗎?

引用:
原帖由 深圳港農 於 2020-12-17 08:56 PM 發表

師兄等了40分鐘就有車,真幸運!我太太和小孩星期六返深圳鹽田等車等咗3個幾鐘。

另外據佢哋觀察,去東莞的沒專車返東莞,只會隨機排去深圳唔同地區隔離。
請問去鹽田是否派去鹽田那邊酒店隔離?

引用:
原帖由 CEO先生 於 2020-12-17 07:18 PM 發表

好似 7+7
家下我呢間酒店已住滿人

買左呢張上網 幾好用 YouTube 都無疾
香港中移動一早可能上大陸用無左擋

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]