• 瀏覽: 12,428
  • 回覆: 86
  • 追帖: 10
引用:
原帖由 behappy1314 於 2020-12-14 03:26 PM 發表

想問係咪唔一定要係大陸住半年?有無人申請左?
Thx
在深圳辦理只需要有回鄉證和香港身份證加房產證(沒有房產證,租房合同也可以),就可以辦理了,我18年底辦的居住證,我在深圳有房,辦理居住證時沒在深圳住,直接拿回鄉證,身份證和房產證複印件就去附近的公安局辦理了居住證,很簡單,不需要居住滿6個月也不需要在深圳工作

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 behappy1314 於 2020-12-14 03:26 PM 發表

Thx
有房產證件便不用住半年

引用:
原帖由 kc1010 於 2020-12-14 09:00 PM 發表

【透視大灣區】居住證 vs 回鄉證 一文看清到底有幾方便
https://www.hk01.com/article/240456?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
報紙佬冇喺大陸生活,功課要重做

回覆 引用 TOP

引用:

Thx
出示房產證或者租用合同,或如果你朋友是業主,他跟你一齊去辦証,用他的大6物業地址,即使説是暫住也可以,不會理有否住半年的。
今年6月我在珠海辦了居住證。

Good things don't come easy!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 週五寧靜 於 2020-12-14 05:58 PM 發表

如果我喺深圳住,每日都要過香港返工算唔算.
算吧
有住房租賃證明 或者  房產證 就行啊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 behappy1314 於 2020-12-14 06:03 PM 發表

我住係大陸親戚家 可以嗎?
因我辭掉香港工作,打算北上做生意,點出示工作證明?
就做個租房證明就好了啊

我早兩年就辨了, 最近醫保都辨好了, 44.75人仔一個月, 頭兩個購不能claim, 比香港的醫保首兩年不能claim好很多, 平好多

my business is none of your business
弟時打算返大陸長住,做醫保有着數,系咪要有居住證先可做醫保??

引用:
原帖由 hummel 於 2020-12-15 09:23 AM 發表

弟時打算返大陸長住,做醫保有着數,系咪要有居住證先可做醫保??
對,有居住證才可以有醫保。除非你喺當地做嘢才可以回鄉卡申請社保包含醫保

引用:
原帖由 a123789 於 2020-12-15 10:51 AM 發表

對,有居住證才可以有醫保。除非你喺當地做嘢才可以回鄉卡申請社保包含醫保
我做trading, 我自己香港公司, 系屋企工作, 長期住大陸, 快五十了, 四十幾蚊, 買來有什麼病痛都無咁金, 這是大陸政府給我們的好處, 只是那些反對派WC吾識, 一直反, 我朋友香港人早兩年開刀花了十多萬, 而家長期吃中藥, 每兩星期兩千多的藥費, 而家都辦了醫保, 可以去某些中醫刷醫保卡, 慳好多錢, 中央政府真的對港澳人很好

my business is none of your business

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hummel 於 2020-12-15 09:23 AM 發表

一定要有居住証先可以辨醫保, 只限大灣區, 出左大灣區有咩事只能叫急才能用醫保, 出了醫保卡可以綁定微信或支付寶去交費

引用:
原帖由 末日殖民犬 於 2020-12-15 03:03 AM 發表

就做個租房證明就好了啊
好簡單, 上網download份rental contract sample, 之後自己填就可以, 不查的, 一定要在大灣區

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 a123789 於 2020-12-14 10:15 PM 發表

有房產證件便不用住半年
吾駛住半年, 隨便做個租房合約就可以, 吾查的, 我兩個朋友在上海住, 他都是登記我租既屋, 搞好了居住證跟醫保, 而家每個月拿香港政府3750生果金, 但一定要是大灣區的

回覆 引用 TOP

想問下有深圳房產證(但租了給人)就不用到街道辦攞證明

引用:
原帖由 hummel 於 2020-12-15 11:54 AM 發表

想問下有深圳房產證(但租了給人)就不用到街道辦攞證明
有房產證租左出去無問題, 大陸同香港吾同, 吾會打厘印, 吾會打稅, 大陸陸政府吾會查的

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]