• 瀏覽: 12,430
  • 回覆: 86
  • 追帖: 10
引用:
原帖由 cocoliu1990 於 2020-12-15 12:01 PM 發表

有房產證租左出去無問題, 大陸同香港吾同, 吾會打厘印, 吾會打稅, 大陸陸政府吾會查的
thx

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 週五寧靜 於 2020-12-14 05:58 PM 發表

如果我喺深圳住,每日都要過香港返工算唔算.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 behappy1314 於 2020-12-14 03:26 PM 發表

想問係咪唔一定要係大陸住半年?有無人申請左?
Thx
我有居住證,不使一定要住半年

回覆 引用 TOP

no need

my business is none of your business

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cocoliu1990 於 2020-12-15 11:39 AM 發表

一定要有居住証先可以辨醫保, 只限大灣區, 出左大灣區有咩事只能叫急才能用醫保, 出了醫保卡可以綁定微信或支付寶去交費
聽講醫保綁定一間社區衛生中心的,不是隨便去邊間都得,是嗎?
也不是説隨便去任何醫院睇專科,都可用醫保的,是嗎?

引用:
原帖由 wongchengp 於 2020-12-16 06:18 AM 發表

聽講醫保綁定一間社區衛生中心的,不是隨便去邊間都得,是嗎?
也不是説隨便去任何醫院睇專科,都可用醫保的,是嗎?
我住東莞, 醫保是東莞的, 只能在東莞看病, 如果在外地只能看完拿單回來東莞報銷, 如果在外地要掛急就不用馬上給錢.  我朋友用我的地址登記居住證但他人在上海住, 就只能拿單回來東莞醫保局報銷.

my business is none of your business
引用:
原帖由 cocoliu1990 於 2020-12-16 06:55 AM 發表

我住東莞, 醫保是東莞的, 只能在東莞看病, 如果在外地只能看完拿單回來東莞報銷, 如果在外地要掛急就不用馬上給錢.  我朋友用我的地址登記居住證但他人在上海住, 就只能拿單回來東莞醫保局報銷.
請問醫保是保障所有病嗎?是否自己都要付一定費用?

引用:
原帖由 matthew8wong 於 2020-12-16 07:52 AM 發表

請問醫保是保障所有病嗎?是否自己都要付一定費用?
自己補貼三成。不包不在名單藥,所以內地人會額外買多份類似香港的危疾保險以防重症

引用:
原帖由 a123789 於 2020-12-16 08:03 AM 發表

自己補貼三成。不包不在名單藥,所以內地人會額外買多份類似香港的危疾保險以防重症
相比香港的醫保, 我曾經問過, 要八千多一年, 仲要首兩年不能claim, 我長期住大陸, 買這個醫保又不用很多錢, 才四十多元一個月.  辨這個醫保要去自己的小區居委會去辨, 記得要去拍照, 說是辨醫保卡用的, 他們有一個回執上傳去社保局的.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cocoliu1990 於 2020-12-16 06:55 AM 發表

請問大陸醫生及藥物質素可以嗎?會唔會隨便要去打吊針及開好多冇必要藥?因為家人有機會住深圳

引用:
原帖由 一屋幸福 於 2020-12-16 08:34 AM 發表

請問大陸醫生及藥物質素可以嗎?會唔會隨便要去打吊針及開好多冇必要藥?因為家人有機會住深圳
你試下親身去一次港大深圳醫院急症睇下有幾多人打吊針,我哋講係冇用,你要睇事實才是事實

引用:
原帖由 一屋幸福 於 2020-12-16 08:34 AM 發表

touch wood沒睇過,我朋友腸癌早兩年開了刀花了十多萬,而家一直食緊中藥,康復了,一聽到香港人可買醫保,馬上辦了,而家去藥房刷醫保卡,省了很多,我就是一些高血壓糖尿病,一直去香港睇,而家疫情關係,就去左深圳香港大學醫院睇病攞藥,都系個啲藥,你住深圳,吾知深圳香港大學醫院可吾可以用醫保卡看病

引用:
原帖由 a123789 於 2020-12-16 05:52 PM 發表

你試下親身去一次港大深圳醫院急症睇下有幾多人打吊針,我哋講係冇用,你要睇事實才是事實
四十幾蚊一個月,食個茶餐廳都吾止

引用:
原帖由 cocoliu1990 於 2020-12-16 05:57 PM 發表

四十幾蚊一個月,食個茶餐廳都吾止
咁你用十億人去買國家醫保呢計,自然就唔使供咁多㗎喇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cocoliu1990 於 2020-12-16 05:54 PM 發表

touch wood沒睇過,我朋友腸癌早兩年開了刀花了十多萬,而家一直食緊中藥,康復了,一聽到香港人可買醫保,馬上辦了,而家去藥房刷醫保卡,省了很多,我就是一些高血壓糖尿病,一直去香港睇,而家疫情關係,就去左深圳香港大學醫院睇病攞藥,都系個啲藥,你住深圳,吾知深圳香港大學醫院可吾可以用醫保卡看病
謝謝資訊🙏

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]