• 瀏覽: 12,423
  • 回覆: 86
  • 追帖: 10
引用:
原帖由 behappy1314 於 2020-12-14 04:15 PM 發表

即係一定要住半年?
我在四川就不用證明,直接去公安局就得,但是我申請了居住證也沒什麼用,有回鄉證就行

MPhil in Economics (CUHK)
Certified Statistician (CertStat)
CFA®
引用:
原帖由 cocoliu1990 於 2020-12-16 05:57 PM 發表

四十幾蚊一個月,食個茶餐廳都吾止
有居住證後點樣可以買到醫保?是否網上辦理?

引用:
原帖由 深圳港農 於 2020-12-17 04:14 PM 發表

有居住證後點樣可以買到醫保?是否網上辦理?
去你住的小區居委會, 吾知道系邊問你小區的管理處, 大部分都知道

my business is none of your business
引用:
原帖由 cocoliu1990 於 2020-12-18 07:41 AM 發表

去你住的小區居委會, 吾知道系邊問你小區的管理處, 大部分都知道
好的!多謝回復!

回覆 引用 TOP

概念模糊,可唔可以詳細講解一下社保同醫保既保障呢?己拿居住証,都想買份保險保障下,謝謝各位

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 davenghk 於 2020-12-14 08:22 PM 發表

如果你有樓,可以就咁拎房產証影印本去辦就得,唔需要再另外証明有冇住夠半年
請問係咪中山都可以?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cocoliu1990 於 2020-12-15 05:47 AM 發表

我早兩年就辨了, 最近醫保都辨好了, 44.75人仔一個月, 頭兩個購不能claim, 比香港的醫保首兩年不能claim好很多, 平好多
請問你買的醫保全名叫乜?是不是城鄉居民醫保?可以獨立不用和養老金一齊買嗎?

引用:
原帖由 yankumi 於 2020-12-18 11:08 PM 發表

請問你買的醫保全名叫乜?是不是城鄉居民醫保?可以獨立不用和養老金一齊買嗎?
https://mp.weixin.qq.com/s/voukHHfVEMndsyTwXilfkw

回覆 引用 TOP

my business is none of your business

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wizardchan 於 2020-12-14 07:25 PM 發表

其實你有街道辦開既證明你住左半年就得,
即係你租間屋,街道辦登記左,夠半年就可以
攞左張野,上網預約,然後去曬相鋪影相
按預約時間去就得,表格現場會比你,好簡單,仲簡單過回鄉卡張表
可以14日後去攞或者EMS
第一次攞免費
師兄!我想問上邊個網預約?謝謝

提示: 違規內容已被屏蔽
有物業就最好,或者有親人,可以借房產證辦理

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hihiker 於 2020-12-14 03:38 PM 發表

三個月是申請必要條件之一,須有下面三種之一的文件證明才OK

居住滿半年(符合有合法穩定就業、合法穩定住所、連續就讀條件之一)的證明材料:- 合法穩定住所證明包括房屋租賃合同、房屋產權證明文件、購房合同或者房屋出租人、用人單位、就讀學校出具的住宿證明等;
- 合法穩定就業證明包括工商營業執照、勞動合同、用人單位出具的勞動關係證明或者其他能夠證明有合法穩定就業的材料等;
- 連續就讀證明包括 ...
我自己就係東莞搞咗,其實唔難,叫人係社區辦加埋你個名入去話你係裡面都有份住就可以,不需要真係住半年
再穩陣少少,叫佢加埋入住時間,出封信就搞惦

我搞居住証都係因為想留過機會未來買樓,但我自己都睇好實,假如有一天有改例話有居住証要收全球稅,咁可能就即刻取消.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]