• 瀏覽: 25,336
  • 回覆: 105
  • 追帖: 19
https://m.sohu.com/a/251880419_100104876
內文寫深圳整就不用居住登記?

熱賣及精選
引用:
原帖由 behappy1314 於 2021-1-13 12:21 PM 發表

一定要本人收嗎?其他人代收可以嗎?
辨完佢講收件時要本人拿證件對,

my business is none of your business
引用:
原帖由 cocoliu1990 於 2021-1-14 07:40 AM 發表

辨完佢講收件時要本人拿證件對,
我嗰次就話最緊要有回執,他人代收也可以。同埋郵費係到付。

引用:
原帖由 kc1010 於 2020-12-14 08:58 PM 發表

【透視大灣區】居住證 vs 回鄉證 一文看清到底有幾方便
十分有用

引用:
原帖由 春天消失的冬季 於 2021-1-14 09:31 PM 發表

十分有用
我剛續駕照, 用居住證就可以搞定, 不用跑去最初辨駕照的佛山去續, 方便多了

my business is none of your business
引用:
原帖由 cocoliu1990 於 2021-1-15 06:13 AM 發表

我剛續駕照, 用居住證就可以搞定, 不用跑去最初辨駕照的佛山去續, 方便多了
請問續領的駕照證號是用居住證號碼,還是原香港身份證號碼?

引用:
原帖由 today 於 2021-1-15 07:38 AM 發表

回鄉證的號碼, 而家有啲銀行如農業銀行要用居住證才能開戶口, 我剛買了台新車, 他要我用農業銀行卡去扣貸款, 所以我才去農業銀行開銀行戶口.

個個淨系講方便有利方面,有無咩潛在隱憂呢?

引用:
原帖由 深圳港農 於 2021-1-14 04:08 PM 發表

我嗰次就話最緊要有回執,他人代收也可以。同埋郵費係到付。
每個地方都不同

引用:
原帖由 today 於 2021-1-15 07:38 AM 發表

呢個或者要睇你第一次係點樣攞到證。

如果你係喺大陸考到牌,個證會係回鄉證號碼。

如果你第一次係用香港車牌免考換證,咁就係用香港身份證號碼。

我老婆第一次係香港免考攞證。剛剛換證,依舊係同香港身份證號碼。

引用:
原帖由 深圳港農 於 2021-1-15 08:37 發表

呢個或者要睇你第一次係點樣攞到證。

如果你係喺大陸考到牌,個證會係回鄉證號碼。

如果你第一次係用香港車牌免考換證,咁就係用香港身份證號碼。

我老婆第一次係香港免考攞證。剛剛換證,依舊係同香港身份證號碼。
香港身份證號碼前面加個F字。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 kc1010 於 2020-12-14 05:38 PM 發表

我上年同朋友傾開計,知道以後在國內買車或買樓一定要居住證,所以叫廠長幫我去資訊一下!佢幫我攞咗啲表格,(表格在大陸)所以以我所知,香港人同國內人是不一樣申請!每個鎮都分一個公安局專科辦理香港人攞居民證,(同國內居民辦證地點不一樣)工作證明,稅單,物業或租賃合同便可。(大約需時7至14工作天)但我無去申請,因為見到咁快,要用先去申請!
買樓要居住證? 珠海中山大把人買樓

引用:
原帖由 cocoliu1990 於 2020-12-15 11:50 AM 發表

吾駛住半年, 隨便做個租房合約就可以, 吾查的, 我兩個朋友在上海住, 他都是登記我租既屋, 搞好了居住證跟醫保, 而家每個月拿香港政府3750生果金, 但一定要是大灣區的
唔會查 一間屋有唔同的人?

查過, 上來問有沒有這個人住, 我話有, 就走了

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]