• 瀏覽: 6,414
  • 回覆: 86
我有翻左好多年工的經驗啦,自問絕對不內向,會主動同同事講野!但驀然回首,好似沒邊份工能穩到好朋友,都是離職之後一直都沒有聯繫了!你地各位的情況系點啊??

熱賣及精選
人夾人緣
我不少舊同事都做到朋友
不時聯絡

都有d 仲有contact 做到朋友

主要都係睇佢個人同你個人係點啦

有既, 有幾個喺我好細個做嘢時識, 離職多年都有聯絡算係深交; 而家又係同事又係朋友既都有, 深交就無

引用:
原帖由 花膠公子88 於 2020-12-20 11:28 AM 發表

我有翻左好多年工的經驗啦,自問絕對不內向,會主動同同事講野!但驀然回首,好似沒邊份工能穩到好朋友,都是離職之後一直都沒有聯繫了!你地各位的情況系點啊??
係咪你同人之間相處嘅方法,未合佢哋意思呢?

引用:
原帖由 花膠公子88 於 2020-12-20 11:28 AM 發表

返工唔一定識到好朋友就叫好事,大家同一間公司,做事以個人利益為先,如果你識到同你夾朋友,但上司一句唔like你,就係悲劇
到時你朋友個心都會隨波逐流企上司嗰邊,隨時背叛咗你都唔知,一間公司,你要認清楚同事佢地之間關係,你自己心態都唔好太過單純,適當時候要有警戒心,因為同公司同事變成朋友比較難

我過往打工都試過有個同我好friend,成日同我飯堂食飯甚至收工一齊行街,但我有一個上司唔知咩理由好唔鍾意我,跟住嗰個同事第二日打後,扮唔識你,同佢打招呼都唔睬你.....嗰陣時我懷疑嗰個女上司係幕後黑手帶頭玩針對,唔知講啲咩說話威脅個同事,話如果繼續同我做朋友會隨時無咗份工,但問題係大家都係唔同部門喎.......現實係好殘酷
所以同同事之間嘅關係唔好太親密,亦都唔好太疏離,適中就得

引用:

係,有利害關係,有時晤係你死就我亡,同同事好難做到真心朋友。

🈚

絕小

引用:
原帖由 ZQQ 於 2020-12-20 08:30 PM 發表

係咪你同人之間相處嘅方法,未合佢哋意思呢?
可能的,我一直檢討緊自己,其實自己都沒主動穩他們

引用:
原帖由 華陀在世 於 2020-12-20 09:43 PM 發表

返工唔一定識到好朋友就叫好事,大家同一間公司,做事以個人利益為先,如果你識到同你夾朋友,但上司一句唔like你,就係悲劇
到時你朋友個心都會隨波逐流企上司嗰邊,隨時背叛咗你都知,一間公司,你要認清楚同事佢地之間關係,你自己心態都唔好太過單純,適當時候要有警戒心,因為同公司同事變成朋友比較難

我過往打工都試過有個同我好friend,成日同我飯堂食飯甚至收工一齊行街,但我有一個上司唔知咩理由好唔鍾 ...
謝謝你分享你的經歷

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2020-12-20 10:49 PM 發表

係,有利害關係,有時晤係你死就我亡,同同事好難做到真心朋友。
嗯嗯,我都有困惑

引用:
原帖由 花膠公子88 於 2020-12-21 12:35 AM 發表

可能的,我一直檢討緊自己,其實自己都沒主動穩他們
佢哋冇主動搵你?

引用:
原帖由 ZQQ 於 2020-12-21 12:40 AM 發表

佢哋冇主動搵你?
少,唔多啊,可能自己都有問題

引用:
原帖由 花膠公子88 於 2020-12-21 12:45 AM 發表

少,唔多啊,可能自己都有問題
屬於內向型?我都係屬於內向型,但佢哋搵我聚會囉,啲同學都係。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]