• 瀏覽: 3,913
  • 回覆: 24

回覆 引用 TOP

咁大間車廠居然有咁on9設計

回覆 引用 TOP

拆出黎自己打玻璃膠再冚返膠條

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-12-22 07:04 PM 發表

拆出黎自己打玻璃膠再冚返膠條
呢個好似係台灣代理嘅維修方法

香港代理已經可以免費處理~

回覆 引用 TOP

點解會有咁嘅設計?仲要唔止一,兩個窿,是否有特別用途?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ansonyau1111 於 2020-12-22 10:47 PM 發表

呢個好似係台灣代理嘅維修方法
呢個方法至簡單又平又快, 玻璃膠打得好都可以頂到10年以上.

回覆 引用 TOP

漏水是因為傻L走去拆佢咪漏囉,
原廠設計經過無數測試,設計才會應用
你得閒到,新車拆開來吹水,部車唔鬆鬆散散,漏水,怪聲就奇

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
引用:
原帖由 bbq323 於 2020-12-24 06:23 AM 發表

on 9仔又走出黎柒!

講左設計問題導致車廂入水呀, 懶9叻~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2020-12-24 06:23 AM 發表

你成日講歐洲車環保膠老化, 日本車封口膠圈就唔會老化入水? 換車頂架放單車, 儲物箱唔使抆走條原廠裝飾封條?

引用:
原帖由 mugqq 於 2020-12-24 08:44 AM 發表

你成日講歐洲車環保膠老化, 日本車封口膠圈就唔會老化入水? 換車頂架放單車, 儲物箱唔使抆走條原廠裝飾封條?
明既,不過歐洲環保膠是刻意加入5年自動分解物料
膠件原裝本身最少五十年壽命,已經差十倍
我只想歐洲車廠出來 解釋一下5年分解,要換另一件膠件上去,點樣環保???(十五年要用三套膠件)
還是否部車5年就拿去劏?

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
引用:

設計經過無數次測試又點,所有野都會有甩漏。測試只係模擬,實際環境係另一件事,製造過程又可以出問題,物料換供應商又可以出問題,你梗係未做過廠,以為測試過就無敵?如果係就唔會久唔久就有車廠話全球回收。

冇預你全天候泊露天日晒雨淋……
頂高危拆過就加揕口膠落筍口位裝返啦!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-12-24 01:37 PM 發表

設計經過無數次測試又點,所有野都會有甩漏。測試只係模擬,實際環境係另一件事,製造過程又可以出問題,物料換供應商又可以出問題,你梗係未做過廠,以為測試過就無敵?如果係就唔會久唔久就有車廠話全球回收。
可以咁講,車廠話,部車裝拆必須由專業人員完成,如經非專業人員裝拆,漏水有可能出現!
講白D就是要你原廠保養,比錢原廠賺囉!
就算裝套音響,門板拆過裝唔好,卡卡響都在所難免啦

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐

回覆 引用 TOP

on9設計 , 幾靚都好,橡膠必然老化,正如水撥膠條日曬雨林,第二年已掃不清水漬。
個窿咁細,頂架接點不平滑,點打玻璃膠?

正常要從天花燒焊補頂,令車頂與車內以金屬密閉,焊點噴防鏽油,車頂個窿打滿PU膠再裝番頂架。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]