• 瀏覽: 2,685
  • 回覆: 14
有冇師兄除了工傷賠償外 再申請疏忽賠償例子 可否指正下

熱賣及精選
我都想知

要考慮你點解受傷
如果個官判你50%責任,隨時賠堂費

引用:
原帖由 一頁怪花貓 於 2020-12-27 01:38 PM 發表

要考慮你點解受傷
如果個官判你50%責任,隨時賠堂費
舉個例,若果一個職員用公司嘅設備,例如一部手推車,
搬運文件途中手推車散咗,從而使到職買受傷,咁其實係意外還是疏忽呢?

最特別之處就係,响類似意外下真係有出現過,但公司反指冇叫職員用部手推車,
所以唔會負責任何責任,連工傷部份 4/5 工傷病假錢都唔出。

引用:
原帖由 phoenix198 於 2020-12-28 10:13 AM 發表

舉個例,若果一個職員用公司嘅設備,例如一部手推車,
搬運文件途中手推車散咗,從而使到職買受傷,咁其實係意外還是疏忽呢?

最特別之處就係,响類似意外下真係有出現過,但公司反指冇叫職員用部手推車,
所以唔會負責任何責任,連工傷部份 4/5 工傷病假錢都唔出。
要考慮好多野,例如你職位、經驗、主要工作
部車仔點會存在
上司有冇指導
以前類似意外你/公司是否知道

共分疏忽,共分責任
可能1:9 又可能 9:1

引用:
原帖由 一頁怪花貓 於 2020-12-28 05:36 PM 發表

要考慮好多野,例如你職位、經驗、主要工作
部車仔點會存在
上司有冇指導
以前類似意外你/公司是否知道

共分疏忽,共分責任
可能1:9 又可能 9:1
架車仔係比職員搬野用,無特定用途、亦無人教導點用,
意外前未有同樣事件發生,但意外發生後又有另一個同事發生同一意外,
咁又點睇法?

個問題系勞工處告過我老闆關於我今次工傷 我做証人 我問過對老闆疏忽罪有幫助 所以試下

引用:
原帖由 phoenix198 於 2020-12-28 07:19 PM 發表

架車仔係比職員搬野用,無特定用途、亦無人教導點用,
意外前未有同樣事件發生,但意外發生後又有另一個同事發生同一意外,
咁又點睇法?
有無疏忽責任唔評論,太過複雜,不適合在此討論。不過係工作時間,工作地點,做緊工作嘢已經算係工傷,不過公司/保險公司係有權否認,而且勞工處並沒有法定裁決權力,最終爭議需要由法庭決定。
** 以上資料只供參考用途,有需要請自行諮詢專業意見**

引用:
原帖由 birdabc 於 2020-12-28 07:43 PM 發表

個問題系勞工處告過我老闆關於我今次工傷 我做証人 我問過對老闆疏忽罪有幫助 所以試下
告得入就當然係有疏忽成份。跟據證據條例,對你民事訴訟會好有利。

引用:
原帖由 r114766a 於 2020-12-28 10:00 PM 發表

有無疏忽責任唔評論,太過複雜,不適合在此討論。不過係工作時間,工作地點,做緊工作嘢已經算係工傷,不過公司/保險公司係有權否認,而且勞工處並沒有法定裁決權力,最終爭議需要由法庭決定。
** 以上資料只供參考用途,有需要請自行諮詢專業意見**
完全明白,律師都係咁講。

引用:
原帖由 一頁怪花貓 於 2020-12-28 11:04 PM 發表

告得入就當然係有疏忽成份。跟據證據條例,對你民事訴訟會好有利。
今天問了勞工處安全組等單案件答案成敗

工傷工友大家對工傷賠償所知都多 見步行步 但本人在Fx一個工傷組織對工傷問題有清楚解答 有點幫助 各位可試下

通常和解

引用:
原帖由 birdabc 於 2021-1-6 07:44 PM 發表

工傷工友大家對工傷賠償所知都多 見步行步 但本人在Fx一個工傷組織對工傷問題有清楚解答 有點幫助 各位可試下
可比我嗎? 那群組

有兩個組織 你在Fb搜尋工傷一定找到 佢哋都樂意解答問題 對我們工傷人士都算有幫助

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]