• 瀏覽: 2,584
  • 回覆: 10
本人背景:
-三十五歲
-中學會考(舊制)有七分,中文合格,英文不合格😫
-之前從事旅遊行業(外遊領隊)十五年,因疫情關係,唯有暫時離開,希望趁停工時期進修,以便將來轉換跑道(始終領隊工作生命不會太長,可能只可做到50歲)

正在考慮報讀下屆毅進文憑課程,因為始終無英文合格,好多工作及課程都唔收
但下屆要等成年(2021年9月)才有得讀

唔知會唔會更好既選擇呢?
各位師兄可否給予些意見?感謝🙏🏼

熱賣及精選
想問樓主想讀咩主修?

如果只係爭英文,不如去考ielts,6分以上加工作經驗,應該入到asso/hd

去專業教育學院IVE,讀專業文憑啦,兩年夜間兼讀制文憑 !

引用:
原帖由 chun0107 於 2020-12-24 06:08 AM 發表

本人背景:
-三十五歲
-之前從事旅遊行業(外遊領隊)十五年,因疫情關係,唯有暫時離開,希望趁停工時期進修,以便將來轉換跑道(始終領隊工作生命不會太長,可能只可做到50歲)

正在考慮報讀下屆毅進文憑課程,因為始終無英文合格,好多工作及課程都唔收

進修冇問題,但你既目的同目標是什麼?你覺得讀左毅進就好多機會?

引用:
原帖由 暗黑速遞員 於 2020-12-28 02:32 PM 發表

進修冇問題,但你既目的同目標是什麼?你覺得讀左毅進就好多機會?
我想轉行,但學歷不足,
好多時連見工既機會都無

引用:
原帖由 chun0107 於 2020-12-29 04:38 AM 發表

我想轉行,但學歷不足,
好多時連見工既機會都無
轉行冇問題,轉邊行,同埋你想讀過什麼覺學歷出嚟?

引用:
原帖由 chun0107 於 2020-12-24 06:08 AM 發表

本人背景:
-三十五歲

建議先從行業考慮

用年長生身份讀HD 都ok

引用:
原帖由 chun0107 於 2020-12-29 04:38 AM 發表

我想轉行,但學歷不足,
好多時連見工既機會都無
有時睇好唔好彩 唔關學歷事
你揾工用咩途徑都係一個MAIN POINT

我同學同我講進修 我話進修完人工仲要低左
除非一路做野一路讀 不過自己俾  無咩資助囉
但經驗日後 可以有議價能力

其實你做廚 不如進修廚藝啦
頂都有3-6萬呀

如果暫時失業不如 社企做廚 做福人民 都可以當半份正苦工

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]