• 瀏覽: 12,133
  • 回覆: 66
  • 追帖: 1
本人背景:
-三十五歲
-中學會考(舊制)有七分,中文合格,英文不合格😫
-之前從事旅遊行業(外遊領隊)十五年,因疫情關係,唯有暫時離開,希望趁停工時期進修,以便將來轉換跑道(始終領隊工作生命不會太長,可能只可做到50歲)

正在考慮報讀下屆毅進文憑課程,因為始終無英文合格,好多工作及課程都唔收
但下屆要等成年(2021年9月)才有得讀

唔知會唔會更好既選擇呢?
各位師兄可否給予些意見?感謝🙏🏼

熱賣及精選
有無諗住讀咩科?

引用:
原帖由 chun0107 於 2020-12-24 06:11 AM 發表

本人背景:
-三十五歲
-之前從事旅遊行業(外遊領隊)十五年,因疫情關係,唯有暫時離開,希望趁停工時期進修,以便將來轉換跑道(始終領隊工作生命不會太長,可能只可做到50歲)

正在考慮報讀下屆毅進文憑課程,因為始終無英文合格,好多工作及課程都唔收

https://www.erb.org/scheme/tc/Generic-Skills/

快快趣今月底前報ERB愛增值2好過啦,免費兼有錢收

引用:
原帖由 tein~ 於 2020-12-24 11:18 AM 發表

有無諗住讀咩科?
我諗住讀多媒體,影片製作個d

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iixmm 於 2020-12-24 12:43 PM 發表

https://www.erb.org/scheme/tc/Generic-Skills/

快快趣今月底前報ERB愛增值2好過啦,免費兼有錢收
我問過,好多班都排好耐,不過我都排左,但我覺得長遠黎講有張沙紙好似好d

回覆 引用 TOP

支持。進修學習提升自己既技能智慧本來就是畢生既任務。我以前都係近四十歲先重返大學同班二十幾歲既後生仔一齊上lecture。

回覆 引用 TOP

我年青時都帶過隊,明白疫情令到無工開,但有工開時有2,3萬又令到好難轉行由頭開始

我覺得你要做,中年人讀毅進係一個起步,讀完又好小人去in紀律部隊或者政府文員,佢地都請後生多

你可以諗下依家讀毅進之後,會唔會再讀一個文憑或者高級文憑,ive有好多選擇,始終中年人要轉行都要好大決心,但行左一步就要諗下一步

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chun0107 於 2020-12-24 06:11 AM 發表

本人背景:
-三十五歲

學海無涯,祝願樓主進修成功,身邊有新入職同事差不多50歲,佢都係中途出家進修後入職。努力。

回覆 引用 TOP

我同你差唔多
唔建議你讀毅進,除非你想入政府工
你應該係讀hd/asso吧, 睇下除左會考 有無其他入學資格仲好,我當年好似以成人學生身份就入到hd
所以慳返時間咪讀毅進,或者最後先諗毅進

引用:
原帖由 newday99 於 2020-12-26 07:24 AM 發表

我同你差唔多
唔建議你讀毅進,除非你想入政府工
你應該係讀hd/asso吧, 睇下除左會考 有無其他入學資格仲好,我當年好似以成人學生身份就入到hd
所以慳返時間咪讀毅進,或者最後先諗毅進
岩有年長生可讀 讀咩毅進

回覆 引用 TOP

支持你

回覆 引用 TOP

引用:

本人背景:
-三十五歲

你好 毅進都有年長生讀 我個班有幾個30幾最大38都係甘
但係佢哋目標係入政府工
所以我覺得你要睇下未來去向

回覆 引用 TOP

我都係三十五歲,今年都返毅進兼讀制

回覆 引用 TOP

支持

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右