• 瀏覽: 7,638
  • 回覆: 82
  • 追帖: 3
小弟因為前排搬屋所以把屋企入面既燈換哂
基本上所有燈都係兩條線,只有廳有三條(兩黑一紅),接好哂後發現廁所同房燈全部著唔到.

之後把廳個三條線咁樣接去燈座,有咁既效果:
1)紅接L, 一條黑接N , 另一條黑接Ground
結果:廳燈著,但廁房燈唔著

2)紅接L, 兩條黑掉轉駁
結果:廳廁房都唔著

3) 紅接L, ground 唔接, 一條黑接N
結果:廳著,廁房唔著

4 )紅接L, ground 唔接,另一條黑接N

檢查過所有燈既線都無鬆,點解廁所同睡房燈一直著唔到?

熱賣及精選
引用:
原帖由 zonechibear 於 2020-12-26 06:41 PM 發表

基本上所有燈都係兩條線,只有廳有三條(兩黑一紅),接好哂後發現廁所同房燈全部著唔到.

4 )紅接L, g ...
2條黑一齊接N

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 zonechibear 於 2020-12-26 18:41 發表

4 )紅接L, g ...
#廳有三條(兩黑一紅)

果兩條黑你點分邊條係 N ? 用他筆他過? 定他錶?

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-12-26 06:49 PM 發表

2條黑一齊接N
請教你點解會咁接?

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-12-26 06:49 PM 發表

2條黑一齊接N
一條係來氣
另一條係借去第度

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 豬肉仔. 於 2020-12-26 06:50 PM 發表

#廳有三條(兩黑一紅)

兩條黑線試過一條接ground 一條接N , 之後掉轉插,廁所同睡房燈都係唔著, 只係其中一個組合廳有著

引用:
原帖由 zonechibear 於 2020-12-26 18:53 發表

兩條黑線試過一條接ground 一條接N , 之後掉轉插,廁所同睡房燈都係唔著, 只係其中一個組合廳有著
本身係咪用烏絲膽 ... 之後有換過 LED 膽???

兩條黑接n呀 黑果兩條都青黎

引用:
原帖由 jjmok1229 於 2020-12-26 07:01 PM 發表

兩條黑接n呀 黑果兩條都青黎
但唔識真係唔好搞 電黎架 會死人

引用:
原帖由 豬肉仔. 於 2020-12-26 06:50 PM 發表

#廳有三條(兩黑一紅)

你有牌冇?

引用:
原帖由 arcadiang 於 2020-12-26 19:30 發表

你有牌冇?
關你叉事呀?

換支燈咁簡單都攪成咁,估計9成9無電牌,有嘅都係淘寶淘返黎。樓主提提你,你肯定其他燈無駁錯? 淨係廳駁錯?所以唔著?

引用:
原帖由 alextmhk 於 2020-12-26 07:36 PM 發表

換支燈咁簡單都攪成咁,估計9成9無電牌,有嘅都係淘寶淘返黎。
人地有電牌就唔會上尼問啦,九唔搭八笑死人,肺話

引用:
原帖由 Wαlgreen 於 2020-12-26 07:38 PM 發表

人地有電牌就唔會上尼問啦,九唔搭八笑死人,肺話
無電牌唔做得,犯法架

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]