• 瀏覽: 3,223
  • 回覆: 26
  • 追帖: 2

小弟想DIY安裝洗面盆去水(如圖),請問是否需要用油灰抆落圖中紅圈黑膠底?下方另一個黑色膠圈是不是直接上緊在石枱底就可以?

先多謝各位師傅指教!

熱賣及精選
引用:
原帖由 HCIA 於 2020-12-27 01:17 PM 發表

11950571 11950572

小弟想DIY安裝洗面盆去水(如圖),請問是否需要用油灰抆落圖中紅圈黑膠底?下方另一個黑色膠圈是不是直接上緊在石枱底就可以?

先多謝各位師傅指教!
兩睇,最主要睇下安完之後去水有冇突出,如果有就唔要膠圈。

油灰係唔係都要落。

其實唔要膠圈係最好

引用:
原帖由 中國香港001 於 2020-12-27 01:27 PM 發表

兩睇,最主要睇下安完之後去水有冇突出,如果有就唔要膠圈。

油灰係唔係都要落。

其實唔要膠圈係最好
先多謝師傅指教!

是不是只用油灰都可以防止漏水?同埋可以容易控制個去水高度?

頂底黑膠都用油灰

回覆 引用 TOP

樓主: 你好!我前幾天也更換了洗手間的落水器, 最初也考慮要不要用油灰, 甚至玻璃膠, 以防漏水, 參考很多資料, 有些師傅/師兄說如果膠圈質素好, 也夠厚, 可以不用加任何防水. 最後我沒有用油灰或玻璃膠, 只是用力上緊絲母, 結果完全沒有漏水. 謝!

引用:
原帖由 ahwongwongwong 於 2020-12-27 02:29 PM 發表

樓主: 你好!我前幾天也更換了洗手間的落水器, 最初也考慮要不要用油灰, 甚至玻璃膠, 以防漏水, 參考很多資料, 有些師傅/師兄說如果膠圈質素好, 也夠厚, 可以不用加任何防水. 最後我沒有用油灰或玻璃膠, 只是用力上緊絲母, 結果完全沒有漏水. 謝!
謝謝你的意見,我又係上網睇過好多教學,油灰膠圈都各有建議

引用:
原帖由 HCIA 於 2020-12-27 01:17 PM 發表

先多謝各位師傅指教!
底面都有膠圈防水已經足夠,油灰唔使落,落咗D水會好肥。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HCIA 於 2020-12-27 01:34 PM 發表

先多謝師傅指教!

是不是只用油灰都可以防止漏水?同埋可以容易控制個去水高度?
真正好師傅係唔用膠圈,好處係去水唔會突起,較為美觀及容易清潔。其實面盤冇乜水壓,只要油灰足夠好易搞。
咁點解有啲師傅落膠圈?因為容易做同埋唔使一手油灰。
呢度唯一無亂點就係四樓。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2020-12-27 03:15 PM 發表

真正好師傅係唔用膠圈,好處係去水唔會突起,較為美觀及容易清潔。其實面盤冇乜水壓,只要油灰足夠好易搞。
咁點解有啲師傅落膠圈?因為容易做同埋唔使一手油灰。
呢度唯一無亂點就係四樓。
師傅,我去買隔氣係唔係拎埋呢個去水會好啲,隔氣喉管係唔係有唔同直徑?

引用:
原帖由 HCIA 於 2020-12-27 03:51 PM 發表

師傅,我去買隔氣係唔係拎埋呢個去水會好啲,隔氣喉管係唔係有唔同直徑?
我相信你呢個係淘番嚟,最好帶埋去配。如果淘番嚟,應該跟埋條去水喉,用佢嗰條都可以,但要屈成鵝頸做成格氣效果。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2020-12-27 04:01 PM 發表

我相信你呢個係淘番嚟,最好帶埋去配。如果淘番嚟,應該跟埋條去水喉,用佢嗰條都可以,但要屈成鵝頸做成格氣效果。
師傅,請問我係香港買過類似既去水+隔氣大約幾錢?

小弟門外漢感覺好似用開既隔氣實在啲

引用:
原帖由 HCIA 於 2020-12-27 04:10 PM 發表

師傅,請問我係香港買過類似既去水+隔氣大約幾錢?

小弟門外漢感覺好似用開既隔氣實在啲
我唔係師傅
唔係好多錢,幾拾蚊搞掂。如果冇問題點解要換原有隔氣?既然你話唔係好識,最穩陣方法你想換邊件就拆邊件落嚟去配。
你係生手唔係好識,有一樣要提你,喺每一個膠圈接口位加點油灰,萬無一失。

回覆 引用 TOP

引用:

先多謝各位師傅指教!
師兄唔熟最好揾真正師傅搞,自己信錯人唔湯唔水仲衰。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-12-27 05:06 PM 發表

師兄唔熟最好揾真正師傅搞,自己信錯人唔湯唔水仲衰。
佢信唔信你呢?

引用:
原帖由 ZQQ 於 2020-12-27 05:25 PM 發表

佢信唔信你呢?
樓主自己決定。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]