• 瀏覽: 2,268
  • 回覆: 10
見到網上有人討論講緊如果過燈位既時候突然轉燈,行緊3波呢個時候停車會唔會肥?
(先唔好講話可以轉定2波過燈位先,單純講3波停車到底會唔會肥佬)

有人話得,唔會肥,實際到底3波停車得唔得呢?

精選汽車
你怕晤怕急剎先,彈起個考牌官,就肥得
例子都有,如果你3波行車,你前車急停,你都係要即刻3波停車架啦
再做返1波起步

回覆 引用 TOP

考試都係轉一次三波睇下姐,晤洗咁博架,你長行三波考牌官一定驚

引用:
原帖由 床下進擊的香蕉 於 2020-12-28 12:40 AM 發表

見到網上有人討論講緊如果過燈位既時候突然轉燈,行緊3波呢個時候停車會唔會肥?
(先唔好講話可以轉定2波過燈位先,單純講3波停車到底會唔會肥佬)

有人話得,唔會肥,實際到底3波停車得唔得呢?
我沙駕的阿sir 教可以用3 波停車,過燈位前最好望遠d ,如果發現一早已經係綠燈,咁好大機會會轉黃燈,所以就要小心一d

阿sir 教起3 波的情況下要定速行車,大約行35km/hr,唔好行咁快

如果過燈位無神神落2 波,可能比考官fail 你"不適合波段"

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 割耶青 於 2020-12-28 01:51 PM 發表

考試都係轉一次三波睇下姐,晤洗咁博架,你長行三波考牌官一定驚
要睇下行咩線,同埋當時路面情況,我起沙駕學車,考多石線,考試時上左5-6 次3 波

如果係大直路,前面100米都無車,一定要上三波,最好行40km/hr ,否則會比考官tick 使用不適合波段

引用:
原帖由 norman001 於 2020-12-28 02:38 PM 發表

要睇下行咩線,同埋當時路面情況,我起沙駕學車,考多石線,考試時上左5-6 次3 波

如果係大直路,前面100米都無車,一定要上三波,最好行40km/hr ,否則會比考官tick 使用不適合波段
原來係咁,多謝指教,因為我天光道個邊,係落亞皆老街大直路先3波

引用:
原帖由 割耶青 於 2020-12-28 03:05 PM 發表

原來係咁,多謝指教,因為我天光道個邊,係落亞皆老街大直路先3波
有得上最好上三波,最多行唔夠5 秒落返2 波,起碼話比個考官知我係識得轉波,我第一次考試時,前面有架自動波私家車,當時我比佢塞住,只係上左一次3 波

如果用2 波,當比油比得太多,架車就會嘈,考官會tick 不適合波段
如果大直路唔上3 波,考官又會tick 咩波段不適合路面情況,阻住後面架車

上3 波前最好架車要夠力,要有一定的速度,否則架車上左三波之後會好震,沙駕個阿sir 教如果上三波前架車唔夠力,可以比多d 油,咁架車就唔會震,但你發覺隻腳係咁比油,架車都唔會加速,要行3-4 秒架車就會加速,起呢個時間要收返d 油,否則好易超速

引用:
原帖由 norman001 於 2020-12-28 03:38 PM 發表

有得上最好上三波,最多行唔夠5 秒落返2 波,起碼話比個考官知我係識得轉波,我第一次考試時,前面有架自動波私家車,當時我比佢塞住,只係上左一次3 波

如果用2 波,當比油比得太多,架車就會嘈,考官會tick 不適合波段
如果大直路唔上3 波,考官又會tick 咩波段不適合路面情況,阻住後面架車

上3 波前最好架車要夠力,要有一定的速度,否則架車上左三波之後會好震,沙駕個阿sir  ...
同一個原因tick 2次就肥?晤係好識,請教一下

引用:
原帖由 割耶青 於 2020-12-28 04:32 PM 發表

同一個原因tick 2次就肥?晤係好識,請教一下
即係如果行2 波,如果比得太多油,架車就會好嘈,如果路面許可下,又唔上三波,就會比考官tick 不適合波段
至於起大直路情況下唔上三波,好似叫使用不適合波段配合路面情況,但我唔係好記得了

以望鏡計,沙駕阿sir 講如果多兩三次唔望鏡,就會fail

回覆 引用 TOP

睇情況
如果係緊急情況
eg 突然有人跑出嚟/有車突然硬cut 你線
咁就無咩問題

如果係一般停燈位讓線個d
你3波停定架車有兩個可能:
1)你無減速至適當速度去停車,所以要3波停
2) 你速度恰當,但依然仲係3波,即係無選取合適波段
無論邊個可能性,你都係話緊俾呀sir聽你揸唔掂部車

回覆 引用 TOP

睇需要
如果當時狀況,如 未能夠轉2波停車, 咁你要停,3波都要照停。
通常係好近燈位果d.
所以你要熟d燈 如果明知佢轉得快,就唔好衝3波過。

3波停,唔會影響唔合格。

仲有, 3波停車 都無人叫你一腳踏死個迫力,唔踏死,架車就唔會彈起。。。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]