• 瀏覽: 3,718
  • 回覆: 14

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
FC 勁

引用:
原帖由 不基理性的樓奴 於 2020-12-30 03:07 PM 發表

FC 勁
直情係九X的奴。計到盡。無一生還

回覆 引用 TOP

睇最上一項,係正常情況下減8%人工
下面就係NOpay下,減既人工一樣,但比之前要返多2日工,即係減左2日人工,唔會係九西酒店講既0.33%,揾勞工柱同5光正計啦。

九西波羅酒店個財務部連依D數都計吾能惦,平時D生意惦會計得惦?

返多兩日,人工仲少過之前,呢間公司對員工真係「好」😡

引用:
原帖由 Patrick.Y 於 2020-12-30 08:14 PM 發表

返多兩日,人工仲少過之前,呢間公司對員工真係「好」😡
算死草。

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 崖上古代西瓜 於 2020-12-30 07:52 PM 發表

睇最上一項,係正常情況下減8%人工
下面就係NOpay下,減既人工一樣,但比之前要返多2日工,即係減左2日人工,唔會係九西酒店講既0.33%,揾勞工柱同5光正計啦。
佢轉咗5天工作制, 每個月都唔止多兩日假啦, 所以重點唔係假期而係工作時數。 如果轉5天工作而每日工時不變嘅話, 計落係有着數

引用:
原帖由 努力生存的薯仔 於 2020-12-30 23:49 發表

佢轉咗5天工作制, 每個月都唔止多兩日假啦, 所以重點唔係假期而係工作時數。 如果轉5天工作而每日工時不變嘅話, 計落係有着數
Agree,冇改工作時間的情況下.員工都未係好蝕底.至少有假放番、聽說有D酒店、返工時間返足、人工出八折、果D仲慘

回覆 引用 TOP

我唔係馬仔員工,但係樓主無講到當中減咗嘅8%人工,operation staff 嘅例假由每兩星期三日改為每星期兩日。

引用:
原帖由 崖上古代西瓜 於 2020-12-30 07:56 PM 發表

九西波羅酒店個財務部連依D數都計吾能惦,平時D生意惦會計得惦?
馬哥孛羅酒店裁員16人 工會批倖存者新合約不平等

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1231_00822_001.html

回覆 引用 TOP

唔裁員點可以肥上瘦下,人頭費可以減,花紅先可以出,仲有空間加薪,計盡咗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 h_h111 於 2020-12-31 03:12 PM 發表

我唔係馬仔員工,但係樓主無講到當中減咗嘅8%人工,operation staff 嘅例假由每兩星期三日改為每星期兩日。
即係2星期多左1日有薪假,4星期2日,然後又返多2日(扣少2日冇薪假),總返工日數不變。不過公司規定冇薪假一定要放?如果以後唔一定要放咁底薪的確係底左啦,但4星期多2日假咁囉

YOU ARE THE GRESTEST TITAN FOREVER!!!

回覆 引用 TOP

做指定灑店咪冇事,不過又顧住個品牌唔做,相信短期冇改善,通番關都似2003沙士咁即反彈,何況通關冇期

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]